Linkuri accesibilitate

Bulgaria găzduiește cea mai importantă reuniune la nivel european a companiilor din sectorul infrastructurii gazelor


©Shutterstock
©Shutterstock

Energie, politică și corupție.

68 de companii din 24 de țări europene participă la cea de a 14-a conferință anuală dedicată dezvoltării sistemelor de gazoducte. Printre temele discutate figurează dezvoltarea pieței gazelor naturale pe continent, garantarea securității livrărilor de gaze, viitorul Uniunii energetice europene și așa-numita diplomație energetică.

Bulgaria găzduiește pentru prima oară cea mai importantă reuniune la nivel european al companiilor din sectorul infrastructurii gazelor.

Organizatorii reuniunii sînt asociația „Infrastructura europeană a gazelor” /GIE/ și compania Bultransgaz.

În cuvântarea de inaugurare, premierul bulgar Boiko Borisov a spus că gazele nu sînt doar un factor de primă importanță în politica europeană, dar și motiv de conflicte între state.

„În 2009 Bulgaria a cumpărat cele mai scumpe gaze din Europa”, a spus el, adaugând – „în urma eliminării a trei intermediari între furnizorul rus și cumpărătorii bulgari, gazele au devenit cele mai ieftine. Vă puteți da seamă ce cautau intermediarii. În astfel de cazuri vorbim de corupție dar și de politică.”

„Poate greșesc dar în momentul în care am început să vorbim despre coridorul de sud al gazelor au reapărut problemele în Nagorno-Karabah. Veți zice că este o coincidență dar eu cred că de multe ori conflictele au la baza dorința de a stapăni această importantă sursă de energie.”

„Sunt convins că vom putea găsi modalitatea de a folosi gazele rusești, garantând totodată diversificarea surselor și rutelor, inclusiv prin terminalele pentru gaz lichefiat ca să nu rămânem fără caldură la iarnă, așa cum ni s-a mai întămplat.”

„Comisia Europeană este partenerul cel mai potrivit pentru Bulgaria în domeniul energetic”, a mai spus Borisov, adaugând – „Trebuie numai respectate prevederile pachetului energetic nr.3.”

Ministrul bulgar al energeiei, Temenujka Petkova, a anunțat că Bulgaria duce tratative cu Grecia pentru a folosi terminalul de gaz lichefiat de la Alexandroupolis.

Sofia investește acum în modernizarea stațiilor sale de comprimare care vor deveni reversive astfel încăt gazele să poată circula în ambele direcții.

Se află în faza finalăconstrucția legăturii transfrontaliere cu România în zona Russe-Giurgiu, într-o săptămână-două va demara și proiectarea celei cu Turcia. A fost asigurată de asemenea finanțarea gazoductelor cu Grecia și Serbia.

XS
SM
MD
LG