Linkuri accesibilitate

Un vot covîrșitor pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (VIDEO)


Liderii țărilor din UE deplîng rezultatul referendumului din Marea Britanie.

Comisia Electorală din Marea Britanie a anunțat oficial că țara a votat la referendum să iasă din Uniunea Europeană. Rezultatele complete arată că 52% din alegătorii care au mers joi la urne au votat pentru ieșire, în vreme ce 48% au ales rămânerea țării în UE.

Decizia alegătorilor britanici a fost deplânsă de guvernanții altor țări din UE, ca Germania sau Franța, dar a fost salutată de liderii partidelor anti-UE din țări ca Franța, Olanda sau Italia. Lideri naționaliști din Scoția și Irlanda de Nord, unde s-a votat majoritar pentru rămânerea în UE, au semnalat că ar putea declanșa procesul desprinderii de Marea Britanie. Din cauza incertitudinilor economice legate de Brexit, bursele de acțiuni s-au prăbușit, iar lira sterlină a căzut la cel mai slab nivel față de dolar din ultimele trei decenii.

Agenția de rating Standard & Porr's a spus că este probabil ca Marea Britanie să-și piardă ratingul AAA în urma votului în favoarea ieșirii din Uniunea Europeană. Celelalte mari agenții de rating, Fitch și Moodys, au luat ratingul AAA britanicilor mai demult, înaintea campaniei pntru referendum.

Liderii unor asociații de oameni de afaceri germane au îndemnat politicienii să negocieze rapid condițiile ieșirii britanicilor din UE pentru a limita daunele economice. Markus Kerber, șeful Federațiilor Industriei Germane (BDI) a spus că este „improbabil” să existe investiții germane directe în Marea Britanie în următoarele luni. Iar șeful Asociației Băncilor Britanice, Hans-Walter Peters, a spus că este „o zi neagră atât pentru britanici, cât și pentru UE”, inclusiv pe plan economic.

Liderul Ligii Nord, formațiunea naționalistă italiană, a felicitat britanicii pentru votul ieșirii din UE, spunând că „Italia este la rând”. „Bravo pentru curajul cetățenilor liberi”, a mai scris pe FB, Matteo Salvini.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a fost informat despre rezultatul referendumului britanic și speră să aibă ocazia de a vorbi la telefon cu premierul britanic David Cameron, a spus un oficial de la Casa Albă. Obama s-a implicat în campania dinaintea referendumului de partea taberei care dorea rămânerea în UE, mai ales cu ocazia unei recente vizite la Londra.

Nigel Farage la Londra sărbătorind rezultatul referendumului
Nigel Farage la Londra sărbătorind rezultatul referendumului

Liderul partidului anti-UE britanic UK Independence Party, Nigel Farage, a spus că premierul conservator David Cameron trebuie să demisioneze după votul pentru ieșirea țării din UE. „Avem nevoie de un premier de Brexit”, a spus Farage la ITV, adăugând că următorul șef de guvern trebuie să fie un conservator dintre cei care au făcut campanie pentru ieșirea din UE. Între timp, alți politicieni, inclusiv conservatori, pro-ieșire, au spus că ar fi bine ca David Cameron, care a făcut campanie pentru rămânerea în UE, să continue ca premier și să pună în aplicare rezultatul votului de joi.

VIDEO: Premierul britanic David Cameron și-a anunțat intenția de a demisiona

Premierul Marii Britanii David Cameron va demisiona în octombrie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00

Premierul britanic David Cameron și-a anunțat intenția de a demisiona, spunând că votul pentru Brexit va trebui pus în practică de un nou prim-ministru. Cameron, care făcut campanie pentru rămânerea în UE, a spus că nu el este „căpitanul” care va naviga Marea Britanie la negocierile de ieșire din UE. „Voința poporului britanic este o instrucțiune care trebuie îndeplinită”, a mai spus Cameron la reședința premierului din Downing Street.

Liderul opoziției laburiste britanice, Jeremy Corbyn, a spus că Marea Britanie are înaintea sa „zile foarte dificile” după ce a ales să iasă din UE. Vorbind la BBC, Corbyn a îndemnat guvernul conservator să ia măsuri urgente pentru stabilizarea lirei sterline, prăbușită cu 10% în mai puțin de șase ore, în noaptea de după referendum. Liderul laburist a mai spus că guvernul britanic trebuie să „protejeze” și să „promoveze” economia națională în faza divorțului de UE. Corbyn a pus victoria taberei „Brexit” mai ales pe seama nemulțumirile populare față de reducerile de cheltuieli bugetare și dispariția locurilor de muncă.

Președintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a spus că Brexit-ul nu va declanșa un efect de domino în Europa, așa cum speră liderii unor partide populist-naționaliste și anti-imigrație. Schulz a sugerat că efectele economice negative pentru britanici, provocate deja de începerea decuplării de piața UE, vor fi un semnal de alarmă pentru alte țări-membre tentate să o ia pe aceeași „cale periculoasă”.

La Chișinău, premierul Pavel Filip a spus că Moldova își va continua eforturile de integrare europeană, chiar dacă britanicii au decis să iasă din UE. Filip a mai declarat că este o zi „tristă”, dar și că acum, mai mult ca oricând, proiectul european trebuie consolidat. În schimb, liderii politici pro-ruși din R. Moldova au salutat votul britanicilor să iasă din UE, anticipând că este începutul sfârșitul organizației cu 28 de membri. Potrivit ziarului „Curentul”, liderul socialist Igor Dodon a spus că Uniunea Europeană „are numai trecut, nu și viitor”. „Moldova nu trebuie să fugă în urma unui tren care se desface și pierde vagoane”, a mai spus șeful PSRM. Potrivit aceleiași surse, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a salutat și el lovitura dată de britanici UE, spunând că blocul occidental „s-ar putea desființa în următorii ani”.

Reacții asemănătoare au fost înregistrate în rândul politicienilor de la Moscova. De exemplu Konstantin Kosaciov, șeful Comisiei de politică externă din Duma de Stat, a spus că referendumul britanic a demonstrat că UE „nu a reușit să rezolve problemele fundamentale ale cetățenilor”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG