Linkuri accesibilitate

Human Rights Watch către Moldova: respingeți legea anti-gay


Într-o scrisoare către Parlamentul R. Moldova organizația internațională a cerut să nu fie aprobată o lege împotriva așa-numitei „propagande homosexuale” propusă recent de deputații socialiști.

Organizația internațională pentru drepturile omului Human Rights Watch, cu sediul la New York, a cerut într-o scrisoare Parlamentului Republicii Moldova să nu aprobe o lege împotriva așa-numitei „propagande homosexuale” propusă recent de deputații socialiști și avizată de cel puțin două comisii din legislativ.

Asemănător cu legile aprobate în Rusia, la nivel regional și apoi național, amendamentul la Codul Contravențional propus de socialiști prevede pedepsirea cu amendă a ceea ce numește „propagarea relațiilor homosexuale, prin intermediul întrunirilor, mijloacelor de informare în masă, Internet, broșuri” ș.a.m.d. Socialiștii vor de asemenea amendarea Legii pentru drepturile copiilor, ca să prevadă interzicerea „propagandei homosexuale”.

Într-un demers separat, socialiștii propun anularea legii egalității de șanse, adoptată în cadrul pregătirilor pentru eliminarea vizelor europene.

Unul din directorii HRW, Boris Ditrich, a spus că deputații moldoveni ar trebui să pună nevoia protejării oamenilor de prejudecată, dar și constituția țării și legea internațională deasupra opiniilor lor personale.

Ditrich a amintit că legislația din care pare inspirat demersul moldovean, anume aceea din Rusia, a fost și continuă să fie condamnată la scară internațională.

Propunerea legislativă a socialiștilor a coincis cu o nouă campanie a lor, sprijinită de forțe conservatoare, inclusiv bisericești, de a perturba marșul anual al minorităților sexuale din Moldova, ținut la Chișinău în mai sub deviza „Fără frică!”.

Marș LGBT la Chișinău: „Fără frică!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

Într-un interviu recent cu Europa Liberă, unul din promotorii proiectului, deputatul socialist Vlad Bătrâncea, a spus că amendamentul nu ar fi îndreptat împotriva dreptului persoanelor LGBT de a-și duce viața cum vor, ci împotriva „recrutării” de copii de către homosexuali, de pildă în școli. Bătrâncea ne-a mai spus că amendamentul are destul sprijin în parlament ca să fie adoptat.

Dar un fruntaș al Partidului Democrat, care domină în prezent majoritatea parlamentară, anume juristul Sergiu Sârbu, și-a exprimat părerea că legea, chiar dacă ar fi adoptată, ar fi declarată ulterior neconstituțională pentru că îngrădește libertatea de asociere și de exprimare.

Demersul socialiștilor a fost condamnat și de GENDERDOC-M, singura organizație LGBT din Republica Moldova.

HRW a amintit în luarea sa de poziție că Moldova a adoptat deja prevederi anti-gay în 2013, anume un amendament împotriva „propagării relațiilor netradiționale”, dar el a fost anulat după numai câteva luni.

În protestul față de noua tentativă anti-gay a socialiștilor, Boris Ditrich de la HRW a spus că „retorica despre protejarea copiilor cuprinsă în acest proiect prost-gândit abuzează în mod cinic de drepturile copiilor pentru a perpetua premisa falsă că o persoană gay sau lesbiană este un pericol pentru copii. Acest mod de gândire ignoră de fapt drepturile copiilor, mai precis ale copiilor LGBT. În cazul acestora, informația afirmativă despre ei înșiși, despre orientarea sexuală și identitatea de gen poate să salveze vieți”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG