Linkuri accesibilitate

NATO vrea să creeze o forță multinațională permanentă în țările baltice și Polonia


Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg (stânga), și premierul român Dacian Cioloș la baza Deveselu, 12 mai 2016
Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg (stânga), și premierul român Dacian Cioloș la baza Deveselu, 12 mai 2016

România s-a oferit să adăpostească centrul de coordonare al unei viitoare forțe NATO în regiune.


Țările baltice și Polonia au propus la reuniunea miniștrilor apărării din NATO care a început marți la Bruxelles desfășurarea unei forțe NATO multinaționale permanente pe teritoriul lor. Situația din Ucraina, anexarea Crimeei și ajutorul militar permanent adus de Rusia separatiștilor din Donbas îngrijorează în cele patru țări.

Secretarul general NATO Jens Stoltenberg a anunțat deja că NATO a acceptat aceste propuneri, dar că Alianța își va spori prezența și în România. România s-a oferit deja să adăpostească centrul de coordonare al unei viitoare forțe NATO în regiune și tot România, prin actualul premier Dacian Cioloș, a propus o flotă comună în Marea Neagră, la care ar participa nu doar țări NATO, dar și Ucraina și Georgia.

În paralel, țările baltice și Polonia mai discută și un sistem de apărare aeriană comun, mai ales în perspectiva militarizării accelerate a enclavei rusești Kaliningrad, prinsă între Polonia și Lituania.

Actualmente, protecția aeriană a țărilor baltice depinde exclusiv de țările mai mari din NATO, occidentale, care le-o asigură prin rotație… și contra cost. Avioanele partenerilor din NATO ce efectuează misiuni acolo nu au însă dreptul să răspundă militar în caz de atac.

Toate acestea vor fi discutate temeinic la summitul NATO de luna viitoare de la Varșovia. Astăzi și mâine, marți și miercuri, miniștrii vor stabili numai structura viitoarei forțe de 4.000 pentru Polonia și țările baltice. Statele Unite, Germania și Marea Britanie au promis deja câte un batalion de 1.000 militari fiecare. Al patrulea batalion ar putea proveni din Canada.

Apoi, miniștrii apărării din țările membre NATO se vor reuni din nou pe 15 iunie pentru a discuta opțiunile de asistență suplimentară pentru Ucraina și Georgia, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Vom discuta despre asistență suplimentară pentru Ucraina și Georgia. Miercuri va avea loc o reuniune a Comitetului NATO-Ucraina. Suntem îngrijorați de escaladarea conflictului din regiunea Donbas și noile cazuri de încălcare a încetării focului”, a spus Stoltenberg.

De asemenea, miniștrii vor discuta progresul reformelor introduse de Kiev și punerea în aplicare a programelor NATO în Ucraina.

Tot miercuri, la Bruxelles, va avea loc o conferință de presă a ministrului Apărării al Ucrainei Stepan Poltorak, la care se așteptat detalii cu privire la noul program de ajutor militar pentru Ucraina.

Rusia continuă să sprijine separatiștii din Donbas, care continuă să încalce acordul de încetare a focului, a declarat secretarul general al NATO, a mai spus Jens Stoltenberg.

„Rusia poartă o responsabilitate specială, deoarece continuă să sprijine separatiștii din Donbas. Noi vedem trupele ruse în estul Ucrainei”, a spus Stoltenberg.

„Suntem profund îngrijorați de încălcările de încetare a focului. De asemenea, suntem preocupați de numărul mare al celor uciși în ultimele zile în estul Ucrainei. Pentru mine este un semnal că ar trebui să facem tot posibilul să se respecte acordurile de la Minsk. Trebuie să uzăm de toată influența și toate eforturile pentru a ne asigura că încetarea focului este respectata, iar observatorii își pot îndeplini sarcinile lor „- a adăugat el.

După ce decizia de desfășurare a batalioanelor NATO în țările baltice și în Polonia va fi luată la summitul de luna viitoare, Germania ar putea să-și desfășoare trupele în Lituania în septembrie. Marea Britanie o va face în Estonia, Statele Unite în Letonia, iar Canada, dacă decide să participe, în Polonia.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG