Linkuri accesibilitate

Un interviul al ambasadorului Statelor Unite despre situația geopolitică (Hotnews.ro)


Reuniunea crucială a Consiliului European (V. Naumescu/contributors.ro).

Ambasadorul Statelor Unite la București a acordat un interviu platformei Hotnews.ro. Discuția a avut loc la Constanța, iar Hans Klemm a subliniat importanța strategică a orașului și a zonei: acolo îşi au sediul Forţele Navale Române, americanii au „o prezenţă mare, crescândă, la baza de la Mihail Kogălniceanu, există mai multe poligoane pentru antrenament, la Babadag şi în alte părţi ale estului României. Constanţa, a mai spus diplomatul american, are ieşire la Marea Neagră, iar Crimeea este la doar 300 de kilometri şi numărul de trupe ruseşti de acolo este în creştere”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:51 0:00
Link direct


Ambasadorul Hans Klemm a fost invitat să comenteze și momentul electoral din România. A declarat că vede în demonstrațiile care au loc în țară „o expresie a frustrării cu privire la direcţia în care se îndrepta politica românească în acest moment, cât şi o expresie a speranţei că politica românească se va schimba”. În aceste condiții, i-a îndemnat pe români să nu voteze candidați cu probleme de corupție, cu atât mai mult cu cât România a reușit să devină un model în regiune pentru mecanismele anticorupție. Corupți există în toate statele, inclusiv în America. În numele prezumției de nevinovăție, a spus reprezentantul la București al diplomației americane, „nu există o interdicţie în a candida, dar partidele evită orice asociere cu cineva acuzat de fapte de corupţie”.

Valentin Naumescu scrie pe site-ul contributors.ro despre reuniunea crucială a Consiliului European, programată să aibă loc la sfârșitul acestei luni. Miza o constituie decizia privind sancțiunile aplicate Rusiei după anexarea Crimeii și, implicit, „opţiunea strategică privind conduita viitoare a Uniunii în relaţia cu Rusia”. Naumescu trece în revistă principalele curente de opinie din Europa și lansează întrebarea ce atitudine va adopta România: se va menține pe ideea că sancțiunile trebuie să continue sau se va alinia poziției „pragmatice” a unor state influente? Ca țară post-sovietică din Estul Europei, România trebuie să ia act că ”Germania şi Franţa nu sunt dispuse să suporte la nesfârşit costurile sancţionării economice a Rusiei, pentru a da implicit garanţii de securitate statelor mici din regiune. Gata, ajunge! Ce a fost a fost, Ucraina trebuie să se descurce, să-şi normalizeze relaţia cu Rusia, Republica Moldova la rândul ei să aibă grijă ce face, polonezii, balticii şi românii s-o lase mai moale cu intransigenţa pe banii altora”.

Iulian Chifu scrie în Evenimentul zilei că a găsit deja indicii despre conținutul documentului care va fi prezentat Consiliului European. „Strategia va fi doar salutată de reprezentanţii statelor membre, nu susţinută, cu atât mai puţin aprobată, rămânând un document asumat de Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă, Securitate şi Apărare al UE”.

XS
SM
MD
LG