Linkuri accesibilitate

„Utopia unui candidat universal” (Nicolae Negru/Ziarul Național)


De ce în Parlament nu se utilizează sistemul electronic de vot? (Newsmaker.md).

Editorialistul Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional” constată în analiza intitulată „Utopia unui candidat universal” că ideea unui pretendent unic la alegerile prezidenţiale din partea tuturor formațiunilor „antioligarhice și reformiste” este vehiculată periodic în discuțiile electorale din ultima vreme. Beneficiile par atât de evidente, încât se trece ușor peste „procesul” prealabil, peste acțiunile care trebuie înfăptuite până apar rezultatele concrete. Nu e suficient, scrie Nicolae Negru, ca liderii formațiunilor de stânga și de dreapta să cadă de acord asupra unui candidat comun, trebuie să-l accepte și alegătorii. Un candidat „ecumenic” poate reuși doar dacă nu va avea biografie și nu i se va putea atribui nicio declarație politică din trecutul său.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Despre efectele alegerilor din România asupra Republicii Moldova scrie George Damian pentru portalul Moldnova.eu. Răspunsul la întrebare este simplu: nu vor exista schimbări majore în relația București – Chișinău. Temele propagandistice din campaniile electorale au tendința să fie transformate în teze ale acțiunii politice, iar exagerările devin adevăruri. Din fericire, scrie George Damian, în România au început de mai multă vreme să se dezvolte niște anti-corpi care au avut drept rezultat configurarea unor linii clare în relația cu Republica Moldova. Autorul le-a enumerat: posibilitatea de redobândire a cetățeniei române; un număr suficient de burse pentru studenți; libertatea de circulație peste Prut; sprijin pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană etc. Poziția României față de Republica Moldova este stabilă și previzibilă, indiferent de culoarea politică a guvernării, conchide autorul.

De ce în Parlament nu se utilizează sistemul electronic de vot, se întreabă Galina Vasileva de la portalul Newsmaker.md. Aflaţi, aşadar, că pentru acest sistem s-a plătit în anii trecuţi, din banii contribuabililor, 13 milioane de lei. Deputaţii însă în continuare votează prin ridicarea mâinii. Din această cauză, scrie jurnalista, este foarte greu uneori să se stabilească cine şi cum anume a votat pentru o lege sau alta. Mai mult, deputaţii din opoziţie susţin că sistemul rudimentar de vot deschide portiţa pentru falsificări. Iată ce declară lidera fracţiunii PCRM, Ina Şupac: „Cartelele electronice le utilizăm doar pentru a conecta microfoanele. Poate la început acestea erau preconizate pentru votare electronică, însă, cum se întâmplă în cele mai dese cazuri, ceva nu a funcţionat”, a declarat deputata.

Politologul Dionis Cenușa opinează într-un comentariu publicat pe site-ul Agenției IPN cum pot fi europenizați actorii politici pro-ruși din Republica Moldova și de ce este important acest proces. Autorul comentariului crede că o abordare incluzivă este necesară în relaţia cu oponenţii vectorului european din Republica Moldova și că prin sporirea cooperării cu actorii politici pro-ruşi creşte probabilitatea ca poziţia acestora să devină mai moderată, iar discursul lor mai puţin toxic în raport cu UE şi agenda europeană. „[…] Reieşind din volatilitatea politică din Republica Moldova şi popularitatea forţelor pro-ruse, „europenizarea” celor din urmă constituie o necesitate urgentă pentru a evita rupturi majore în procesul de integrare europeană la o posibilă schimbare a guvernării”, notează Dionis Cenușă, care constată că, deocamdată, aceste eforturi sunt neinspirate şi inconsistente.

Într-un editorial publicat pe portalul TRIBUNA, jurnalistul Igor Volnițchi ia în vizor preocupările forțelor politice care formează opoziția, constatând un comportament oarecum amorf al acestora. De cealaltă parte, autorul observă că, în timp ce fiecare forță de opoziție are propria preocupare, care nu pare să deranjeze puterea, guvernarea, încet, dar sigur, distruge orice urmă de opoziție. Igor Volnițchi notează că după ce a distrus PLDM, puterea i-a aplicat câteva lovituri puternice lui Renato Usatâi, după care au urmat apoi câteva lovituri aplicate Maiei Sandu, iar acum sunt aplicate lovituri dure în adresa lui Andrei Năstase. Astfel de lovituri, crede autorul, vor urma și nu vor fi aplicate opoziției în general, ci fiecărui lider, fiecărei formațiuni în parte. Rezultatul, opinează jurnalistul, e previzibil – într-un timp foarte scurt toți liderii de opoziție vor fi distruși, crede Igor Volnițchi, care se întreabă „ce se va întâmpla dacă, într-o bună zi, se va găsi un pretext și alegerile prezidențiale directe vor fi anulate, iar către acea zi toată opoziția din Moldova va fi compromisă?”

Portalul economic „Mold Street”, dar și portalul de expresie rusă „NewsMaker”, scriu despre majorarea participației BERD la „Victoriabank”. Portalurile citează un comunicat al BERD, conform căruia baca europeană a achiziționat o participație de 12,5% de la „Victoriabank” la un preţ de 42 de lei (1,92 euro) pentru o acţiune sau o jumătate din valoarea estimată, participaţia sa în bancă ajungând la 27,56% din acţiuni. Pentru majorarea participației, potrivit MS, BERD a plătit un total de 6 mil. de euro. Astfel, valoarea băncii se ridică la 48 de milioane de euro sau ceva mai mult de 1 mlrd. de lei.

Prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, a scris pe pagina sa de Facebook, în contextul victoriei PSD, conform informațiilor preliminare, în alegerile locale generale din România, că „social-democrația înregistrează o renaștere în politica europeană” și că „cetățenii devin conștienți de faptul că soluțiile se află în sfera politicilor sociale de calitate și nu în opțiunea de austeritate de dreapta sau în discursurile populiste sau extremiste.” Vlad Plahotniuc este de părerea că victoria social-democrației în România constituie politica viitorului pentru că e bazată pe solidaritate, pe dreptate socială și interes pentru traiul decent al oamenilor.

XS
SM
MD
LG