Linkuri accesibilitate

Piețele financiare internaționale au suferit pierderi masive după ce britanicii au decis ieșirea din Uniunea Europeană


După decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, piețele financiare internaționale, în special cele din Europa, au suferit pierderi similare celor din 2008, după falimentul băncii americane lehman Brothers. Lira sterlină a coborît la cel mai scăzut nivel din 1985 încoace, la 1,3229 dolari, ceea ce reprezintă o scădere de peste 10% într-o singură zi. La prânz lira sterlină se ridicase la 1,3708 dolari.

În jurul prânzului, Bursa de la Paris afișa o scădere de peste 8%, cea de la Frankfurt era în scădere cu peste 7% iar cea de la Londra cu aproape 5%. Banca Angliei a anunțat vineri dimineață că este gata să injecteze 250 de milioane de lire suplimentare pentru a asigura lichiditățile necesare pentru funcționarea piețelor.

La rândul său, Banca Centrală Europeană a anunțat că este gata să furnizeze lichidități suplimentare în euro și valută, adăugând că își va asuma responsabilitățile care îi revin în materie de stabilitate a prețurilor și a sectorului financiar din zona euro.

Banca centrală americană a anunțat și ea vineri că va oferi lichidități în dolari instituțiilor financiare străine, pentru a calma volatilitatea de pe piețele financiare.

Banca centrală a Japoniei a făcut un anunț similar.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde a afirmat că acum enevoie de „claritate” în negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, și a salutat angajamentele Băncii Angliei și Băncii Centrale Europene de a furniza lichiditățile necesare sistemului bancar și să reducerii volatilității financiare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG