Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „bizlaw.md”


Invitata emisiunii este Irina Surdu.

„Astăzi citiți pe site-ul nostru o istorie impresionantă a unei moldovence condamnată încă în 1945 pentru spionaj în favoarea României. Este vorba despre Tatiana Kolibabciuc care avea doar 25 de ani când a fost condamnată de Tribunalul garnizoanei din Odesa. Ea ar fi primit câte 100 de mărci pe zi pentru că ajuta Jandarmeria română în comunicarea cu soldații sovietici. Ulterior, ea ar fi fost recrutată ca și agent secret, pentru a depista activiștii sovietici, iar mai târziu ar fi colaborat cu serviciile secrete române. Un proces adevărat însă a lipsit, iar ea nici măcar nu a putut să se apere, de aceea a fost achitată, ce-i drept după tocmai 71 de ani.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:25 0:00
Link direct

Aflați astăzi că avocații din Republica Moldova ezită să sesizeze Consiliului Superior al Magistraturii când judecătorii comit abateri disciplinare. Anul trecut, au fost înregistrate doar 69 de sesizări din partea avocaților, iar în primele luni ale acestui an doar 26, în condițiile în care numărul total al ședințelor de judecată trece de 100 de mii. Acest lucru nu înseamnă că avocații nu au ce raporta, din contra. În cadrul unui sondaj anonim aceștia au spus că judecătorii consumă alcool împreună cu procurorii, întârziere foarte des la serviciu, nu înregistrează ședințele și chiar amenință avocații.

Vă provocăm, de asemenea, să citiți și interviul realizat de noi cu judecătorul și membrul Consiliului Superior al Magistraturii din România, Cristi Danileț. El a povestit cum vede Justiția din Republica Moldova și, a recunoscut-o chiar el, s-a străduit să fie extrem de diplomat. Simplu vorbind, ne trebuie cel puțin 10 ani ca să ajungem România din urmă.”

[Transcriere: Nicu Gușan]

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG