Linkuri accesibilitate

Costisitorul preț al unei vacanțe într-o tabără de copii...


Tabără de vacanță la Bobeica
Tabără de vacanță la Bobeica

Între o sută și pînă la două sute de lei este prețul unei singure zile de vacanță într-o tabără pentru elevi anul acesta...

A inceput vacanta de vara si multi elevi traiesc deja aventurile copilarie. Parintii au concediu doar doua-trei saptamani, asa ca trebuie sa gaseasca solutii pentru copiii lor. Daca nu vor la bunici, ii trimit in tabere scolare, doar ca preturile biletelor sunt costisitoare.

De la o sută până la aproape două sute de lei, acesta este costul unei zile de odihnă pentru un elev în taberele de vară din acest an.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct

Veronica Boboc este mamă a doi copii de școală. Și ea, ca părinte, spune că prețul este costisitor.

Veronica Boboc: „Părinții își doresc copilul să beneficieze pe deplin de vară, de distracție, de dezvoltare, de participare. Și atunci ei optează pentru tabere de vară. Alta este că nu toți își pot permite, pentru că o tabără bună, la Vadul lui Vodă, costă de la 1500 de lei în sus.”

Europa Liberă: Părinții achită se pare că doar 20 la sută din costul total al unui bilet, nu?

Veronica Boboc: „În cazul în care părintele aparține unei organizații care are contract cu sindicatele. Dar în ultimii ani tot mai puține bilete ajung de la sindicate la părinți și anume cu această cotă. Pentru că nu toate organizațiile își permit să cumpere aceste bilete de la sindicate. Din an în an, acest număr este tot mai mic. Pentru că foarte multe tabere ori nu își primesc banii la timp, ori vor banii atunci, la mână, pentru că au de plătit servicii etc. Taberele care sunt mai ieftine, oricum costă până într-o 1000 de lei. Copiii din anumite categorii de familie sau, cum le numim noi, sărace, sau vulnerabile, sau copiii din anumite instituții, da, ei, poate, au mai multe facilități. Dar majoritatea părinților nu își permit pentru că oricum sunt costisitoare. Și dacă familia are doi copii, atunci trebuie să decidă: ori merge unul, ori nu merge niciunul.”

Organizarea odihnei de vară a elevilor în acest an a început cu stângul, a declarat Europei Libere, Nadejda Lavric, vicepreședintele Consiliului General al Sindicatelor din Educație și iată de ce:

Nadejda Lavric: „Foile pe care le primim de la Casa Națională de Asigurări Sociale încă nu sunt. Și nu știm exact când vor fi și în care perioadă. Din acest motiv părinții sunt nemulțumiți, elevii, că vacanța a început, dar nu pot programa odihna copiilor.”

Europa Liberă: Dar este adevărat că din an în an numărul acestor bilete se micșorează?

Nadejda Lavric: „Nu, nu se micșorează, pur și simplu, ele costă mai scump și din acest motiv e mai puțin la număr. De aceea și suma se repartizează, foi pentru copii. Dar nu vă pot spune nimic, că nu le-am primit de la Casa Națională. Și lucrul acesta e obiectul de critică din partea Sindicatului. În tot anul avem neplăceri. Uitați-vă, a fost ultimul sunet, părintele vrea să cunoască ce face cu copilul: va avea o foaie undeva la odihnă sau îl duce la bunei. An de an ridicăm problema aceasta și ne indignăm. Și liderii noștri din teritoriu, la fel, se indignează că nu reușesc să repartizeze foile acestea. Și indignarea noastră rămâne indignare, și nu se soluționează an de an acest lucru.”

Europa Liberă: Exact. Și pe ultima sută de metri este și mai greu.

Nadejda Lavric: „Au fost cazuri când copilul a fost dus la bunei și peste două zile îi dă foaia. E un disconfort și pentru copii, și pentru părinți.”

Cu excepția biletelor de odihnă repartizate de Casa Națională de Asigurări Sociale autorităților administrației publice centrale și locale, guvernul le recomandă să se acorde gratuit 25% din totalul de bilete elevilor care au obținut performanțe la studii sau sunt învingători la olimpiadele școlare și extrașcolare, precum și copiilor din familiile defavorizate și beneficiare de prestații sociale. Primarul de la Ciuciuleni, Hâncești, Gheorghe Grigoraș spune că vistieria satului e foarte săracă.

Gheorghe Grigoraș: „În ultimul timp guvernul ne dă foarte multe prerogative din acestea care nu au susținere financiară. Avem niște probleme că noi singuri ne apucăm de cap și nu știm încotro să o apucăm.”

Europa Liberă: Primăria de la Ciuciuleni are rezervați ceva bani pentru odihna de vară a elevilor?

Gheorghe Grigoraș: „Pentru școală nu avem, că noi abia ne descurcăm cu grădinița. Bugetul școlii care era ni l-au luat și acum ei singuri îl gestionează, la discreția lor.”

Europa Liberă: Domnule primar, și ce fac copiii satului pe perioada vacanței de vară? Totuși, sunt trei luni.

Gheorghe Grigoraș: „Vreo doi ani în urmă era o tabără de vară cu sejur de zi. Dar acum am fost lipsiți și de această tabără. Asociațiile confesiunilor religioase mai organizează niște distracții, mai organizează și ei tabere cu sejur de zi pe câteva zile. Dar în rest se descurcă. Da, se alocă niște foi de odihnă de la Direcția de asistență socială, de la liceu, dar primăria nici nu e informată și nici nu cer mari păreri din partea noastră.”

În această vară este preconizat să fie organizate circa 80 de tabere de ale căror servicii ar trebui să beneficieze 60 de mii de elevi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG