Linkuri accesibilitate

Cum cinovnicul şi-a făcut castelul faraonic?


Mi se pare normal şi necesar ca aceşti slujitori să ne explice cum şi-au construit casele pe care alţii, chiar cu salarii mai mari, nu le pot construi o viaţă.

CNA a difuzat deunăzi un filmuleţ care a provocat discuţii vii. În filmuleţul acela, un mare edil lua mită de la nişte cetăţeni, îndesa plicuri cu bani într-o borsetă şi vorbea despre „dolea” sa. Fireşte, nu avem încă un verdict al judecătorilor şi, prin urmare, totul e doar o supoziţie, o bănuială. Edilul din flimuleţ nu e vinovat, ci doar bănuit. Vreau însă să spun altceva.

Indiferent de cît de vinovat e cinovnicul cu pricina, lucrurile nu mai pot continua în felul în care s-au prezentat de-a lungul tranziţiei. Într-o ţară în care din 1991 s-a furat ca-n codru, a cam venit timpul ca toţi cinovnicii cu castele faraonice să demonstreze, cu acte, că şi-au clădit castelele din bani cîştigaţi corect. Să fiu înţeles bine. Nu mă deranjează faptul că cineva, fie şi un funcţionar, are un castel de milioane. Dar nu vreau ca un escroc ordinar, aciuat în structurile statului, să-şi facă averi prin mită şi trafic de influenţă.

În Republica Moldova sînt suficienţi funcţionari şi judecători cu castele impozante. Mi se pare normal şi necesar ca aceşti slujitori să ne explice cum şi-au construit casele pe care alţii, chiar cu salarii mai mari, nu le pot construi o viaţă. Iar dacă funcţionarul nu poate demonstra că şi-a făcut castelul fără fraudă, ce ar trebui să se întîmple? Pentru mine e limpede că un asemenea om nu poate să mai fie cinovnic. Există şi părerea că averea a cărei apariţie legală nu poate fi justificată trebuie confiscată. E o părere foarte oportună într-o ţară ca Republica Moldova în care hoţia şi corupţia par să nu mai aibă limite.

Nimic nu se va primeni în ţara asta atîta vreme cît vom avea funcţionari dubioşi, corupţi, nesăţioşi. Cetăţeanul trebuie să fie sigur că cei din structurile statului nu fură. Are el acum încredere în funcţionari? Să fim serioşi! De aceea, e timpul să se verifice cu meticulozitate felul în care unii cinovnici şi-au făurit castele faraonice.

XS
SM
MD
LG