Linkuri accesibilitate

„Pavel Filip va demisiona din funcţia de prim-ministru pentru a candida la preşedinţie?!” (Igor Volnițchi/Tribuna.md)


Averile funcţionarilor de la Primăria Chişinău reţinuţi de CNA şi învinuiți, între altele, de corupere pasivă, luare de mită şi trafic de influență (Ziarul de Gardă).

Pavel Filip va demisiona din funcţia de prim-ministru pentru a candida la preşedinţie?!” este editorialul semnat pe „tribuna.md” de Igor Volniţchi. „Este o idee pe care am auzit-o ieri în premieră de la un deputat PD, care, evident, a solicitat anonimatul”, precizează autorul. Deputatul a sugerat trei indicii: primul - „toate reușitele în procesul de guvernare (începând de la reducerea de tarife la energia electrică şi gaz, anunţarea de proiecte investiţionale, diminuarea preţurilor la medicamente, reapariția pâinii sociale etc. şi terminând cu plafonarea creșterii de preţuri la carburanți) PD, inclusiv prin intermediul presei pe care o controlează, încearcă să le lege de Pavel Filip”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct

Un al doilea indiciu e activizarea tot mai evidentă, în ultimul timp, a premierului. Şi un ultim indiciu sunt informaţiile potrivit cărora, în scurt timp, ar putea urma o schimbare la nivelul conducerii Guvernului, „mai ales că Marian Lupu, liderul PD, a declarat deschis că pe Vlad Plahotniuc nu-l interesează funcţia de Preşedinte, dar nu renunţă la ideea de a conduce Executivul”.

Decizia ANRE de a plafona preţurile la carburanţi, după ce mai multe companii le-au majorat nejustificat, este criticată de experţi. Victor Parlicov, expert în energetică şi fost director al ANRE, a declarat pentru „agora.md” că în acest caz Consiliul Concurenţei trebuia să intervină pentru a zădărnici înţelegerile de cartel: „Petroliștii aveau și până acum înțelegeri de cartel la stabilirea prețului, dar exista o concurența la volumul vândut. Prin aplicarea noii metodologii ANRE a unit și mai mult toți petroliștii contra sa”, susține Victor Parlicov. El spune că, în consecință, companiile petroliere mici ar putea să falimenteze: „cele mari vor compensa pierderile din comercializarea en-gros a carburanților care nu este reglementată”, afirmă fostul director al ANRE.

Portalul „independent.md” citează la același subiect opinia expertului în energetică Sergiu Tofilat. „Plafonarea prețurilor distruge concurența. Dacă marja comercială la litru nu va fi suficient de mare, majoritatea stațiilor de alimentare din zonele rurale vor falimenta. Acestea au vânzări reduse și respectiv au costuri mult mai mari la un litru de combustibil”, constată Sergiu Tofilat. Expertul mai spune că partea bună e că preţurile plafon vor fi revizuite la fiecare două săptămâni, funcție de cotaţiile la burse.

„Ziarul de Gardă” publică în ediţia tipărită o investigaţie despre averile funcţionarilor de la Primăria Chişinău reţinuţi de CNA şi învinuiți, între altele, de corupere pasivă, luare de mită şi trafic de influență. Aflăm că viceprimarul Vladimir Coteț a reuşit, în 9 ani de activitate la Primărie, să-şi achiziţioneze imobile de lux, inclusiv o casă cu două niveluri, care valorează, la preț de piață, aproximativ 5 milioane de lei. Colegul său, şeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, Radu Blaj, are şi el din 2011 un imobil de lux în Stăuceni, pe care şi l-a trecut pe numele său, abia în 2014, la câteva luni după ce portalul „deschide.md” a dezvăluit că imobilul îi aparţine. Casa are două niveluri, panouri solare și bazin, iar accesul spre ea este restricționat de o barieră, deși, primăria le-a interzis anterior. Cel de-al treilea funcţionar reținut în acest dosar, Vitalie Știrbu, inspector principal în cadrul Inspecției de Stat în Construcții, trăieşte mai modest faţă de colegii săi. El declară doar un apartament. Numai că la aceeași adresă e înregistrată şi o firma pe care a fondat-o împreună cu fratele său, şi care are ca principal gen de activitate chiar domeniul în care funcţionarul activează, şi anume „lucrări de finisare a construcțiilor”.

Într-un editorial pe „timpul.md” Ion Macovei observă că în ultimele patru luni Biroul Naţional de Statistică a avut trei directori generali. Lucia Spoială, care și-a dat demisia în februarie, după ce timp de doi ani a amânat publicarea rezultatelor recensământului din 2014, a fost urmată de Marin Gospodarenco, care nu s-a reținut mult în fotoliul. Recent, Guvernul l-a numit în fruntea Biroului pe Vitalie Valcov, cel care a fost responsabil de recensământul din 2004, „desfășurat nu doar cu încălcarea normelor europene, dar și a celor moldovenești”, notează autorul. Ion Macovei ajunge la concluzia că „e putredă treaba cu recensământul din 2014”, iar una din explicaţii ar fi „interesul guvernanților de a ascunde situația reală a populației din Republica Moldova”.

Pe portalul „anticoruptie.md” citiţi, la rubrica bloguri, comentariul fostului procuror al Chişinăului, Ion Diacov, despre cazul judecătoarei Domnica Manole, cercetată penal pentru autorizarea referendumului Platformei „DA”. „Desigur că miroase de la o poștă a politică. La noi, Procuratura Generală înțelege înfăptuirea justiției în dependență de cine comandă muzica”, notează Ion Diacov. „Indiferența ne va hotărî soarta. Mai devreme sau mai târziu, injustiția va intra în casa și în sufletul fiecăruia dintre noi. Am fost eu, azi e Domnica Manole, cine va fi următorul? Oricine care are părere, o altă părere”, conchide fostul procuror.

Portalul „dniester.ru” analizează dedesubturile deciziei liderului de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, de a sărbători cu mare fast, la 17 septembrie, 10 ani de la referendumul din 2006 în cadrul căruia marea majoritate a locuitorilor regiunii separatiste au optat pentru independență și apropiere de Rusia. Potrivit sursei citate, administrația tiraspoleană vrea astfel să-i reamintească președintelui rus, Vladimir Putin, despre acel plebiscit, care este comparat în articol cu referendumul din Crimeea. Pe de altă parte, e vorba și de o tehnologie politică a liderului de la Tiraspol Evgheni Șevciuc, scrie sursa citată. Apropierea de Rusia este una din temele centrale ale campaniei lui Șevciuk pentru prezidențialele din toamnă. În 2011 el a câştigat alegerile folosind sloganuri alternative celor pro-ruse, optând pentru o retorică a schimbărilor, se amintește în articol. „De această dată vrea să intre în grațiile Kremlinului prin atitudinea prorusească „pentru a obține monopolul asupra sprijinului Moscovei” la „prezidențialele” din toamnă”.

XS
SM
MD
LG