Linkuri accesibilitate

Anatol Șalaru: „poate Dodon vrea să ne transformăm într-un atelier de reparații?”


Anatol Șalaru
Anatol Șalaru

Ministrul apărării respinge argumentele invocate de socialiști în moțiunea de cenzură.

Deputații socialiști a depus astăzi o moțiune pentru demiterea ministrului Apărării, Anatol Șalaru, acuzat de nereguli. Și deputații comuniști au spus că vor sprijini moțiunea opoziției socialiste, dar cele două grupuri parlamentare nu dispun de voturi suficiente. Nu este prima tentativă de a-l demite pe ministrul liberal. Cea de acum survine la scurt timp după un amplu exercițiu militar moldo-american în apropierea Chișinăului, pe care socialiștii l-au criticat aspru.

Moţiunea stângii parlamentare îi aduce ministrului liberal al apărării acuzaţia că „ar distruge armata naţională” pentru că ar vinde nişte complexe antiaeriene, fără care spaţiul aerian moldovenesc ar rămâne neprotejat. Într-o conferinţă de presă ţinută în legislativ odată cu depunerea moțiunii, deputatul socialist, Grigore Novac, a declarat că aceste sisteme ar fi fost transportate spre Aeroportul Internațional Mărculești pe parcursul lunilor aprilie-mai din unitățile militare din Dănceni, Durlești și Băcioi, şi vândute apoi contra unui cost mult mai mic decât ar valora în realitate - cu aproape 2 milioane de dolari SUA. Grigore Novac:

„Aceste acţiuni au început în decembrie 2015. În acea perioadă ministrul nu putea efectua careva manevre, deoarece Guvernul era în demisie şi era un nou Guvern investit. De aceea, Şalaru a recurs la o astfel de schemă: de a scoate complexele antiaeriene de la balanţa Ministerului Apărării şi Armata Naţională şi de a le transmite la gestiunea şi balanţa Aeroportului Internaţional Mărculeşti. Este o bună întrebare ce are Aeroportului Internaţional Mărculeşti cu complexele antiaeriene, răspunsul este cât de simplu se poate, deoarece anume pe cale aeriană urmau să fie scoase din ţară aceste complexe de tip S125M1”, a declarat socialistul, adăugând că ar dispune şi de suficiente documente care i-ar proba afirmaţiile.

Reacţia ministrului Anatol Şalaru a fost că, nemulţumiţi de faptul că reuşeşte să modernizeze armata cu suportul statelor civilizate, socialiştii ar vrea să-l oprească. „Dar cel mai important pentru Dodon este să nu permită participarea mea la summitul NATO de la Varsovia, unde am fost invitat în calitate de Ministru al Apărării şi unde, în premiera, se va discuta şi despre contracararea războiului hibrid”, a scris ministrul apărării pe o reţea de socializare.

Într-un interviu telefonic, Anatol Şalaru ne-a oferit şi câteva explicaţii referitoare la subiectul propriu-zis al moţiunii, spunând că sistemele invocate în moţiune, fiind învechite, nu ar mai putea fi folosite, şi că acestea ar fi fost nu vândute, ci depozitate în altă parte, pentru că au fost înlocuite cu altele mai moderne:

Sistemul de rachete C-125, la parada militară din Chișinău, 27 august 2011
Sistemul de rachete C-125, la parada militară din Chișinău, 27 august 2011

„Aceste complexe C-125, produse încă în 1968-1974, aveau gradul de uzură de 100% încă din 1997-1998. Nu pot fi nici utilizate, nici reparate, iar modernizarea ne-ar costa peste 18 milioane de euro. În plus, nu sunt nici eficiente pentru armata naţională, deoarece destinația lor e să protejeze trupele, nu oraşele. Le-am transmis ÎS „Aeroportul din Mărculeşti”, Procuratura a verificat legalitatea acestei transmiteri şi ne-a trimis încheierea că legea nu s-a încălcat. Dimpotrivă, Procuratura ne cere să le vindem pentru că se devalorizează. Soluţia care s-a găsit în 2001 a fost că ar fi mai bine să se scoată nişte bani pe ele decât să fie tăiate la fier vechi. Dar de atunci şi până în prezent nu s-au găsit cumpărători şi atunci noi le-am transmis la Mărculeşti, deoarece ne aduc pierderi. Transformăm armata în cimitir de vechituri şi asta costă, nu avem posibilităţi ca să le depozităm. Trebuie să ne bucurăm că vor fi vândute, că luăm nişte bani pe ele. Poate Dodon vrea să ne transformăm într-un atelier de reparaţii şi să pierdem timpul cu asta, dar scopul meu e să dotez armata cu tehnică modernă. Noi demult am înlocuit aceste sisteme cu altele noi, moderne. (…) Pe Dodon îl deranjează că întărim armata, nu că o slăbim. Visul lui e să fim fără armată şi să existe doar cea din Transnistria. Crede că lovind în mine, îi va creşte ratingul, şi la Moscova şi în rândul susţinătorilor lui şi se lansează în campanie electorală”, ne-a mai spus ministrul apărării.

Această a două moţiune împotriva ministrului Şalaru depusă de stânga parlamentară se deosebeşte de prima, din februarie, care nu a trecut, prin faptul că nu se bazează pe diferenţele de viziuni între liberali şi socialişti sau comunişti referitoare la asigurarea securităţii Republicii Moldova, ci pe suspiciuni de ilegalităţi. Ea vine după ce socialiştii nu au reuşit să adune suficiente semnături sub o moţiune împotriva întregului guvern şi au promis să-i aducă, pe rând, în fata parlamentarilor pe toţi membrii acestuia. O altă moţiune simplă a socialiştilor şi comuniştilor, împotriva ministrului liberal al educaţiei, Corina Fusu, îşi aşteaptă rândul să fie dezbătută în parlament.

Previous Next

XS
SM
MD
LG