Linkuri accesibilitate

Statele Unite, populismul și semnificația Brexitului


Donald Trump la sosirea în Scoția, 24 iunie 2016
Donald Trump la sosirea în Scoția, 24 iunie 2016

Testul urmator în ofensiva populismului este alegerea din Statele Unite și rămîne de văzut ce se va întîmpla.

Marea Britanie a votat sa paraseasca Uniunea Europeana. Cum se vede acest vot în SUA? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Optiunea unei majoritati – fie si minuscule – in Marea Britanie, vizind iesirea din Uniunea Europeana pune probabil pe tapet intrebari fundamentale cu privire la functionarea democratiei in Occident, cu repercusiuni si asupra tarilor care vin din urma pe aceasi traiectorie.

Cu totii stim ca democratia este imperfecta, dar ca este cea mai dezirabila dintre variantele imperfecte. Si mai stim si ca democratia liberala este contestata in diverse colturi ale lumii, de la modelul asiatic ilustrat de Singapore, pina la Ungaria, in Europa, Turcia la frontiera dintre continente si mari puteri precum Rusia si China. Si mai stim si ca populismul este in ascensiune, periclitind si mai mult contururile convenite ale democratiei liberale, din Asia pina in America Latina si mai de curind, in Statele Unite, prin aparitia fenomenului Trump.

Si acum a venit Brexit, optiunea britanica de a parasi Uniunea Europeana, in ciuda apelurilor venite din interior si exterior... Acest pas facut de Londra, fiind unul major, poate juca un rol catalizator pentru abordarea unor intrebari esentiale pentru viitorul democratiei.

Intr-o declaratie data publicitatii dupa votul Brexit, Donald Trump – candidatul potential republican la presedintia Statelor Unite – scrie ca „Marea Britanie si-a declarat independenta de Uniunea Europeana si a votat sa-si recistige controlul asupra propriilor politici, frontiere si economiei”. Fireste ca asta se pliaza de minune pe promisiunile omului de afaceri de a face acelasi lucru in America, el scriind ca americanii vor „putea sa respinga dominatia elitei globaliste si sa imbratiseze schimbari reale”.

Teorii ale conspiratiei in prim planul campaniei prezidentiale americane, ceee ce este neobisnuit. Progresul democratiei liberale a oferit maselor largi posibilitatea sa influenteze, prin vot, evolutiile interne si internationale. Voturile acum vizeaza candidati si idei sau programe. Asta inseamna progres. Ce se intimpla insa daca mase needucate si manipulate sint suficient de numeroase sa decida si sa modifice traiectorii? E de dorit ca dreptul lor de a o face sa fie limitat? Fireste ca nu.

Dar a venit probabil momentul, pina nu e prea tirziu, ca factorii de decizie sa lucreze mai mult in directia educarii propriilor populatii pentru ca la baza voturilor sa stea informatie si intelegere si nu manipulare si ignoranta. Conspiratiile sint intotdeauna mai atragatoare pentru ca fictiunea este mai interesanta decit realitatea. Fireste ca testul urmator in ofensiva populismului este alegerea din Statele Unite si ramine de vazut ce se va intimpla. Dar acum, cind Marea Britanie paraseste ceea ce s-a dorit o constructie europeana robusta e timpul sa ne intrebam cum a fost posibil si incotro ne indreptam.

XS
SM
MD
LG