Linkuri accesibilitate

La Tiraspol turiștii sunt „vânați” pentru a cumpăra de la ei valută (moldnova.eu)


Sfârșitul „epocii lui Filat” la șefia PLDM (noi.md)

Portalul „moldnova.eu” publică un nou reportaj din regiunea transnistreană de această dată despre criza valutară din stânga Nistrului. „Oamenii sunt nevoiţi să vâneze pe străzi turişti ca să procure lei moldoveneşti sau dolari. Băncile din stânga Nistrului nu deservesc carduri bancare, cu excepţia celor emise de băncile locale sau din Federaţia Rusă. În casele valutare cu greu poţi găsi dolari, euro, ruble ruseşti sau chiar lei moldoveneşti şi hrivne ucrainene”, notează jurnalistul Vadim Vasiliu. El observă însă că rafturile magazinelor nu sunt atât de goale precum au relatat anterior câteva publicaţii de la Chişinău. „Informaţia că magazinele Sheriff au rafturile goale este veridică doar în proporţie de 15%. Cam atât din rafturile acestor magazine sunt goale. În magazin însă se găseşte de toate, doar rafturile cu produse lactate sunt mai sărăcăcioase. Nu se vede deficitul despre care se tot trâmbiţează prin presă.”

Pentru Viorel Cibotaru şefia PLDM este o provocare, notează într-un editorial pe „tribuna.md” Igor Volniţchi. În opinia sa, Viorel Cibotaru ar fi singura şansă pentru relansarea PLDM-ul, „dacă nu reuşeşte să-l salveze Viorel Cibotaru, este prea puţin probabil că va mai reuşi cineva”. Igor Volniţchi atrage atenţia şi la noul lider al mişcării „Rovnopravie”, primarul de Orhei, Ilan Shor. Este o nouă treaptă în politică pentru Ilan Şor, crede Volniţchi. „El are toate motivele să creadă că va reuşi să înregistreze succes în această postură, or a reuşit să cîştige Primăria Orhei, cînd puţini îi dădeau şanse”. Numai că pentru a obţine rezultate politice bune la nivelul întregii ţări, Shor va trebui să muncească mult, constată Volniţchi.

Jurnalista Xenia Florea scrie, pe portalul „noi.md”, că alegerea lui Viorel Cibotaru la șefia PLDM oficializează sfârșitul „epocii lui Filat” nu și sfârșitul crizei partidului. „Nu trage Viorel Cibotaru la funcția unui manager de criză, care acum este atît de necesar pentru liberal-democrați.” În opinia autoarei, Vlad Filat era un lider, pe care în final, l-a distrus lăcomia și ambițiile exaggerate, iar Viorel Cibotaru nu are calități de lider: el, mai degrabă, e un teoretician, decît practician. „Cel de-al VII-lea congres al PLMD nu a sporit șansele formațiunii politice la supraviețuire …”, concluzionează Xenia Florea.

Potrivit portalului „mold-street.com”, o eventuală ieșire din UE a Marii Britanii, după referendumul din 23 iunie, ar putea avea efecte „neașteptate” asupra moldovenilor. Cei mai afectați ar putea fi cetățenii moldovenii, posesori ai cetățeniei române sau bulgare, care muncesc în Marea Britanie. „O eventuală ieșire din UE, ar putea semnifica noi restricții pe piața muncii”, scrie sursa citată. Numărul exact al moldovenilor care muncesc în Marea Britanie nu se cunoaște, însă volumul remitențelor de acolo a crescut semnificativ în ultimii ani, Marea Britanie a ajuns pe locul cinci la capitolul transferuri, fiind depășită de Rusia, Italia, Israel și SUA. Potrivit sursei citate, Marea Britanie este și un important investitor în Moldova. Totodată, piața britanică a fost anul trecut a treia din UE și a patra din lume piață de desfacere pentru produsele moldovenești. Nu este clar cum va afecta comerțul bilateral o eventuală ieșire din UE a britanicilor, însă ar putea avea efecte negative asupra creșterii economiei moldovene, se precizează în articol.

Portalul „anticoruptie.md” publică refuzul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) de a face publice declarațiile de venituri și proprietate pentru 2015 ale unor viceminiștri din Guvernul Filip. În răspunsul oferit Centrului de Investigații Jurnalistice care a solicitat informațiile, CNI susține că „declarațiile depuse pentru 2015 sunt în proces de pregătire pentru scanare", asta în condițiile în care legea obligă Comisia să publice toate declarațiile pe pagina web în ter­men de 30 de zile de la depunere și să asigure accesibilitatea lor permanentă, scrie sursa citată. Experții spun că CNI nu poate fi trasă la răspundere pentru faptul că întârzie publicarea declarațiilor de avere și interese, întrucât este un organ autonom. O soluție ar fi însă adresarea în instanța de judecată pentru refuzul de a oferi informații de ordin public, spun experții.

„Miza alegerilor prezidențiale și fobiile lui Plahotniuc” este titlul comentariului semnat de Vlad Surcov pe „independent.md”. El afirmă că ideea unui candidat comun al opoziției democratice pro-europene este una „utopică, nefezabilă și chiar riscantă”. Mai „oportun” ar fi, în opinia comentatorului, să participe cel puțin doi candidați din partea dreptei pro-europene, în condițiile în care există riscul că unul dintre candidații opoziției ar putea fi exclus din cursă așa cum s-a întâmplat la scrutinul parlamentar din 2014 cu partidul lui Renato Usatîi. „Oricât ar suna de cinic şi scenaristic această ipoteză, trebuie s-o luăm în calcul, deoarece „creativitatea” lui Plahotniuc nu are margini…” Un compromis „rezonabil” ar fi, crede autorul, o înţelegere comună dintre Andrei Năstase şi Maia Sandu privind sprijinul şi mobilizarea propriilor susţinători în favoarea celuilalt candidat care se va califica pentru turul doi.

XS
SM
MD
LG