Linkuri accesibilitate

Despre noul ambasador al Rusiei la București (România liberă)


Moscova vrea să-și extindă influența cât mai profund cu putință în Europa (Janusz Bugajski/22)

„Un diplomat controversat, numit ambasador al Rusiei la Bucureşti” – este titlul știrii apărute în ediția electronică a ziarului „România liberă”. Despre Valeri Kuzmin se precizează că a fost ambasadorul Federației ruse la Chișinău și se reamintește un scandal din 2012 cu împușcarea unui tânăr moldovean din Transnistria de către un soldat rus. Ambasadorul Kuzmin a susținut atunci că băiatul de 18 ani era în stare de ebrietate. Pentru că nu s-a confirmat, ”sute de moldoveni au protestat în fața Ambasadei Federației Ruse din Chișinău (...) și au cerut Ministerului de Externe de la Chisinău să-l expulzeze pe ambasadorul rus pentru comportament sfidător și obraznic”. În 2011, tot la Chișinău, „Kuzmin a acuzat Statele Unite, Uniunea Europeană și România de faptul că se implică direct în politică de la Chișinău, în timp ce Rusia nu ar fi făcut așa ceva”, se mai spune în „România liberă”.

Site-ul Ziare.com scrie despre documentarul manipulator prezentat de televiziunea Rossia 1, în care Romania apărea drept „o țară de mâna a treia, a cărei situație s-a înrăutățit mult după aderarea la Uniunea Europeană”.

Propaganda de acest tip urmărește să-i convingă pe ruși că Occidentul e în derivă, notează Ziare.com, care l-a consultat pe analistul politic Marin Gherman, de la Cernăuți. El spune că metoda a fost încercată și în Franța, numai că acolo televiziunile au demontat imediat făcătura unui așa zis vox pop, în care mai mulți parizieni își exprimau admirația față de Rusia. Potrivit lui Marin Gherman, diversiunile de acest fel nu țintesc totuși România, ci cetățenii din Republica Moldova si Ucraina. Acestora Vladimir Putin le spune, indirect: ”Romania este un stat sarac și, dacă vreți să fiți tot atât de săraci și prost administrați cum sunt românii, vedeți spre ce tindeți”.

S-a aflat recent la București Janusz Bugajski, analist la CEPA, „un influent think-tank din Washington dedicat tendințelor geopolitice din Europa Centrală și de Est”. Alexandru Lăzescu a purtat cu el un dialog, consemnat în revista 22, despre atitudinea europenilor față de Rusia. Bugajski crede că Rusia se folosește de antiamericanismul tot mai accentuat din unele state occidentale. „Moscova, spune el, vrea să-și extindă influența cât mai profund cu putință în Europa, să acumuleze ceea ce se numește adâncime strategică. În consecință, ar vrea să neutralizeze cât mai mult din Europa, NATO să dispară sau să fie înlocuit de cât mai multe structuri în care participă și Rusia, iar SUA să se retragă din Europa”. Invitatul lui Alexandru Lăzescu pomenește o vorbă a lui Lenin: „capitaliștii ne vând funia cu care îi vom spânzura” și adaugă că „seamănă foarte bine cu ceea ce face astăzi Uniunea Europeană”. „Avem o Europă care nu-și urmează propriile principii, nu are o poziție unificată, nu ascultă suficient la țări precum statele baltice, România, Polonia, cele mai expuse presiunilor Rusiei, ignoră părți din Europa care fac parte din Europa (Ucraina, Moldova, Georgia), sacrificându-i pe acești oameni pentru a avea relații pozitive cu un dictator care urmărește colapsul UE și al NATO”.



XS
SM
MD
LG