Linkuri accesibilitate

Dărnicia premierului și ardezia interzisă


Ministrul mediului a luat apărarea lui Victor Filip, precizând că legea va intra în vigoare după șase luni de la adoptare.

După ploaia cu grindină de la sfârșitul săptămânii trecute, care a distrus acoperișurile a peste o mie de case din raionul Ungheni, prim ministrul Pavel Filip a anunțat că toți sinistrații vor fi ajutați cu materiale de construcție din rezerva de stat. Premierul s-a referit inclusiv la distribuirea foilor de ardezie către păgubiți, decizie care a stârnit nelămuriri, în contextul în care anterior, tot autoritățile au promovat un proiect de lege care interzice utilizarea foilor de ardezie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:27 0:00
Link direct

Legea care interzice folosirea materialelor la producerea cărora este folosit azbestul - o substanță considerată cancerigenă și care ar dăuna atât sănătății omului, cât și mediului înconjurător - a fost votată în lectură finală chiar vinerea trecută, după aproape jumătate de an de ezitări.

După ce a devenit subiect de critici pe rețele pentru că a vorbit despre acest ajutor sinistraților, de parcă nu ar fi cunoscut de existența acestei legi, prim-ministrul a găsit de cuviință să explice, printr-un mesaj publicat la fel pe rețelele de socializare, că autoritățile au „intervenit cu ce a existat în rezerve, fiind într-o situație de criză” și că foile de ardezie sunt văzute ca o soluție provizorie.

Oricum, legea urmează să intre în vigoare după șase luni de la adoptare, îl apără pe șeful său din executiv ministrul Mediului, Valeriu Munteanu. În această jumătate de an, foile de ardezie vor putea fi importate, comercializate și utilizate fără restricții, mai spune Valeriu Munteanu:

„În rezerva de stat a Republicii Moldova, tradiţional, au fost păstrate foi de ardezie într-un număr foarte mare. Acum aceste foi de ardezie au fost scoase din rezervele de stat și respectiv distribuite acestor sinistrați, iar noile rezerve vor fi suplinite cu materiale de construcție, respectiv cu țiglă metalică sau orice altceva care nu depășesc limitele acestei legi.”

Legea adoptată vineri a suferit însă mai multe modificări față de textul propus în decembrie anul trecut, când a fost fost votat în prima lectură. Potrivit unui amendament propus de deputatul Anatolie Zagorodnîi, tipul de azbest produs din fibre de crisotil va fi totuși permis pentru utilizare. Cu alte cuvinte, legea adoptată nu mai interzice folosirea tuturor tipurilor de foi de ardezie, explică președintele Comisiei administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice, Violeta Ivanov:

„Deputații au considerat că este prematur ca în Republica Moldova să fie interzis crisotilul. Noi nu putem interzice absolut tot, lucrul ăsta se face eșalonat, în baza unor studii concrete.”

Foile de ardezie produse din azbest bazat pe crisotil, și ocolite de noua modificare, se presupune a fi cel mai popular tip de ardezie din Moldova. O statistică în aceste sens nu există însă, spune ministrul Mediului, Valeriu Munteanu.

„Noi o să analizăm, vreau să văd textul, pentru că din punctul nostrul de vedere el diferă de cel pe care l-am prezentat noi, și respectiv noi o să ne expunem poziția, dacă legea este în măsură să satisfacă necesitățile Republicii Moldova în acest sens, sau din păcate a fost trunchiată pe undeva. În situația în care legea a fost trunchiată, noi o să insistăm din nou.”

O altă modificare, apărută pe ultima sută de metri, se referă la perioada de comercializare a produselor care conțin azbest. Cu alte cuvinte, agenții economici vor putea vinde foi de ardezie până la epuizarea stocurilor importate până la intrarea legii în vigoare, fără a fi impusă limita de 12 luni, așa cum s-a propus inițial.

În Uniunea Europeană, produsele ce conțin azbest au fost interzise acum 11 ani, iar România a adoptat această interdicție în 2007.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG