Linkuri accesibilitate

Bulgaria: Comisia pentru protecția concurenței în acțiune


Comisia s-a autosesizat în legătură cu produsele alimentare care la o serie de hypermaketuri sunt mai ieftine în comparație cu cele ale restului producătorilor.

Comisia pentru protecția concurenței a început anchetarea modului în care se formează prețurile la unele produse alimentare în patru verigi comerciale străine. În comunicatul oficial sunt menționate „Kaufland Bulgaria”, „Billa Bulgaria”, „Lidl Bulgaria” și „Metro Cash and Carry”.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:18 0:00
Link direct

Comisia s-a autosesizat în legătură cu produsele alimentare din mărcile ce apartin celor patru verigi, produse care de regulă sunt mai ieftine în comparație cu cele ale restului producătorilor.

În acest mod verigile comerciale apar în poziția de concurent al propriilor furnizori care își vând produsele și în alte magazine. Totodată, hipermarketurile stabilesc prețurile cu amănuntul la toate produsele. După cum se arată în comunicatul oficial, există posibilitatea de a fi influențat într-un mod negativ procesul de formare a prețurilor în detrimentul liberei concurențe. În cazul în care ipoteza existenței unui cartel va fi dovedită, amenda se va putea cifra la 10% din valoarea afacerilor companiei respective pentru ultimul an financiar.

Ancheta a demarat săptămâna trecută când experți ai Comisiei au descins la căteva magazine Kaufland și Billa.

Cei de la Kaufland au prezentat toata informația cerută de inspectori și au respins într-un mod categoric afirmația că ar fi stabilit unele prețuri împreună cu colegi din celelalte verigi.

Cei de la Lidl au atras atenția asupră faptului că sunt verificate numai hipermarketuri străine în timp ce produse alimentare mărci proprii au și verigile comerciale cu proprietari bulgari.

Anchetarea marilor verigi comerciale vine în ajunul alegerii în Parlament a noi conduceri ai Comisiei pentru protecția concurenței.

Cu căteva zile în urmă Comisia a început anchetarea Companiei naționale de electricitate [NEK] și a rețelei de distribuire a energiei electrice „Energo-pro” acuzate că întârzie într-un mod deliberat conectarea la rețeaua națională a unor capacități de energie verde. Sunt anchetați pentru cartel și o parte din comercianții de produse petroliere.

Previous Next

XS
SM
MD
LG