Linkuri accesibilitate

Valeriu Munteanu: „Multe construcții ilegale și intervenții brutale au schimbat și au distrus aceste păduri”


Ministrul Mediului despre interdicția dării în arendă a pădurilor.

Ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, spune că interdicția dării în arendă a pădurilor adoptată miercuri de guvern este un pas major pentru prevenirea defrișărilor și construcțiilor neautorizate pe suprafețele forestiere. Hotărârea guvernului interzice arendarea pădurilor pe viitor, le interzice celor care au arendat deja pădure să o transmită în folosință unor terțe părți și mărește de cinci ori pentru actualii arendași plata per hectar per an, care va depăși 19 mii de lei. În prezent, aproape 7000 de hectare de pădure sunt în gestiunea arendașilor. Jurnaliștii au publicat mai multe investigații despre o așa numită mafie a pădurilor care se îmbogățește din defrișări și construcții neautorizate.

O convorbire cu ministrul Valeriu Munteanu despre noile reglementări și felul cum vor putea fi aplicate.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:45 0:00
Link direct

Ministrul Valeriu Munteanu
Ministrul Valeriu Munteanu

Valeriu Munteanu: „Înafara legii au fost construite în aceste păduri foarte multe construcții, case de locuit, cu bazine, cu beciuri, cu terenuri de fotbal și multe alte intervenții antropice brutale care au schimbat și au distrus aceste păduri. Necesitatea imperioasă a fost, de fapt, de foarte mulți ani, dar din păcate până acum nu a existat voință politică în acest sens. Noi am reușit să facem acest lucru, am oprit arenda forestieră, nu va mai fi posibil ca pădurile să fie date în arendă.

Avem și reglementări suplimentare, foarte drastice, pentru acele 650 de contracte, care sunt pe aproximativ 49 de ani, pentru a disciplina și a clarifica relația statului cu acești arendași. Prima reglementare este creșterea prețului de aproximativ cinci ori, de la patru până la 20 de mii de lei pentru un hectar arendat. Și cea de-a doua prevedere este interzicerea cesionării a dreptului de arendă.

Ceea ce ați văzut dumneavoastră și toată lumea pe Internet, în anunțuri Vând Pădure, era un mod camuflat de a transmite un drept de arendă. Acest lucru va fi interzis de azi înainte. După ce interzicem, în atenția noastră vor fi acele 650 de contracte, astfel încât să ne clarificăm foarte exact cu ele, care sunt în limitele legii, care depășesc limitele legii, și care trebuie neîntârziat să fie întoarse înapoi în proprietatea statului și respectiv a cetățenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Cu referire la mărirea prețului pentru arendă. Nu apare aici riscul ca arendașii, după ce au un contract semnat deja cu un preț stabilit, să dea statul în judecată, după ce este anunțat că s-a mărit plata chiriei pe parcurs?

Valeriu Munteanu: „Nu, sub imperiul legii nu pot să facă acest lucru. Similar cu această prevedere este arendă în agricultură. În momentul în care o primărie are zece hectare de teren și l-a dat pentru zece ani în arendă, iar prin lege se mărește taxa pentru arendă în ultimii șapte, opt, zece ani de vreo patru, cinci ori, de fiecare dată este modificat în mod unilateral și contractul. Cei care nu acceptă noile prevederi, pur și simplu contractul se reziliază.”

Europa Liberă: Cum credeți că-i va disciplina această mărire a prețului, în contextul în care în prezent arendații au datorii în valoare de peste 12 milioane de lei pentru arenda terenurilor forestiere?

Valeriu Munteanu: „Există două dimensiuni separate. Cei care nu au achitat pentru 2014, 2015 și au acumulat datorii de peste 12 milioane de lei, reprezintă aproximativ 200 de beneficiari, cu toți fără excepție sunt deja pornite cauze civile în judecată. Multe dintre ele au plecat deja la executor judecătoresc. Pentru ceilalți, trebuie să-și măsoare puterile, în momentul în care vor să aibă în continuare acest teren în arendă, îl vor păstra, iar în momentul în care nu vor putea să plătească această arendă, va întoarce terenul în proprietatea statului. Avem doar 46 dintre cele 650 de contracte, unde sunt construite case, înafară de contractele cu tabere de odihnă vechi din perioada sovietică.”

Europa Liberă: Știm cazuri când unii au intrat în posesia unor terenuri forestiere prin barter, au făcut schimb de terenuri cu statul, mai funcționează această metodă?

Valeriu Munteanu: „Această formă de acaparare a pădurilor este premergătoare Hotărârii de Guvern din 2008, respectiv între 1991 și 2008, formula pe care ați enunțat-o era singura posibilitate ca să intre în proprietatea unor păduri. Acest lucru a fost realizat de mai multe ori, prin indulgență de sus, de la președintele sau prim-ministrul de atunci, prin Hotărârile de Guvern, a se vedea cercetările din pădurea din Orhei și alte cazuri în acest sens. Acest lucru este interzis și de acum înainte.”

Europa Liberă: Ați anunțat într-un comunicat al Ministerului Mediului că acestea nu vor fi singurile modificări și că urmează și alte inițiative. Ați putea să ne oferiți și alte detalii?

Valeriu Munteanu: „Toate la timpul lor, noi am vorbit și despre o altă inițiativă adoptată acum două săptămâni - despre interzicerea exportului de lemn brut. Urmează și altele, care erau la vedere, acțiuni care se impuneau, dar din păcate, din lipsa de voință politică, sau din dorința autorităților de a păstra niște tipare care au existat, inclusiv unele generatoare de corupție, nu au fost luate. Noi vom veni cu aceste inițiative, cu riscul de a provoca nemulțumiri, cu riscul de a provoca emoții pentru unii care au profitat până acum de aceste resurse naturale, foarte degradate în ultimul timp.”

Europa Liberă: Credeți că se va găsi voință politică de această dată?

Valeriu Munteanu: „Știți, este problema povestea cu drobul de sare, eu am făcut aceste inițiative, da… au existat emoții, eu recunosc, uneori am crezut că va fi complicat, sau chiar imposibil să adoptăm aceste două hotărâri. Vorbesc de interzicerea exporturilor de lemn și interzicerea arendei, dar iată că au prins viață, voi semna și alte inițiative care vor prinde viață.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG