Linkuri accesibilitate

Victoria social-democraților era previzibilă, în condițiile unui Partid Național Liberal în derută (Andrei Cornea/„22”)


„Bomboana pe coliva democrației este această mișcare anti-sistem și anti-ideologie extrem de la modă” (Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com).

Toată lumea – presa inclusiv - a stat cu ochii pe rezultatele pentru București la alegerile locale de duminică.

Ioan Stanomir scrie pe contributors.ro că „zâmbetul elegant al doamnei Firea este noua emblemă a Bucureştiului”, iar aceasta ar fi „expresia sintezei Uniunii Social Liberale” (dintre social-democrați și liberali, care a guvernat până în toamna anului trecut). Articolul întoarce însă moneda și pe cealaltă față: rezultatul neașteptat de bun al Uniunii Salvați Bucureștiul – o formațiune venită din zona societății civile, și care a obținut locul doi la București – e unul cu dus și întors, iar ideea apare la majoritatea comentatorilor din presă.

Victoria social-democraților era previzibilă, în condițiile unui Partid Național Liberal în derută, scrie Andrei Cornea în revista 22. El este însă îngrijorat mai ales de mesajul anti-partide transmis de Nicușor Dan, liderul USB. Nicușor Dan s-a declarat cu consecvență reprezentant doar al societății civile. Ca atare a respins, și înainte, și după alegeri, orice alianță cu partidele politice și a refuzat să-și exprime convingeri de dreapta ori de stânga. Andrei Cornea crede că avem de a face cu o „inovație în materie de ideologii politice, construcția unui partid fără politicieni”. Scorul de aproape 30% obținut la București de Nicușor Dan l-a surclasat umilitor pe candidatul liberalilor, Cătălin Predoiu, dar... „cu ce preț!”.

Într-un articol apărut pe platforma contributors.ro, Gabriel Liiceanu obiectează încă și mai franc: „cine evită să afirme că e de dreapta declară indirect că e împotriva liberalismului clasic european pe care s-au născut toate democrațiile occidentale”. În perspectiva alegerilor legislative din toamnă, Liiceanu vrea să știe: „Sunteți de dreapta sau de stânga, domnule Dan? Nu de alta, dar (...) am votat cu dumneavoastră și aș vrea să știu dacă la toamnă o pot face din nou”.

Aceeași alertă și la Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com): „bomboana pe coliva democrației este această mișcare anti-sistem și anti-ideologie extrem de la modă. Când aerul din casă devine irespirabil faci curat și deschizi ferestrele, nu dărâmi pereții, nu demolezi casa”. În plus, arată Ioana Ene, nu trebuie uitat că mișcări anti-sistem au fost la bun început și Podemos, în Spania, și Syriza, în Grecia.

Un set de observații mai constructive adresează Uniunii Salvați Bucureștiul, Teodor Tiță, în gandul.info: „USB nu e încă o forţă majoră iar ambiţiile de a deveni partid naţional trebuie primite cu rezerve. (...) nu dispune de reţele în teritoriu şi figuri recognoscibile, (...)va avea de înfruntat un întreg aparat mediatic aflat în momentul ăsta la dispoziţia baronilor locali din garda veche. Altfel spus, (...) riscă să fie populat de tot felul de personaje de rang secund respinse din diverse motive de partidele mari. (...) Şansa (formațiunii fondate de Nicușor Dan) stă în performanţa consilierilor săi locali. Dacă oamenii aceia dispar în anonimat în următoarele luni, USB e condamnată la irelevanţă, indiferent promisiuni, intenţii şi ambiţii”.

Alegătorul român a votat masiv pentru candidați cu dosar penal (e vorba de aproximativ o treime dintre cei aleși!). Gabriel Liiceanu, în articolul deja pomenit, consideră greșit să fie acuzat alegătorul de prostie. Legea e de vină, că permite asemenea candidaturi. Mai departe, e deci treaba legiuitorului.

XS
SM
MD
LG