Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov: Donbasul nu va accepta pacificatori internaționali


Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda că autoritățile Ucrainei s-ar eschiva să-și onoreze angajamentele privind reglementarea situației în Donbas. Acest lucru, în opinia lui Lavrov, îl înțeleg deja nu doar Germania și Franța, cei doi actori implicați în așa numitul „format Normandia” al negocierilor privind situația din estul Ucrainei, dar și Statele Unite ale Americii.

Lavrov a declarat că propunerea conducerii de la Kiev de a introduce un contingent internațional de pacificatori în Donbas nu este prevăzută de acordurile de la Minsk și nu va fi acceptată niciodată de autoritățile pro-ruse din estul Ucrainei. Șeful diplomației ruse a mai zis că securitatea în Donbas nu va putea fi asigurată decât după reglementarea politică a crizei și a sugerat Kievului să poarte negocieri directe cu liderii autoproclamatelor regiuni din Donbas - Donețk și Luhansk.

Luni, la Kiev, secretarul adjunct al Consiliului Național de Securitate al Ucrainei, Mihail Kovali, a declarat că Rusia sabotează sistematic și consecvent reglementarea pașnică a conflictului din Donbas, „păstrându-și intențiile agresive în raport cu Ucraina”. Kovali, citat de Ukrainskaia Pravda, a spus că Rusia și-ar întări forțele sale militare pe direcțiile strategice vest și sud-vest, inclusiv în apropierea graniței cu Ucraina.

XS
SM
MD
LG