Linkuri accesibilitate

Kiev: pentru organizarea în condiții de siguranță a unor alegeri în estul Ucrainei ar fi nevoie de 10-12 mii de polițiști


Pentru organizarea în condiții de siguranță a unor alegeri în estul Ucrainei ar fi nevoie de 10-12 mii de „polițiști ai OSCE”, a declarat, pentru postul TV „Espresso”, consilierul ministrului de interne de la Kiev, Zorian Shkiryak. Oficialul ucrainean a mai spus că în următorii 2-3 ani nu va exista nici o posibilitate pentru organizarea unor alegeri separate în autoproclamatele republici din Donețk și Luhansk. Zorian Shkiryak a declarat că nu poate fi vorba deocamdată despre modificări în Constituție referitoare la un „statut special” al Donbasului.

Vorbind despre posibilitatea unor alegeri în estul Ucrainei, președintele Petro Poroșenko declarase la începutul lui iunie că „numai ocupanții pot organiza acolo un scrutin”, care nu va fi recunoscut însă nici de Ucraina, nici de comunitatea internațională. „Legea electorală pentru acest scrutin va fi una ucraineană și nu impusă din afară”, a mai spus Poroșenko.

Pe de altă parte, separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei cer Kievului să adopte până pe 14 iunie o lege pentru alegerile din Donbas, amenințând că, în caz contrar, vor organiza alegeri de sine stătător. Kievul condiționează organizarea unor alegeri locale de retragerea trupelor și tehnicii militare ruse și restabilirea controlului asupra graniței sale estice, precum și de introducerea în regiune a unei misiuni internaționale de poliție. Aceleași condiții președintele ucrainean Petro Poroșenko le-a repetat și la întâlnirea de marți cu președintele Franței, Francois Holande.

XS
SM
MD
LG