Linkuri accesibilitate

Igor Munteanu: „Modernizarea Republicii Moldova se înfăptuieşte doar prin europenizare”


Despre posibilele lecții ale Brexitului pentru R. Moldova - comentarii în dialog.

Europa Liberă: Donald Tusk astăzi şi-a încheiat discursul cu proverbiala aserţiune „Ce nu te omoară, te întăreşte”. Acum de unde ştim că această decizie a britanicilor nu va omorî Uniunea Europeană?

Igor Munteanu
Igor Munteanu

Igor Munteanu: „Cu siguranţă, nu o va omorî, dar nici nu îi va face bine. Pentru că pe mai multe dimensiuni ale integrării sale, Uniunea Europeană are nevoie şi a avut foarte mare nevoie de prezenţa unei puteri economice, a doua ca mărime după Germania, a Marii Britanii. Iar Marea Britanie întotdeauna a fost ca un pilon de stabilitate pentru deciziile importante ale Uniunii Europene. Decizia, care urmează a acestui referendum regretabil, va crea valuri centripete şi în interiorul Uniunii Europene şi, cu siguranţă, naţionaliştii sau populiştii din mai multe ţări, din Olanda sau Franţa, sau chiar Italia ar putea să profite de această dezechilibrare pentru moment, îşi impune o agendă diferită de cea de unitate a Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Dar va fi şi energie centrifugă pe la periferiile care aspiră spre Uniunea Europeană. Mă refer în special la euroscepticii din Republica Moldova. Ce trebuie de învăţat aici, la Chişinău, din lecţia aceasta?

Igor Munteanu: „Din această lecţie trebuie să învăţăm un lucru – toate deciziile pe care le iau politicienii au consecinţe. O decizie total nepotrivită pe care a luat-o David Cameron, acum un an, de a condiţiona sprijinul unor grupuri sceptice pentru ca să câştige alegerile, are consecinţe, pentru că nu a putut să dea înapoi şi a organizat un referendum care nu prieşte intereselor strategice naturale ale Marii Britanii de a face parte din piaţa comună, de a obţine beneficiile pe care Uniunea Europeană le oferă cetăţenilor britanici. Fiind aruncate zarurile, ambele părţi – şi Marea Britanie, şi Uniunea Europeană – vor trebui să se acomodeze, formal doi ani de zile, informal s-ar putea să fie o perioadă mult mai lungă de turbulenţe economice.”

Europa Liberă: Bursa deja a arătat.

Igor Munteanu: „Bursa arată, lira cade, joburile vor descreşte. Şi nu vor fi vinovaţi imigranţii, pentru care a fost blamat partidul lui David Cameron, ci deja va intra un fel de cerc vicios, va fi blamată iresponsabilitatea clasei politice sau vor fi blamaţi duşmanii externi ş.a.m.d. Deci, intrăm pe o curbă periculoasă în care Marea Britanie arată un exemplu pentru ţările care ar dori să-şi minimalizeze contribuţia la Uniunea Europeană, la bugetul şi la responsabilităţile politice ale Uniunii. Şi, în acelaşi timp, Marea Britanie ca stat care incorporează nişte regiuni cu istorii distincte – Irlanda de Nord, Scoţia, Wales – ar putea să profite de acest pretext, pentru ca să-şi impună propria agendă regionalistă sau chiar de separare de Marea Britanie.”

Europa Liberă: Deci, vorbeaţi de populism periculos, de care avem cu duiumul la Chişinău?

Igor Munteanu: „Revenind la întrebarea dumneavoastră, o lecţie importantă este că trebuie să cântărim foarte mult asupra deciziilor pe care politicienii le anunţă publicului. În al doilea rând, în condiţiile în care creşte euroscepticismul, nu ar trebui să însemne un mesaj de demobilizare a celor care consideră că modernizarea Republicii Moldova se înfăptuieşte doar prin europenizare. Şi al treilea lucru, să nu lăsăm ca agenda politică să o determine alţii, ci factorii politici responsabili, partidele de orientare democratică trebuie să se coalizeze pe platforme comune în care se depăşească obstinenta rivalitate şi să creeze efecte pozitive pentru cetăţeanul simplu.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG