Linkuri accesibilitate

La Berlin s-au încheiat vineri negocierile de două zile în format 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean


Vicpremierul molodvean și negociatorul-șef în procesul de pace transnistrean la o conferință de presă organizată după o noua rundă de convorbiri 5+2, Berlin 3 iunie 2016
Vicpremierul molodvean și negociatorul-șef în procesul de pace transnistrean la o conferință de presă organizată după o noua rundă de convorbiri 5+2, Berlin 3 iunie 2016

În aprecierea negociatorilor din partea Chișinăului și Tiraspolului, întrevederea a fost una productivă.

La Berlin s-au încheiat vineri negocierile de două zile în format 5+2 pentru rezolvarea conflictului transnistrean – reluate după o pauză de doi în urma eforturilor președinției germane OSCE. Participanții au organizat după prânz o conferință de presă transmisă prin video. Principalele declarații le-a sintetizat Tamara Grejdeanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au convenit să discute în continuare, inclusiv la nivelul grupurilor de experți, despre recunoașterea diplomelor de studii eliberate de universitățile din stânga Nistrului, traficul internațional al automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene precum și despre îmbunătățirea mecanismului de punere în aplicare a înțelegerilor formulate la negocieri. Acestea sunt propunerile formulate de partea rusă înainte de reluarea negocierilor și apreciate de experți drept concesii unilaterale propuse Chișinăului.

De altfel, negociatorul de la Tiraspol, Vitali Ignatiev a spus că propunerile Federației Ruse au fost susținute de toți participanții la discuții și ele se regăsesc în documentul semnat la încheierea negocierilor:

„Acest protocol se referă la acțiuni concrete care ne vor permite să ne apropiem, pas cu pas, de soluționarea unor probleme, să ajungem la un nivel de încredere și treptat să îmbunătățim situația social-economică a cetățenilor transnistreni și a celor din Republica Moldova. Protocolul obligă părțile să găsească soluții urgente pentru probleme precum cazurile penale împotriva cetățenilor de pe ambele maluri sau recunoașterea documentelor emise de Transnistria.”

De asemenea, negociatorii au căzut de acord să continue discuțiile cu privire la restabilirea conexiunii telefonice între ambele maluri ale Nistrului și la dezvoltarea interacțiunii în domeniul protecției mediului ambiant.

Referindu-se la reluarea negocierilor, Ambasadorul Cord Meier-Klodt, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Germaniei, a spus că este un nou impuls în procesul de reglementare transnistreană. Și în aprecierea negociatorilor din partea Chișinăului și Tiraspolului, întrevederea a fost una productivă.

Vicepremierul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan a spus că odată cu reluarea negocierilor, s-ar putea ca discuțiile să ajungă treptat și la reglementarea politică a conflictului transnistrean:

„Sperăm că reluarea negocierilor în formatul 5+2 va crea posibilitatea ca la următoarele întâlniri, pas cu pas să ne apropiem de decizii politice cu referire la aceste întrebări. În această etapă noi ne-am străduit să pune o baza unor discuții productive în viitor. Cel mai important pentru noi este bunăstarea tuturor cetățenilor Republicii Moldova”.

Părțile nu au stabilit deocamdată data unei noi întâlniri în formatul 5+2, totuși, s-au angajat ca până la jumătatea lunii iulie, când va avea loc conferința de la Bavaria, pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii, să identifice soluții pentru cele mai stringente probleme din domeniul transportului, educației și telecomunicațiilor.

Previous Next

XS
SM
MD
LG