Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Ceea ce este scris în foaia de parcurs chiar se face. Numai că se implementează aşa cum îi convine clanului de la guvernare”


Moldova, Igor Boțan, political commentator
Moldova, Igor Boțan, political commentator

Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Europa Liberă: Întrebarea lui Pepelea: totuşi se îndeplinesc condiţiile pe care le-au formulat finanţatorii externi?

Igor Boţan: „Condiţiile se îndeplinesc, numai că modul în care se îndeplinesc aceste condiţii este nesatisfăcător. Şi acest lucru se vede după reacţiile partenerilor de dezvoltare la ceea ce se întâmplă în domeniul justiţiei, la presiunile asupra judecătorilor, la strivirea a ceea ce a mai rămas din independenţa judecătorilor.”

Europa Liberă: Adică se îndeplinesc pe invers?

Igor Boţan: „Ceea ce este scris în foaia de parcurs chiar se face. Se adoptă legi, se adoptă regulamente, se discută. Numai că atunci când ajungem la implementare, se implementează aşa cum îi convine clanului de la guvernare.”

Europa Liberă: V-aţi referit la cazul judecătoarei care a fost admonestată public?

Igor Boţan: „M-am referit la reacţiile Uniunii Europene şi ale Statelor Unite ale Americii la ceea ce s-a întâmplat în cazul judecătoarei respective. Şi am văzut că judecători din Republica Moldova, care au renume, care au activat ani în şir şi la Curtea

În ţara noastră justiţia tratează cetăţeanul de la care emană suveranitatea şi puterea mai rău decât pe criminali...

Supremă de Justiţie, şi la Curtea Constituţională, afirmă public şi tare că ar fi procedat la fel, pentru că este încălcat un interes public. Mai mult decât atât, în ţara noastră justiţia tratează cetăţeanul de la care emană suveranitatea şi puterea mai rău decât pe criminali. Pentru că, dacă avem criminali şi există norme concurente în privinţa pedepsirii acestora, se aplică norma mai blândă.

În privinţa cetăţeanului, prevederile privind iniţierea referendumului erau complementare şi ele au devenit brusc concurente şi, aşa cum spuneam, în cazul cetăţeanului simplu, de la care emană suveranitatea, se aplică în mod premeditat norma care este mai dură. Un judecător a făcut dreptatea. Alţi judecători, care sunt emeriţi, să le zicem aşa, spun că s-a procedat corect. Nu, noi avem situaţia pe care o avem.”

Europa Liberă: Dumneavoastră discutaţi fondul problemei. Cineva mi-a atras atenţia că, atunci, ar fi trebuit să se ia la puricat oricare dosar de la Curtea de Apel, care a fost în răspăr cu decizia primei instanţe şi cu decizia instanţei supreme. De ce tocmai acest judecător a ajuns în colimator?

Igor Boţan: „Noi înţelegem de ce, pentru că acest judecător a adoptat o decizie care este în favoarea cetăţeanului.”

Europa Liberă: Procuratura a făcut aluzie că, vezi Doamne, a bulversat opinia publică şi încă cumva premeditat.

Igor Boţan: „Nu a bulversat-o. Dimpotrivă, a dat un fel de satisfacţie opiniei publice care, în proporţie de 90%, este pentru desfăşurarea unui astfel de referendum.”

Europa Liberă: Adică, probabil, aceasta şi au avut în vedere: a dat o speranţă, după care următoarea instanţă a luat-o?

Igor Boţan: „Da. Dar aici sunt chestii care trebuie discutate şi ele sunt foarte interesante. Şi, din punct de vedere logic, cei care au pedepsit judecătorul respectiv nu au temei pentru astfel de acţiuni. Eu m-am referit la faptul că reacţiile din partea Uniunii Europene şi ale Statelor Unite ale Americii au fost, dacă nu virulente, cel puţin au fost negative.”

Europa Liberă: Ce spun, de fapt, aceşti parteneri prin reacţiile lor?

Igor Boţan: „Aceşti parteneri spun foarte clar şi răspicat: „Nu mai credem în reforme adoptate pe hârtie, în legi ş.a.m.d. Vrem să vedem efectele aplicării legilor care, chipurile, sunt reformate. Iar la aplicarea acestor legi vedem lucruri foarte strâmbe. De ceea, trebuie să luăm în consideraţie că situaţia nu se îmbunătăţeşte pentru guvernare, ci, dimpotrivă, devine mai dificilă.”

Europa Liberă: Ruşii spun: А Васька слушает, да ест. Sau există altă zicală consacrată: Câinii latră, caravana îşi vede de treabă”.

Igor Boţan: „Nu cred că este cazul Republicii Moldova. Am văzut că acumulările la buget scad dramatic, după ce au crescut în luna martie. Şi am înţeles care a fost şmecheria, și aici guvernarea noastră se ocupă cu şmecherii. A anunţat o politică bugetar-fiscală, ia forţat pe agenţii economici să importe bunuri care sunt supuse taxării prin accize şi, după ce s-a întâmplat acest lucru, vedem că lucrurile revin la starea proastă, acumulări nu există. Scopul guvernării, am văzut prin acea foaie de parcurs, este să recâştige încrederea partenerilor de dezvoltare şi, în ultimă instanţă, să obţină redeschiderea finanţării pentru ţara noastră.”

Europa Liberă: Mihai Ghimpu spune că: Dacă economia până acum nu a căzut, este meritul guvernării, că în condiţii extrem de dificile se descurcă”.

Igor Boţan: „Cum nu a căzut economia? Economia s-a diminuat în anul trecut cu jumătate de procent, este adevărat.”

Europa Liberă: Dar faptul că acum totuşi stă pe linia de plutire?

Igor Boţan: „Dar a sta pe linia de plutire în sărăcie, aceasta ce înseamnă? Să le garantezi cetăţenilor doar subzistenţă, dar unde e dezvoltarea? Noi doar alegem guvernarea ca ea să mişte lucrurile înainte, nu să ne spună că „vedeţi, noi ţinem ţara în mizerie pe linia de plutire”. Acesta este un nonsens.”

Europa Liberă: Totuşi, va veni finanţarea mult aşteptată de guvernare?

Igor Boţan: „Eu cred că această finanţare va veni. Şi motivul îl ştim care e, şi guvernanţii ştiu, nimeni nu-şi doreşte ca Republica Moldova...”

Europa Liberă: Din milă?

Igor Boţan: „Din interes, mai degrabă. Din milă, dar şi din interes pentru partenerii noştri de dezvoltare. Doar nimeni nu-şi doreşte ca în Republica Moldova să avem un colaps, pentru că aceasta creează un val de probleme pentru aceeaşi Uniune Europeană, pentru Statele Unite ale Americii. Sunt o mulţime de factori care îi fac pe guvernanţii noştri să fie relativ calmi în această privinţă şi să-şi facă de cap, dacă putem spune aşa. Pentru că ştiu că, dacă lucrurile colapsează aici, unda de şoc se va resimţi şi în Europa.”

Europa Liberă: Mulţi consideră că altfel nu se poate.

Igor Boţan: „Altfel cum nu se poate?”

Europa Liberă: Decât cu Plahotniuc în spatele guvernării. Decât cu acţiuni foarte rigide.

Igor Boţan: „Eu cred că această soluţie este una temporară. Ea nu poate dura la nesfârşit, pentru că noi vedem efectele. Oamenii pleacă din această ţară, am văzut statisticile, în fiecare zi ţara este părăsită de 100-120 de oameni, preponderent tineri, care pleacă din această ţară. Eu cred că există şi trebuie să existe soluţii, cetăţenii trebuie să participe la evenimentele publice, politice ş.a.m.d. Ar trebui să aibă loc alegeri prezidenţiale, la care această guvernare ar trebui să-şi vadă lungul nasului.”

Europa Liberă: Deci, proximul test de participaţiune va fi la scrutinul prezidenţial?

Igor Boţan: „Sigur că da. Dacă candidatul guvernării câştigă aceste alegeri, atunci această guvernare va spune că este legitimată şi poate să continue.”

Europa Liberă: Indiferent cum arată în Parlament?

Igor Boţan: „Indiferent cum arată în Parlament. Indiferent că lucrurile stau prost în economie, în sfera socială, în relaţiile cu partenerii de dezvoltare. Deci, este un lucru extrem de important ca aceste alegeri să se desfăşoare, în primul rând, libert şi corect.”

Europa Liberă: Şi până atunci occidentalii vor aştepta şi ei?

Igor Boţan: „Nu. Eu cred că occidentalii, prin lucrurile pe care le fac, fac suficient de mult. Sigur că vor ajuta, dar mesajele pe care le transmis cred că cetăţenii le percep adecvat.”

Europa Liberă: Contează interesele.

Igor Boţan: „Dacă reprezentanţii Uniunii Europene, dacă reprezentanţii Statelor Unite ale Americii spun că reformele care se fac nu se fac cum se cade, cetăţeanul ar trebui să facă concluzii. Diplomaţii mai mult nu pot să-şi permită să spună, decât ceea ce spun. Iar dacă noi nu suntem în stare să facem concluziile adecvate, atunci da, e problema noastră şi ne merităm guvernarea pe care o avem. Aceasta trebuie să fie clar pentru oricine din această ţară.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG