Linkuri accesibilitate

Elveția inaugurează noul tunel feroviar Gotthard


La ceremonia de inaugurare de la Erstfeld, un prim tren la ieșirea nordică din tunel
La ceremonia de inaugurare de la Erstfeld, un prim tren la ieșirea nordică din tunel

Prin noul tunel, cu două tuburi, vor trece zilnic 260 de marfare și 65 de trenuri de pasageri.

În Elveția, a fost deschis astăzi cel mai lung și mai adânc tunel de cale ferată din lume, care străbate inima Alpilor de la sud la nord, înlesnind legăturile feroviare în Europa. Mai mulți lideri europeni au participat la inaugurarea tunelului considerat o minune a ingineriei și un simbol al unității europene în vremuri marcate de pericolul dezbinării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:56 0:00
Link direct

Tunelul feroviar Gotthard Base are o lungime de peste 57 de kilometri și numai construcția propriu-zisă a durat 17 ani. Este parte a unui proiect de infrastructură mai amplu și scurtează drumul pentru transportul de mărfuri și pasageri dintr-o parte în alta a Alpilor, care divizează nordul și sudul Europei.

În valoare de 23 de miliarde de franci elvețieni, sau cam tot atâția dolari, este un proiect cu o realizare tipic elvețiană, comentează agenția Reuters, adică a fost realizat exact la timp, exact în limitele bugetului alocat.

După cum s-a exprimat directorul oficiului federal de transport, Peter Fueglistaler, este „o culme a punctualității, respectării costurilor și politicilor” prestabilite.

Vorbind la ceremonia de inaugurare la capătul nordic al tunelului, în localitatea Rynaecht, președintele elvețian Johann Schneider-Ammann a spus că este un moment istoric pentru Elveția și un prilej de mândrie. Pentru că nu este simplu să duci la bun sfârșit un asemenea proiect, la care au lucrat câteva generații, de la inițiere până la punerea în operă.

„Este un pas important pentru Elveția, a spus președintele, dar și pentru vecinii noștri și restul continentului. Acum oamenii și bunurile se pot mișca mai repede. Călătoriile între orașe ca Stuttgart, Zurich, Lugano și Milano au devenit mult mai ușoare. Cu ajutorul Tunelului Gotthard Base, strângem legăturile între oameni și economiile țărilor”.

La ieșirea din tunel în apropiere de orașul Erstfeld
La ieșirea din tunel în apropiere de orașul Erstfeld

Trenuri de pasageri de mare viteză vor traversa în 17 minute tunelul, legând două puncte între care se călătorea timp de zile întregi până în 1882, când fusese deschis primul tunel alpin. Prin tunelul cel nou, cu două tuburi, vor trece zilnic 260 de marfare și 65 de trenuri de pasageri, după ce se va încheia testarea lui finală, în cursul acestui an.

Înalți demnitari europeni prezenți la ceremonia de inaugurare a tunelului feroviar
Înalți demnitari europeni prezenți la ceremonia de inaugurare a tunelului feroviar

De față la inaugurare, la capătul celălalt, sudic, al tunelului, în satul elvețian Pollegio, cancelara germană Angela Merkel și-a exprimat admirația pentru cei care l-au construit.

„Este o adevărată minune a tehnologiei, a spus Merkel. Ea a adus cuvinte de mulțumire tuturor celor care au fost implicați, inclusiv șoferilor de camion care au transportat afară cele 28 de milioane de tone de pământ scoase din tunel. Cancelara germană a adus un omagiu celor care și-au pierdut viața în incidentele pentrecute în timpul construcției”.

Nouă oameni au murit în timpul construcției, în care inginerii au excavat sau detonat 73 de feluri de rocă de consistență diferită, de la cele mai moi, până la cele mai tari, ca granitul.

Tunelul este parte a infrastructurii feroviare europene care leagă porturile Rotterdam în nord și Genova în sud. Trece pe la 2,3 kilometri adâncime pe sub Alpi, unde temperatura ajunge la + 46 de grade Celsius.

Primii care au călătorit prin tunel la inaugurarea lui au fost înalți oficiali, precum și 500 de norocoși, câștigători au unei loterii la care au luat parte 130 de oameni.

Proiectul gigant a fost sprijinit de cetățenii elvețieni la câteva referendumuri în anii 1990, în ciuda opoziției care a existat la răstimpuri din partea guvernului și Parlamentului. A fost finanțat din colectările din taxa pe valoare adăugată, impozitul rutier pentru vehiculele de mare tonaj și împrumuturi ale statului care urmează a fi rambursate în decurs de un deceniu.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG