Linkuri accesibilitate

Brexit. Reacții la Chișinău


Caricatură de Oleksiy Kustovskyi.
Caricatură de Oleksiy Kustovskyi.

Victor Chirilă: Moldova s-a pomenit singură în faţa unor furtuni iminente.

Rezultatele referendumului britanic au fost salutate de politicienii eurosceptici din Republica Moldova. Politicienii care au participat la o campanie de convingere a britanicilor să rămână în Uniunea Europeană, inclusiv premierul Pavel Filip, au spus că decizia britanicilor i-a întristat, dar nu a redus din dorința ca Republica Moldova să adere la Uniune. Relatează Diana Răileanu:

În ajunul referendumului din Marea Britanie, premierul Pavel Filip încuraja moldovenii din diasporă să-și convingă prietenii britanici să voteze pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană.

După aflarea rezultatului, primul-ministru a scris pe pagina sa de Facebook: „O zi tristă pentru Europa”, dar a insistat, totuşi, că „Moldova rămâne atașată parcursul său european, deoarece considerăm UE un proiect de succes şi ne dorim să facem parte din el, în baza reformelor, în anii următori”.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, s-a arătat convins că votul din Marea Britanie va avea şi anumite consecinţe asupra politicii din Republica Moldova:

„Republica Moldova este o ţară mică, o ţară care poate să se mobilizeze şi să fie o mică participă a acestei Europe. În caz contrar, sigur că aspectul negativ el există şi confruntarea între Est şi Vest, confruntarea de viabilitate a ideii europene va exista. Eu sunt convins că vor exista foarte mulţi care vor specula aceste chestii: „Iată, vedeţi unde vă duceţi voi?” sau voci pesimiste că Moldova ca stat independent nu are şanse. Eu cred că noi trebuie să fim, în primul rând, realişti, Republica Moldova are nevoie de Europa aşa cum Europa are nevoie de Republica Moldova.”

Reacţiile la care s-a referit democratul Dumitru Diacov nu s-au lăsat aşteptate. La scurt timp după publicarea rezultatelor referendumului britanic, preşedintele formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, a menţionat ironic că „sfaturile şi susţinerea morală a premierului Filip nu au ajutat Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană”, sugerând că eurointegrarea ar fi comodă politicienilor moldoveni sub paravanul căreia ascund ineficienţă şi hoţie.

Liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, s-a arătat convins într-o postare pe Facebook, că „Brexit înseamnă începutul sfârşitului pentru Uniunea Europeană”. „Moldova nu trebuie să fugă în urma unui tren care se desface şi pierde vagoane”, crede liderul Socialiştilor.

Nu s-a lăsat aşteptată şi replica liberalilor. Mihai Ghimpu scrie pe o reţea de socializare că „cei care se află astăzi în solda Kremlinului şi se bucură de acest Brexit, cerând Republicii Moldova să abandoneze drumul spre Europa, sunt împotriva unui viitor prosper, împotriva interesului naţional”. Dincolo de urmările politice, deputatul liberal Lilian Carp, crede că Brexit-ul va pune la grea încercare moldovenii care muncesc în Marea Britanie:

„Noi să nu uităm că avem cetăţeni ai Republicii Moldova care au şi cetăţenie română şi lucrează în Marea Britanie, iar în condiţiile în care se va revedea politica în ceea priveşte dreptul la muncă a cetăţenilor din Uniunea Europeană, e clar că aceasta va afecta o parte din cetăţenii noştri care muncesc în Marea Britanie”.

Până acum, majoritatea comentariilor despre referendumul din Marea Britanie s-au rezumat la cuvântul „incertitudine”.

Mai mulţi experţi, printre care şi Victor Chirilă de la Asociaţia pentru Politică Externă, cred că de acum încolo Uniunea Europeană va fi preocupată de propria supravieţuire. Iar cât priveşte Republica Moldova, continuă Victor Chirilă, aceasta s-a pomenit singură în faţa unor furtuni iminente.

Previous Next

XS
SM
MD
LG