Linkuri accesibilitate

In memoriam Anatol Dumitraș


Anatol Dumitraș
Anatol Dumitraș

Compozitorul și interpretul de muzică ușoară a încetat din viață la vârsta de 60 de ani.

A încetat din viață, la vârsta de 60 de ani, interpretul de muzică ușoară Anatol Dumitraș, care a pierdut bătălia cu cancerul. Cunoscut pentru piese ca „Polițist”, „Roata Vieții” și „Dulce-i vinul”, Dumitraș a fost decorat în 2012 de președintele Nicolae Timofti cu titlul onorific de „Artist al poporului”.

Originalitatea melodiilor pe care le-a compus pentru sine, dar şi pentru zeci de alţi interpreți moldoveni, cumsecădenia şi modestia au făcut din Anatol Dumitraş unul din cei mai îndrăgiți artişti moldoveni ai secolului XX. Tocmai de aceea când s-a aflat că e bolnav şi trebuie să fie operat a avut parte de o solidaritate nemaipomenită din partea colegilor, care au organizat un concert şi un maraton radio pentru a aduna banii de care avea nevoie pentru tratament.

O remarcă la Europa Liberă unul din contemporanii interpretului, celebrul cântăreț de muzică uşoară, Ion Suruceanu: „Am spus când era în viaţă şi spun şi acum: a fost un compozitor şi un interpret foarte original. Avea măiestria de a compune muzică care să difere de muzica altor compozitori mari. Când se începea melodia, imediat ştiai că el e autorul: avea un stil aparte, care nu se asemăna absolut cu a nici unui autor din Republica Moldova sau România.”

Dar şi interpretele dintr-o generaţie următoare, Victoria Lungu sau Cezara. Victoria Lungu: „Am şapte melodii compuse de el, dar până a-mi face mie personal melodiile, mergeam în concerte ca tânără solistă, nu aveam melodiile mele. L-am cunoscut ca pe un om care îşi dădea şi inima din el ca să nu supere pe nimeni, să fie alături de toţi. Tot ce a făcut a făcut pentru tinere talente. Ţinea foarte mult la copii. A scris sute de melodii pentru copii, adolescenți, fetele care nu reușeau să ajungă la televiziune, pentru că, ca să ajungi, trebuia să colaborezi cu un compozitor. Nu a făcut bani din muzică, a fost foarte modest, stătea într-un cămin, foarte prietenos. Un suflet mare, poate un erou al neamului, s-a gândit la alţii în primul rând.”

Cezara: „Este un melodist pe care îl întâlnești foarte rar aici, în Republica Moldova. Melodistul numărul unu. Am crescut cu piesele lui când eram copilă – perioada aceea de aur pe care nu o s-o uit niciodată. Într-adevăr au fost piese - hituri. Nu ne rămâne decât să-l pomenim şi să-i cântăm piesele, ca să rămână printre noi”.

În biografia sa se arată că în cele peste trei decenii de activitate scenică, a lansat cinci albume şi a susţinut concerte în 57 de ţări. Printre formațiile al cărui solist a fost figurează numele „Bucuria”, „Legenda”, „Plai”, iar începând cu anul 1993, a fost solist al Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chişinău.

Artistul va fi înmormântat joi, la Cimitirul Central din Chişinău de pe strada Mateevici.

Previous Next

XS
SM
MD
LG