Linkuri accesibilitate

După atacul terorist și uciderea în masă produsă la Orlando în Statele Unite


Astăzi la Orlando
Astăzi la Orlando

Ministerul de externe de la Chișinău a deplîns actul de violență, în timp ce în presa moldovenească și pe rețelele de socializare au apărut reacții homofobe.

Primăria orașului Orlando din Florida a făcut publice luni numele zecilor de victime dintr-un club gay, unde un tânăr simpatizant al Statului Islamic a deschis focul sâmbătă noaptea în mulțime, în cel mai grav incident de ucidere în masă cu arme de foc din istoria modernă a Statelor Unite. Între timp lideri politici și organizații civice din lumea întreagă au continuat să condamne atacul.

Familiile și prietenii celor prinși de atac în clubul de noapte gay Pulse din Orlando au așteptat luni cu sufletul la gură știri despre soarta celor dragi, după ce sâmbătă noaptea un individ înarmat care și-a declarat loialitatea față de Statul Islamic a omorât cu focuri de armă 49 de oameni, rănind 53.

Omar Mateen, identificat de Poliția de la Orlando ca autor al atacului
Omar Mateen, identificat de Poliția de la Orlando ca autor al atacului

Atentatorul Omar Mateen, de 29 de ani, ucis până la urmă după un asediu de trei ore într-un schimb de focuri cu forțele speciale SWAT, era născut la New York din părinți imigranți afgani și lucra ca paznic la un complex rezidențial în Florida, locuind în Ft. Pierce.

Atacul a fost revendicat de Statul Islamic într-un buletin de știri al radioului său, în care agresorul era numit „un soldat al califatului” din Statele Unite.

FBI a informat că Mateen a fost anchetat, dar a fost absolvit de bănuială în trecut pentru legături cu un atacator sinucigaș din Statele Unite. Tatăl agresorului a declarat că Omar nu a fost „radicalizat” și că nu avea probleme psihologice, dar și-a amintit că avusese cel puțin o izbucnire homofobă. Fosta soție a atentatorului, pe de altă parte, a declarat reporterilor că era „bolnav psihic”, că o bătea și își ieșea din fire „din orice”.

Președintele Barack Obama în timpul alocuțiunii de la Casa Albă referitoare la atacul terorist
Președintele Barack Obama în timpul alocuțiunii de la Casa Albă referitoare la atacul terorist

Într-o primă reacție duminică, președintele Barack Obama a condamnat intoleranța și violența, dar și ușurința cu care se pot cumpără în America arme.

Atacul a fost condamnat de liderii țărilor occidentale, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel sau președintele francez François Hollande, dar și de unele regimuri cunoscute pentru oprimarea minorităților sexuale, de pildă cele din Rusia, Kuwait, Egipt, Qatar sau Malaiezia.

Luni seară, mai multe monumente din lumea întreagă, inclusiv Turnul Eiffel din Paris, urmau să fie iluminate în culorile curcubeului – simbolul comunității gay.

Atacul de la Orlando a fost condamnat de Ministerul de externe al Republicii Moldova, care a spus că „astfel de acte deplorabile de violenţă nu au nici o justificare și trebuie combătute cu orice preț.”

Angela Frolov, directoare de programe la GENDERDOC-M, singura organizație moldoveană de apărare a drepturilor persoanelor LGBT, s-a declarat îndurerată de masacru, dar și întristată de unele reacții homofobe din presă și de pe rețelele de socializare din Moldova: „Asta este groaznic, asta mă face să rămân fără cuvinte, faptul că împușcarea a 50 de persoane gay îi face pe concetățenii mei să se bucure. Nu înțeleg cum poți să simți o bucurie pentru că au murit 50 de oameni.”

Angela Frolov, care s-a aflat recent în fruntea marșului gay întrerupt cu ouă stricate la Chișinău de preoți și enoriași furioși, a mai spus că tragedia de la Orlando nu-i va intimida pe activiștii LGBT: „Nu cred că o să ne temem mai tare, noi am fost mereu conștienți de riscuri. O să încercăm să răzbatem la inimile oamenilor, o să încercăm, să-i facem să ne audă, inclusiv prin prisma acestei tragedii”.

Una din cele mai mari asociații LGBT din Statele Unite, Human Rights Campaign, a spus în finalul unei declarații de presă de condamnare a atacului: „vom face totul ca victimele acestui act oribil de violență să nu fie uitate niciodată”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG