Linkuri accesibilitate

„Toate arată că, de fapt, există un alt centru decizional decât Parlamentul...”


In studioul Europei Libere
In studioul Europei Libere

Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru și invitații săi: Arcadie Barbăroșie și Anatol Golea.

Limba engleză post-shakespeariană operează cu un clișeu pe care l-a asimilat și limba română, folosită de politologi, adică cea de lemn, e vorba de „fereastra de oportunitate”. Nu am stat să mă dumiresc exact care este etimologia acestei expresii, vine de parcă din romane SF, dar încerc să îmi imaginez cum arată un asemenea oberliht, prin care se căznește să sară Republica Moldova, cu populație cu tot, ca să abandoneze condiția rușinoasă de stat post-sovietic după 25 de ani de independență.

Despre aceasta încercăm să discutăm astăzi, bazându-ne pe cel mai vizibil și relevant eveniment al săptămânii care a trecut.

În studioul de la Chișinău al Europei Libere se află doi redutabili analiști politici cu care discutăm despre semnificația unui eveniment recent prezentat de unele instituții media drept o neprețuită fereastră de oportunitate.

Punct și de la capăt...
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: Nu aduce anul cât aduce ceasul. Oare ce ne-a adus cel de pe urmă, acel mai recent? Sperăm că nu este ceasul de pe urmă. Astăzi discutăm cu Arcadie Barbăroşie, directorul IPP (Institutul pentru Politici Publice) şi jurnalistul, comentatorul politic Anatolie Golea. Am încercat să formulez întrebarea aceasta generală ca, de fapt, dânşii să ne aducă în particularităţi.

Domnule Barbăroşie, dacă ne uităm la săptămâna care a trecut, evident, toată lumea se întreabă oare ce e cu această nouă ipostază sau veche ipostază a domnului Plahotniuc? Ce aţi spune în două cuvinte, povestind unui străin care nu prea ştie ce se întâmplă în Moldova, ce a fost cu această întrunire, Forum al investitorilor sau oamenilor de business?

Arcadie Barbăroșie: „Este următorul pas în spălarea, curăţarea, înălbirea imaginii acestei personalităţi care se vrea sau se vede „ţarul” Republicii Moldova. Și care cred că şi-a format un scop foarte clar, să devină lider nu doar informal – pentru că lider de facto este, controlează instituţiile prin acea majoritate stranie formată în Parlament la sfârşitul anului trecut – să controleze instituţiile, dar şi să fie chiar recunoscut, legitimat într-un fel de societate şi de partenerii de dezvoltare.”

Europa Liberă: Domnule Barbăroşie, dar nu dumneavoastră aţi tot acreditat, dumneavoastră adică noi toţi împreună, am tot zis: „Totul depinde de Plahotniuc. Orice deget mişcă el, orice sfoară trage rezonează în societate”? Şi după ce a fost ajutat să devină omul acesta, el, de fapt, iese în faţă şi spune: „Da, eu sunt acel...”.

Arcadie Barbăroșie (IPP)
Arcadie Barbăroșie (IPP)

Arcadie Barbăroșie: „Nu este chiar aşa. Ce înseamnă a fost ajutat să devină persoana care controlează totul în societate? Acest personaj a intrat în politică, să ne amintim, prin uşa din spate, nu a fost niciodată politician. De fapt, se zice că şi în afaceri a intrat tot prin uşa din spate.”

Europa Liberă: Vă referiţi cum a intrat în Partidul Democrat cu sacul de bani după el?

Arcadie Barbăroșie: „Exact. Ziceam că şi în afaceri a intrat nu tot prin uşa din faţă, ci prin uşa din spate. Dar nu este el primul şi nu este ultimul care intră în afaceri...”

Europa Liberă: Dar de ce prin uşa din spate?

Arcadie Barbăroșie: „Să ne amintim acea faimoasă zicală: „Nu mă întrebaţi cum am câştigat primul milion. Restul vă pot da raport transparent pentru tot ce vreţi, nu pentru primul milion”. Să ne amintim cum a fost preluată Victoriabank, a propos. Cu susţinerea autorităţilor de pe atunci, a poliţiei, justiţiei şi tot ce vreţi, modelul de atac raider care a fost printre primele la noi în Republica Moldova, mediatizat chiar. Dar zic că şi în politică a intrat tot prin uşa din spate, când a preluat Partidul Democrat, a cumpărat, de fapt, acest partid. Şi dintr-o formaţiune care încă mai avea nişte firave începuturi de proces decizional democratic în interior l-a transformat într-o afacere.”

Punct si de la capăt
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:32:53 0:00

Europa Liberă: Vom vorbi, poate, cândva mai pe îndelete cum s-a întâmplat, că terenul l-a bătătorit, de fapt, Marian Lupu, intrând peste Dumitru Diacov, aceasta ţinem minte.

Arcadie Barbăroșie: „Sigur că domnul Marian Lupu poate va scrie cândva, la adânci bătrâneţe, cum a ajuns şi cine i-a sugerat să vină în Partidul Democrat de la comunişti. Există diferite ipoteze în sensul acesta.”

Europa Liberă: ТрёхходоÏвка...

Arcadie Barbăroșie: „Dar cel puţin atunci, la început, în iulie 2009, când domnul Lupu a trecut în Partidul Democrat cu ale sale 12% din sondaje şi a adus în Partidul Democrat exact 12% la alegerile din iulie 2009, totuşi ipoteza iniţială era: „Da, haideţi să democratizăm” etc. şi nu ştiu cum. Adică pe atunci nu se discuta cine stă exact în spatele domnului Lupu, care declarase că nu-l cunoaşte şi nu este prieten cu domnul Plahotniuc, ca peste câteva zile să-şi recheme informaţia.”

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru

Europa Liberă: Lucrurile s-au schimbat. Trebuie să vă contrazic aici, că aşa mi-e meseria, dar ce e rău în aceasta? Pentru că, uitaţi-vă, premierul Filip, când a venit la guvernare, ce a făcut primul lucru? A spus: „Vă scutim de controale”. Deci, acum domnul Plahotniuc acelaşi lucru spune: „Casta investitorilor, asociaţia celor care mişcă economia, intraţi sub umbrela mea şi vă asigur, personal garantez, stabilitate pentru voi”. Deci, se identifică o forţă motrice pe care, de altfel, şi Vladimir Voronin pe timpuri a încercat să o identifice, să o corcolească, care să scoată din impas economia şi după ea, cu impozite, să vină şi populaţia. Adică, Partidul Democrat, de fapt, se transformă într-un partid liberal prin definiţie, pentru că pune lanterna pe alt grup important, în detrimentul intelectualităţii sau mişcării naţionale în general. Şi atunci ce e rău în aceasta? O locomotivă să ajungă Republica Moldova în Europa.

Arcadie Barbăroșie: „Atât de multe întrebări, că vom avea nevoie de vreo cinci emisiuni de ale dumneavoastră, ca să încercăm să le dezghiocăm pe îndelete şi pe înţelesul ascultătorului şi cititorului dumneavoastră.”

Europa Liberă: Aceasta şi vreau.

Arcadie Barbăroșie: „Ce e rău în ce? În faptul că a fost organizat acest for internaţional, cu participare internaţională? Nu este nimic rău. Este foarte bine.”

Europa Liberă: Nu, că a apărut un „Münchhausen” care se trage pe el şi Moldova şi se scoate din mocirlă.

Arcadie Barbăroșie: „Dar cine a băgat în mocirlă Moldova? Acelaşi „Münchhausen”. Treaba proastă este că lucrurile nu se schimbă firesc. Să vă aduc un exemplu, sigur că pozitiv, se zice că prin 1820-1830 şeful poliţiei din Paris a fost numit un bandit, recidivist experimentat şi el i-a lichidat pe ceilalţi bandiţi, pentru că i s-a asigurat…”

Europa Liberă: Vezi episodul Voronin, despre care se spune că ar fi făcut acelaşi lucru.

Arcadie Barbăroșie: „Adică vreţi să spuneţi că Voronin este un bandit?”

Europa Liberă: Nu, că dânsul a acţionat cu nişte metode nu prea ortodoxe ca să scape de bandiţi.

Arcadie Barbăroșie: „Da, nu prea ortodoxe. Nu zic de acela din Paris. Poate acela şi a acţionat cu metode ortodoxe, dar el cunoştea lumea interlopă şi cunoştea metodele ei toate şi le-a contracarat. Este valid lucrul acesta şi la nivel de şef de stat? Putem pune un bandit în fruntea statului, care promite: „Lichidez pe toţi ceilalţi bandiţi şi fac ordine în ţara aceasta şi nu va mai fi corupţie’?”

Europa Liberă: Dar nu are adeverinţă de bandit, domnule Barbăroşie.

Arcadie Barbăroșie: „Sigur că nu are. Noi nu zicem că este bandit, Doamne fereşte. Doar un judecător onest poate spune este sau nu bandit. Onest, eu zic. Dar este altceva că metodele prin care a acţionat această persoană, atunci când a format guvernul Filip, că nu s-a format guvernul Filip la voinţa poporului. Uitaţi-vă în sondajul din aprilie, 90% din respondenţi consideră că ţara nu este guvernată conform voinţei poporului. Aceasta este o reflecţie directă a ceea ce se întâmplă acolo.”

Europa Liberă: Am înţeles.

Arcadie Barbăroșie: „Formarea majorităţii respective, absolut oribil în felul în care a fost făcută.”

Europa Liberă: „Andrii Popa”.

Arcadie Barbăroșie: „Deci, toate acestea arată că, de fapt, există un alt centru decizional decât Parlamentul, cum ar trebui să existe, decât partidele politice, cum ar trebui să fie. Deciziile se iau în altă parte, după care se transmit în grupul acesta majoritar şi care votează foarte ascultător.”

Europa Liberă: Acum vreau şi pe Anatolie Golea să-l întreb acelaşi lucru: ce e rău în aceasta, dacă alte soluţii nu funcţionează? Când nu funcţionează alte instituţii, imobilizate, iese omul acesta şi spune: „Eu, personal, vă garantez”. În general, toţi au rămas mască: „Dar cine eşti matale, ca să garantezi?”.

Anatolie Golea: „Iată anume acest lucru este rău, că nu funcţionează instituţiile statului şi nici nu vor funcţiona. Ele, de fapt, sunt supuse politic unui partid care a preluat guvernarea în ţară în mod netransparent, ilicit, dacă vreţi. Uitaţi-vă la rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014 şi uitaţi-vă la configuraţia actualului Parlament. Deci, acest Parlament a fost ales...”

Arcadie Barbăroșie: „…configuraţia majorităţii.”

Anatolie Golea: „Da. Dacă te uiţi atent care au fost rezultatele alegerilor şi care este guvernarea, care este opoziţia, ajungi la concluzia că acesta este un alt Parlament, cu totul alt Parlament şi el nu este reprezentativ. De aici ar veni ideea alegerilor anticipate, pentru că Parlamentul nu corespunde configuraţiei care a fost construită după alegerile din 30 noiembrie.”

Europa Liberă: Dar întrebarea mea este: stăm în continuare şi bocim că a murit „copchilaşul” acesta care se numeşte Parlament sau încercăm să ieşim din mocirlă şi cu un „Münchhausen”?

Anatolie Golea
Anatolie Golea

Anatolie Golea: „Stăm şi bocim asupra instituţiilor statului, care sunt muribunde, mie nu-mi place cuvântul capturat, sunt controlate politic. Acum această verticală a guvernării Partidului Democrat se construieşte de sus până jos. Chiar la Paştele Blajinilor eram la mine în sat şi vorbeam cu primarul, care ştiu că a câştigat în 2007 de la Partidul Comuniştilor, în 2011 de la PLDM şi în 2015 la fel de la PLDM. Şi îl întreb la cimitir...”

Europa Liberă: „De al cui eşti?”.

Anatolie Golea: „Domnule primar, ce mai faci, de al cui eşti, cum îţi merg treburile că eşti în opoziţie?”. - „Nu mai sunt în opoziţie, sunt în PD”. Şi acest lucru este, practic, peste tot. Dacă vrei să obţii nişte fonduri, să ai buget, să nu ai probleme cu anumite instituţii de drept, atunci trebuie să aderi la PD.”

Europa Liberă: Ce ar fi păţit, dacă s-ar fi opus, concret primarul acesta? Ca primarul de Taraclia?

Anatolie Golea: „Cred că are şi el nişte păcate pentru care putea fi atras, pentru că se vorbeşte acolo în sat, vorbim despre un sat concret. Sau, cel puţin, dacă nu-i găseau păcate, atunci nu avea fonduri să repare un drum, să repare o şcoală.”

Europa Liberă: O paranteză. Compromiterea şi carierea din interior a instituţiilor a fost un proces inevitabil? Şi aceasta vă întreb pentru că suntem în an aniversar, 25 de ani de independenţă. Deci, aşa s-a întâmplat pentru că nu am ştiut noi să ne mobilizăm? A fost cariată intenţionat? Mă rog, seamănă a spionită. Dar s-a coborât nivelul lor până nu se poate, astfel ca să pregătească terenul pentru o asemenea alternativă autoritar-democratică?

Anatolie Golea: „Probabil, am mers conştient, adică suntem de vină toţi, pentru că nu ne-am trezit la timp, nu am observat cum se petrece această capturare a instituţiilor.”

Europa Liberă: Aţi zis că nu vă place cuvântul...

Anatolie Golea: „Am zis că nu-mi place cuvântul, dar îl utilizez uneori. Mă strădui să-l utilizez cât mai rar, deşi te impune situaţia. Domnului Plahotniuc trebuie să-i dăm ceea ce e a Cezarului, dânsul a promis cândva că Partidul Democrat va fi partidul numărul unu în ţară. Partidul a devenit numărul unu.”

Europa Liberă: El a devenit „aspiratorul” numărul unu, de fapt.

Anatolie Golea: „Aspiratorul”. Mă rog, de obicei, după asemenea situaţii, noi am mai avut partide numărul unu – Partidul Democrat Agrar, Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal Democrat – după asemenea ridicare urmează prăbuşirea, de obicei. Să vedem ce se va întâmpla de această dată. Forumul la care vă refereaţi, de fapt, a fost organizat pentru a demonstra şi în interiorul ţării cine este stăpân în ţară şi cine răspunde.”

Europa Liberă: Barroso ce rol a avut?

Anatolie Golea: „Barroso a avut rolul decorativ.”

Europa Liberă: „Свадебный генерал”?

Anatolie Golea: „Rolul lui Gorbaciov, care participa la diferite foruri internaţionale.”

Europa Liberă: Dar Gorbaciov lua şi onorarii.

Anatolie Golea: „Eu nu cred că domnul Barroso nu a luat onorarii.”

Europa Liberă: A luat un onorariu barosan?

Anatolie Golea: „Eu nu ştiu, nu pot să afirm, se vorbea de mai multe zerouri. Eu nu cred că este o sumă fabuloasă.”

Europa Liberă: În fine, aceasta nu contează.

Anatolie Golea: „Dumneavoastră ştiţi că asemenea gen de conferinţe se plătesc.”

Europa Liberă: Mă rog, îi plăteşte drumul, cazarea.

Arcadie Barbăroșie: „Nu se plăteşte doar drumul, cazarea. Politicienii de rangul lui Barroso, care sunt de acum ca și cum la pensie, au ora de participare foarte scumpă.”

Europa Liberă: Tarif oficial?

Anatolie Golea: „Tarif oficial, sigur.”

Arcadie Barbăroșie: „Ne vom uita la declaraţia lui de venituri la sfârşitul anului în Portugalia.”

Anatolie Golea: „Şi sunt agenţii care organizează aceste participări.”

Arcadie Barbăroșie: „Sigur. Şi este normal. Eu nu cred că aceasta este grav. Eu nu ştiu ce a spus domnul Barroso la forul acesta. Nu văd nicăieri scris lucrul acesta şi nu văd nicăieri pe viu.”

Europa Liberă: Adică bănuiţi că le-a spus totuşi lucruri destul de neplăcute?

Arcadie Barbăroșie: „Eu bănuiesc că el le-a spus lucruri nu tocmai plăcute urechii. Dar treaba este că el nu a sesizat, nu a fost informat, nu s-a informat, nu s-a străduit să se informeze, poate nu a vrut să se informeze, de fapt, ce prezintă acest personaj, ce prezintă acest for. Şi prin participarea la acest for el se cam compromite.”

Anatolie Golea: „Nu aş fi de acord. Domnul Barroso cunoaşte foarte bine situaţia din Republica Moldova, de pe când era preşedintele Comisiei Europene. Şi comisarii, domnul Fule, cine mai era atunci, ei cunosc în detalii tot ce se întâmplă. Vă amintiţi când domnul Fule i-a chemat la Bruxelles pe domnul Plahotniuc, domnul Filat şi cine mai era acolo, şi le-a tras o săpuneală şi ei stăteau în telefoane şi se făceau că nu aud.”

Europa Liberă: Exact m-aţi adus la întrebarea pe care trebuie să v-o adresez acum. Se zice că, iată și dumneavoastră confirmaţi, Occidentul, prin interfaţa românească, prin interfaţa europeană, dar şi americană, pentru că domnul Plahotniuc, deunăzi l-am văzut, ar sprijini, e adevărat că americanii tot în logica aceasta judecă: „Domnilor, dacă nu puteţi altceva, înghiţiţi asemenea formulă de суверенная демократия”.

Arcadie Barbăroșie: „Cu părere de rău, Republica Moldova este şi un teritoriu de competiţie geostrategică, geopolitică. Şi aici se confruntă interesele geopolitice. Nu ştiu în ce măsură Statele Unite ale Americii sunt interesate de Republica Moldova, dar Uniunea Europeană da şi partenerii din Uniunea Europeană da, bilateral. Rusia a declarat demult că Moldova este zona de interese a Federaţiei Ruse, ca şi Ucraina. Şi aşa-numitul conflict transnistrean până acum este păstrat viu.”

Europa Liberă: Cuiul lui Pepelea.

Arcadie Barbăroșie: „Cuiul lui Pepelea, exact. Numai şi numai pentru că este folosit de Rusia ca instrument de şantaj şi împotriva Vestului, împotriva Ucrainei şi împotriva Chişinăului, dacă mai merită să fie folosit ceva împotriva Chişinăului. Întrucât Chişinăul şi-o face singur, cu mâinile proprii, fără să mai aibă nevoie de un instrument special împotrivă. Deci, în consecinţă, actorii respectivi folosesc destul de des ceea ce se numeşte „real politic”.

Da, ne confruntăm cu o situaţie în care o singură persoană controlează aici totul, instituţiile, şi lucrăm cu ce putem. Nu degeaba domnul ambasador Pettit a declarat: „Voi l-aţi ales, nu noi am ales acest guvern şi nu noi am ales acești deputaţi. Voi i-aţi ales”. Fostul ambasador al Germaniei aici, după ce Banca de Economii a fost privatizată în modul în care a fost privatizată de guvernările Filat-Leancă, declarase la o televiziune aici, în Chişinău, că, dacă s-ar fi întâmplat ceva similar în Germania, a doua zi sute de mii de oameni ar fi ieşit în stradă. La noi nu a ieşit nimeni în stradă. Cu părere de rău, aşa este societatea, este cum este.

Baza democraţiei o formează în societăţile dezvoltate pătura de mijloc, clasa de mijloc, oamenii înstăriţi, care sunt suficient de dezvoltaţi economic, asiguraţi din punct de vedere economic pentru a-şi permite să investească şi în societate, să aloce din timpul liber şi chiar din resursele financiare pentru societate, să participe la demonstraţii, întruniri etc., etc.”

Europa Liberă: Domnule Barbăroşie, dar poate pentru societatea aceasta nu e atât de evident că ea este asuprită, supărată? Iată uitaţi-vă cum fierbe Franţa. A umblat un pic, intenţionează guvernarea să umble la condiţiile de concediere şi fierbe Franţa. Sindicatele aruncă în aer infrastructura, dă peste cap viaţa oamenilor. Poate oamenii nu au înţeles că atât de mult îi vizează? Iată s-a scumpit benzina, motorina, doi şoferi s-au indignat şi atât.

Arcadie Barbăroșie: „Aţi spus un cuvânt magic – sindicatele. Ce avem noi ca sindicate? Franţa, şi nu doar Franţa, și Germania şi foarte multe alte state, Canada etc., Marocul...”

Europa Liberă: …ca să nu mai spunem de Statele Unite ale Americii…

Arcadie Barbăroșie: „...au o istorie, tradiţii de durată de dezvoltare a societăţii civile. Și sindicatele fac parte importantă din societatea civilă, foarte importantă din societatea civilă. Noi avem sindicate controlate şi ele de guvernare, care sunt amorfe, dar nu avem şi societate organizată, cu părere de rău. Şi ziceam încă o dată de acea clasă de mijloc, care la noi cred că este maxim 10-12%. În societăţile normale este 75-80%. La noi 75-80% din cetăţeni trăiesc sub limita sărăciei, uitaţi-vă în sondaje, 75-80% afirmă că veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar sau maxim pentru strictul necesar. Aceasta este limita sărăciei.”

Europa Liberă: Îmi spunea un expert că iarăși e o chestiune deliberată, făcută astfel încât societatea să depindă de voinţa degetului mic al unui om.

Arcadie Barbăroșie: „Nu este chiar aşa, nu este făcută societatea să depindă. O societate în care peste 50% din populaţie stă în spaţiul rural o asemene societate este eminamente patriarhală, ea vrea un ţar. Uitaţi-vă în sondaje. Aceleași 4% din cetăţeni în 2004, şi după aceea în 2010 repetat, consideră că în Republica Moldova este suficient să existe un singur partid. Alţii încă vreo 20% vor guvernare formată de un singur partid, adică lasă să mai fie şi alte partide în ţară, dar la guvernare să fie unul singur, să nu umble aceştia să discute, să dezbată, să se certe.”

Anatolie Golea: „Și spre aceasta mergem, ce vrea poporul”.

Arcadie Barbăroșie: „Da, spre asta mergem. Vrea alegerea directă a preşedintelui, iată vom avea şi un singur partid care decide totul. Aşa că apariţia acestui personaj foarte şi foarte dubios, care declară: „Eu vă asigur...”. Nu se ştie cine e el, dar va fi. Cred că va fi persoană care…”

Anatolie Golea: „De fapt, aici este mesajul-cheie. Aici e mesajul-cheie, ceea ce spune domnul Barbăroşie. La acest for domnul Plahotniuc şi-a asumat responsabilitatea personală pentru starea de lucruri în ţară şi pentru guvernare.”

Europa Liberă: În ipostază de cine? Aceasta e întrebarea.

Anatolie Golea: „În ipostază de coordonator executiv al coaliţiei de guvernare şi, probabil, viitor prim-ministru. Pentru că atunci când spune: „Eu vă asigur. Şi eu îmi asum. Şi eu voi asigura”, în mod normal, apare întrebarea dar în calitate de cine?”

Arcadie Barbăroșie: „Şi nu numai această întrebare.”

Europa Liberă: Exact aceasta. Fraţilor, are consilieri din străinătate.

Anatolie Golea: „Stă primul ministru şi tace. Stă domnul Barroso şi se adresează întâi: „Domnule preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri...” şi după aceasta „Domnule prim-ministru....”. Dacă aţi observat, astfel a fost adresarea. Mă rog, poate în calitate de gazdă, dar nu este conform protocolului.”

Europa Liberă: Exact aici vreau să atrag atenţia.

Arcadie Barbăroșie: „Oricărui protocol admisibil.”

Anatolie Golea: „Dacă este primul ministru şi te adresezi altfel… Şi dumneavoastră spuneţi că nu a ştiut Barroso unde a venit şi la cine acasă a venit.”

Europa Liberă: Anatolie, daţi-mi voie să fac paranteza. Exact în prezenţa primului ministru, a lui Barroso, care este depozitarul democraţiei europene, iese un om, mă rog, aşa cum a ajuns el în vârful piramidei, dar în momentul acesta în care rosteşte această frază că: „Eu personal vă garantez”, dânsul transmite societăţii următorul mesaj: „Nu contează instituţiile, nu contează garantul preşedinte, nu contează Parlamentul, aveţi probleme, veniţi la mine”. Ştiţi, este un slogan la Bucureşti. Un candidat la primăria sectorului şase, îmi pare, se numeşte Mutu, şi zice: „Dacă aveţi probleme, vorbiţi cu Mutu”. Da. Din păcate, e joc de cuvinte.

Arcadie Barbăroșie: „Aşa e. Dacă aveţi probleme, vorbiţi cu capul mafiei. Bine, în calitate de cine garantezi tu?”

Europa Liberă: Şi, de fapt, sfidezi instituţiile.

Arcadie Barbăroșie: „Dar întrebarea următoare este dar prin ce garantezi tu?”

Europa Liberă: Dar nu cumva continuarea e aceasta: fraţilor, în curând eu voi fi şi instituţiile care vor garanta.

Arcadie Barbăroșie: „Aceasta este.”

Anatolie Golea: „Exact acesta este mesajul. Eu am spus, în calitate de viitor prim-ministru, probabil, nu cred preşedinte. Dar cred că viitor prim-ministru.”

Europa Liberă: De ce nu şi preşedinte?

Arcadie Barbăroșie: „Trebuie să falsifici foarte tare rezultatele alegerilor, încât să treci peste 90% de negativ.”

Anatolie Golea: „Cu un rating de -90, nu poţi câştiga alegerile prezidenţiale. Deşi eu sunt sigur că în jumătate de an, cât a mai rămas, aproape până la alegerile prezidenţiale, foarte multe lucruri se vor schimba.”

Europa Liberă: Dar a mai încercat să fie premier şi nu i-a reuşit.

Anatolie Golea: „Dar acum va reuşi. Pentru că acum coaliţia de guvernare este în acest cerc închis.”

Europa Liberă: Suficient de flexibilă?

Anatolie Golea: „Nu are altă soluţie. Altă soluţie va fi pentru ei alegerile anticipate. Alegeri anticipate nu-şi doreşte niciun deputat din coaliţia de guvernare, pentru că este clar că aproape toţi, cu excepţia Partidului Democrat, nu vor mai fi deputaţi. Şi cei din platforma aşa-zisă social-democrată, şi Partidul Liberal, şi foştii liberal-democraţi vor vota acum orice, ca să-şi păstreze mandatul.”

Arcadie Barbăroșie: „Ei vor vota, sunt de acord cu dumneavoastră, dar este un mic detaliu, un mic impediment.”

Anatolie Golea: „Că vor ieşi iarăşi oamenii în stradă?”

Arcadie Barbăroșie: „Acesta e al doilea, mai mare impediment, câţi vor ieşi. Dar dacă lucrul se va face la mijlocul lui august, când nu există lume în ţară, atunci sigur că. Dar impedimentul mic este preşedintele, care trebuie să numească candidatul la funcţia de prim-ministru. Întrebarea este: îşi va da demisia domnul Timofti, va fi demis domnul Timofti sau...”

Anatolie Golea: „…sau va deveni şi dânsul mai flexibil? Da, într-adevăr există acest impediment, care a existat şi în luna ianuarie. Dar, iarăşi, lucrurile se schimbă.”

Europa Liberă: Acestea sunt tehnici. Dar pronosticul mare, credeţi că trebuie să ne aşteptăm la faptul că cel care garantează va deveni şi întruchiparea instituţiilor, şi exponentul instituţiilor garantante?

Arcadie Barbăroșie: „Probabil, acesta este scopul domniei sale, este să-şi legitimeze, într-un fel sau altul, funcţia de controlor de facto în ţara aceasta a tot ce mişcă, cu mici excepţii şi să se ajungă într-o postură în care să fie recunoscut şi legitimizat şi de partenerii din Vest, în special din Vest, poate şi din Est.”

Europa Liberă: Când credeţi că se va întâmpla? Având în vedere că avem şi prezidenţialele din octombrie.

Arcadie Barbăroșie: „Este foarte greu să faci prognoze.”

Anatolie Golea: „De fapt, vizita în Statele Unite ale Americii a demonstrat că aceasta deja se întâmplă, treptat se întâmplă.”

Arcadie Barbăroșie: „Recunoaşterea?”

Anatolie Golea: „Da, recunoaşterea.”

Arcadie Barbăroșie: „Acum şi oficializarea.”

Anatolie Golea: „Nu oricine poate să se întâlnească cu doamna Nuland. Oficializarea va avea loc pe parcurs. Şi aici impedimentul despre care vorbeam, domnul Timofti, poate a fost şi un semnat pentru domnul Timofti: uite, Washingtonul şi Bruxelles-ul deja recunosc şi treptat oficializează. Pe de altă parte, se vorbeşte că există divergenţe între Bruxelles şi Washington în privinţa Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Pe subiectul acesta?

Anatolie Golea: „În privinţa Republicii Moldova în general. Şi poate că acest for a fost organizat ca să demonstreze că nu numai Washingtonul recunoaşte, ci şi Bruxelles-ul.”

Europa Liberă: Doar câteva minute să discutăm despre factorul Ucraina.

Arcadie Barbăroșie: „A propos, când? Probabil, este important ca în fruntea guvernului să fie cineva care să asigure câştigul funcţiei de preşedinte pentru un reprezentant al Partidului Democrat.”

Europa Liberă: Să ţină spatele.

Arcadie Barbăroșie: „Adică, să fie mult mai agresiv în folosirea resurselor administrative decât este actualul prim-ministru.

Europa Liberă: Deci, primul pas guvernul şi după aceasta un preşedinte?

Anatolie Golea: „A propos, dacă vreţi să treceţi la Ucraina, să ne amintim de biografia domnului Poroşenko. La fel, a fost oligarh, la fel, a fost contestat de marea majoritate a populaţiei, până la urmă s-a manifestat în timpul Maidanului, acelei revoluţii de la Kiev şi a devenit preşedinte.”

Europa Liberă: Şi „pompierul” numărul unu. Credeţi că Ucraina îl ajută pe domnul Plahotniuc acum sau Partidul Democrat îl încurcă?

Arcadie Barbăroșie: „Acum sigur că eu nu am prea multă informaţie, dar se pare că domnul Poroşenko a făcut afaceri cu domnul Plahotniuc. Unele surse mai afirmă că chiar continuă să facă afaceri, cel puţin se cunosc bine. Şi amintiţi-vă, în timpul vizitei domnului Poroşenko la Chişinău, în drum spre Bălţi, a fost secondat nu de preşedintele ţării, dar de domnul Plahotniuc.”

Anatolie Golea: „Şi unele surse spun că anume graţie domnului Poroşenko a fost această vizită la Washington, pentru că Poroşenko şi Nuland se cunosc foarte bine şi îndeaproape.”

Europa Liberă: Şi atunci Plahotniuc şi Moscova, Plahotniuc şi Rusia pe axa aceasta ce se întâmplă?

Arcadie Barbăroșie: „Pe axa aceasta lucrurile sunt destul de tulburi. Dar să ne amintim vizita preşedintelui Kîrgîzstanului la Chişinău, vizita aşa-numită privată, în drum spre Petersburg. Curios traseu a fost ales de către preşedintele Kîrgîzstanului pentru a pleca la Petersburg.”

Europa Liberă: Aceasta însemnând că Putin mai speră să nu-l lase în braţele americanilor?

Arcadie Barbăroșie: „Nu, aceasta însemnând că domnul Plahotniuc încearcă să stabilească nişte contacte, relaţii acolo, să-şi consolideze poziţia în Est. Deocamdată se pare că nu este acceptat şi din cauza sau datorită faptului că a refuzat să formeze atunci acea coaliţie de stângă după alegerile din 2014.”

Europa Liberă: Dar prietenul lui Barroso şi a lui Poroşenko poate fi şi prietenul lui Putin, Anatolie?

Anatolie Golea: „Poate. În anumite circumstanţe poate, pentru că interesele prevalează. Şi atunci, într-adevăr în timpul vizitei preşedintelui Kîrgîzstanului au fost transmise nişte mesaje către Chişinău şi de la Chişinău. Şi imediat după acea vizită a revenit în ţară domnul Usatîi. Nestingherit a revenit în ţară, deşi anterior era persecutat de către organele din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Deci, ne aşteaptă cel puţin o toamnă fierbinte, dacă nu şi o vară. Eu vă mulţumesc pentru încercarea aceasta de a dezghioca „ştiuletele” un pic. Vom aştepta, de bună seamă, nişte memorii cu factologie, ca să aflăm ce am păţit în realitate. Acum vedem după nişte aparenţe, încercăm să le aşezăm una pe alta. Cert este că suntem figuranţii acestui puzzle şi nu avem altă alegere decât să trăim. Dar cu foarte multă atenţie să ne uităm la ceea ce se întâmplă, să nu credem ştirilor care alteori prezintă lucrurile de o manieră propagandistică, manipulatoare, dar să ne dumerim. Astfel, atunci când va veni momentul să punem buletinul de vot în urnă, să fim conştienţi de faptul că aceasta e singura armă pe care un cetăţean o are într-o democraţie, restul sunt iluzii. Mulţumesc.

Arcadie Barbăroșie: „Aşa este. Este bine ca cetăţeanul să se informeze din diferite surse de informare şi după aceea să-şi formeze propria poziţia.”

Anatolie Golea: „Dar surse devin tot mai puţine.”

Arcadie Barbăroșie: „Asta e. Nu ştiu dacă vor mai avea de unde se informa până la alegerile respective.”

Europa Liberă: Acum trebuie şi cetăţeanul să vrea. Uitaţi-vă, Телеканал Дождь există din cotizaţii. Deci, probabil, va veni momentul când mass-media, cea care spune lucrurile mai altfel, va trebui să fie şi plătită.

XS
SM
MD
LG