Linkuri accesibilitate

Parada comunității LGBT s-a desfășurat la Kiev fără incidente grave


La Kiev a avut loc o nouă paradă a comuntății LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transexuali), desfășurată fără incidente violente importante. Circa șașe mii de polițiști au protejat marșul la care au participat în jur de o mie de persoane, între care ambasadorul Suediei, șefa fracțiunii ecologiste din Parlamentul European și un membru al Parlamentului ucrainean. Circa 30 de persoane au fost reținute în timpul sau înaintea marșului.

Unul din liderii grupării de extremă dreapta „Sectorul de Dreapta” scris deja pe Facebook, pe 29 mai, că „pe 12 iunie, la Kiev, o sa curgă sânge”. Anul trecut, participanții la marșul LGBT au fost atacați de militații extremei drepte, zeci de participanți și cinci polițiști au fost răniți. Și anul trecut, la marș au participat ambasadorul Statelor Unite și mai mulți diplomați occidentali. Pentru marșul de duminică au fost mobilizați zeci de polițiști și membri ai Gărzilor Naționale pentru a asigura securitatea participanților.

În martie, la Lvov, un marș similar a fost întrerupt după ce fusese atacat de circa 200 de extremiști care strigau „omoară-i, omoară-i”. În Polonia, Croația și Italia, mii de persoane au participat sâmbătă la marșuri în sprijinu minorităților sexuale. Există temeri că în Croația și Polonia, sub influența guvernelor conservatoare, drepturile minorităților ar putea fi din nou limitate.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG