Linkuri accesibilitate

N.Timofti: Rusia încearcă să blocheze parcursul european al Moldovei prin crearea şi menţinerea focarelor separatiste


Federaţia Rusă încearcă să blocheze parcursul european al Moldovei prin crearea şi menţinerea focarelor separatiste, a afirmat preşedintele Nicolae Timofti la întrevedera de la Chișinău cu premierul ceh Bohuslav Sobotka.

„Transnistria a fost primul experiment al Kremlinului, înainte de criza din Ucraina, spre a-şi consolida puterea de influenţă geopolitică la hotarele cu statele membre ale Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. Şi în cadrul recentelor negocieri în formatul 5+2, Federaţia Rusă continuă să sprijine autorităţile de la Tiraspol în promovarea separatismului. Mai mult, se încearcă implementarea politicilor separatiste în nordul şi sudul ţării”, spus Timofte, citat de IPN.

Șeful statului moldovean s-a plîns și de impactul negativ al propagandei făcute de Moscova prin intermediul televiziunilor, spunînd că în acest context sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană, dar şi de Statele Unite, sînt adecvate.

Premierul Bohuslav Sobotka a exprimat disponibilitatea Cehiei de a împărtăși din experiența sa în materie de integrare europeană:

„Trei țări din cadrul Parteneriatului Estic (Republica Moldova, Georgia și Ucraina) au o relație specială cu Uniunea Europeană. Autoritățile de la Chișinău trebuie să continue reformele și să ofere un cadru legislativ funcțional pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.”

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG