Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Chișinău și noua inițiativă socialistă împotriva minorităților sexuale


Comisia pentru cultură din Parlamentul Moldovei a avizat propunerea deputaților socialiști de amendare a Legii drepturilor copilului pentru a feri minorii de „propaganda homosexuală”.

Partidul Socialiștilor a înaintat în Parlament un proiect de lege împotriva „propagandei homosexuale”. Nu este primul proiect legislativ anti-gay ajuns în atenția Parlamentului de la Chișinău, dar încercările anterioare fuseseră ceva mai voalate, neluând explicit ca țintă comunitatea LGBT, ci invocând numai valori de familie care ar fi sub asediu. O relatare despre impulsul noii tentative legislative și ce șanse de izbândă are ea.

Vineri, 25 mai, Comisia pentru cultură din Parlamentul Moldovei a avizat propunerea deputaților socialiști de amendare a legii drepturilor copilului pentru a feri minorii de „propaganda homosexuală”.

Într-un interviu telefonic unul din autorii proiectului, deputatul socialist Vlad Bâtrâncea, ne-a explicat că amendamentul nu este îndreptat împotriva homosexualilor și dreptului lor la viață privată, ci împotriva vizibilității lor: „Proiectul este îndreptat împotriva propagării homosexualismului, de exemplu în mass media și în școli, și bineînțeles împotriva marșului minorităților sexuale”.

La un protest homofob la Chișinău
La un protest homofob la Chișinău

Într-un preambul al proiectului legislativ, autorii lui socialiști au scris că mai ales după aprobarea Legii egalității de șanse, în 2012, „propaganda homosexuală” ar fi devenit tot mai agresivă. Socialiștii au în Parlament o inițiativă separată de abrogare a acelei legi, adoptată în schimbul liberalizării vizelor europene.

Nu este prima dată când Parlamentul de la Chișinău discută legi anti-LGBT. În 2013 a trecut prin legislativ un amendament împotriva unor „activități publice cu impact negativ asupra minorilor”. Legea amendată a fost chiar promulgată de șeful statului, fiind „îngropată” abia după protestele activiștilor pentru drepturilor omului. Principala lor obiecție a fost că noua formulare a legii ar îngrădi dreptul la liberă exprimare nu doar pentru comunitatea LGBT, ci și pentru jurnaliști sau simpli cetățeni, care ar fi putut fi pedepsiți pentru că sprijină diversitatea.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu, membru în Comisia juridică a Parlamentului, crede că dreptul constituțional la liberă exprimare ar putea veni de hac și noului proiect, cel al socialiștilor: „Noi am avut deja experiențe cu interzicerea propagării simbolurilor comuniste, care a fost declarată neconstituțională, am avut mai multe acte legislative care au fost contestate și anulate atunci când este vorba de libertatea de exprimare.”

Sergiu Sârbu a mai spus că nu poate anticipa dacă partidul său Democrat, pilonul coaliției de guvernare, va sprijini acest proiect când va ajunge în dezbaterea plenului, pentru că chestiunea încă nu s-a discutat în conducerea PD.

Prima lege de felul celei promovate de socialiștii moldoveni a fost adoptată în Federația Rusă, fiind semnată de președintele Vladimir Putin în iunie 2013. În același an poliția din Armenia a propus o lege anti-LGBT după modelul legii rusești, dar a renunțat la ea după proteste armenești și occidentale. În 2014 parlamentul Kazahstanului a adoptat în o lege similară, dar ea a fost invalidată de Curtea Constituțională. În 2015, o lege împotriva „propagandei” gay, descrisă de apărătorii drepturilor omului drept „mai rea decât cea rusească”, a fost aprobată în Kirghistan.

Artiom Zavadovschi, coordonator de program la organizația moldoveană GENDERDOC-M, ne-a spus luni că noua inițiativă legislativă a socialiștilor ar fi inspirată de modelul rusesc, adresându-se mai ales acelui segment de alegători care resping valorile europene. Este o părere împărtășită de Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente, care întrevede în demersul socialist un efort de a diviza și mai mult societatea: „PSRM, care susține această mișcare (anti-LGBT) și o promovează în fel și chip, nu face nimic altceva decât să alimenteze aceste tensiuni din societate în loc să promoveze un mesaj de toleranță și de respect”.

Într-o recentă apariție televizată, directoarea de programe de la GENDERDOC-M Angela Frolov punea campania anti-LGBT a socialiștilor exclusiv pe seama intereselor electorale, sugerând că ea ar merge chiar împotriva convingerilor intime ale liderului socialist Igor Dodon. „Igor Dodon nu este homofob, el are foarte multe persoane homosexuale în partid și știe acest lucru… Dumnealui folosește homofobia pentru că este un instrument foarte convenabil într-o societate homofobă, ca să-și atragă alegătorii”.

În replică, Igor Dodon a spus că el într-adevăr nu este homofob, dar promovează „valorile familiei”. Fără să nege că ar cunoaște persoane LGBT în partid, el a spus că membrii PSRM nu revendică drepturi „privilegiate” în baza apartenenței la vreo minoritate sexuală.

În interviul telefonic cu Europa Liberă, deputatul socialist Vlad Bătrâncea a spus că el nu cunoaște personal vreo persoană gay și nu poate spune dacă este sau nu posibil ca cineva să „devină” gay prin așa-numita „propagandă homosexuală”. Bătrâncea ne-a mai spus că el și ceilalți autori ai proiectului sunt convinși că el va avea suficient sprijin în parlament pentru a fi transpus în lege.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG