Linkuri accesibilitate

Începînd din 31 mai, fumatul va fi interzis în spațiile publice din R.Moldova


Cei care nu respectă legea vor primi amenzi de pînă la 10.000 de lei.

În 31 mai, de Ziua mondială fără tutun, în R. Moldova intră în vigoare mai multe prevederi ale Legii privind controlul tutunului, aprobată acum un an de legislativul de la Chișinău. Este vorba de măsuri care interzic fumatul în spațiile publice, la locul de muncă sau în spațiile publice. Noile prevederi au fost discutate vineri la o conferință de presă organizată de Ministerul Sănătății.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00
Link direct

Fumatul va fi interzis în toate mijloacele de transport public, în stații, cafenele și restaurante, precum și în scara blocurilor de locuit, în curtea instituțiilor publice și în parcuri. Cei care au lucrat la această lege, reprezentanți ai ministerului sănătății și ai organizațiilor obștești insistă că sunt măsuri care vor proteja nefumătorii, oferindu-le posibilitatea de a riposta atunci când se fumează în spații închise și semideschise. Expertul în sănătate, Ghenadie Țurcanu, precizează că fumatul nu este scos în afara legii:

„Legea nu interzice celor care muncesc în aer liber să fumeze, deci legea nu scoate fumătorul în afara legii, nu este nici o discriminare. Legea interzice doar în spațiu închis și semiînchis, pentru că de acolo fumul nu se duce în atmosferă, el se concentrează și din fumul secundar de tutun se transformă în fum care are cu mult mai multe substanțe nocive.”

Noile măsuri antitutun au nemulțumit o parte din fumători, pe cei din industria tutunului și pe managerii restaurantelor, care estimează că localurile de agrement riscă să piardă clienți din cauza restricțiilor pentru fumat. Ghenadie Țurcanu spune însă că aceste instituții, dacă au posibilitate, pot să amenajeze terase la cel puțin 10 metri distanță de intrare, și acolo fumatul va fi permis.

Specialistul în sănătate explică faptul că în primul rând managerii sunt responsabili ca în localul pe care îl administrează să nu se fumeze, tot ei trebuie să reacționeze atunci când un client îi atenționează:

„Dacă, de exemplu, eu mă aflu într-un local și la masa de alături se fumează, și dacă administratorul nu-i face observație fumătorului, nu-i spune că la ei nu se fumează, că în acest caz ambii încalcă legea, atunci eu pot să telefonez la poliție și să spun că se încalcă legea.”

Cei care nu se vor conforma interdicției de a fuma în spații publice ar putea primi o amendă de până la 1400 de lei.

Proprietarii de restaurante și cafenele riscă amenzi de pînă la 10.000 de lei dacă permit să se fumeze în localurile lor . Cu toate că a trecut un an de la aprobarea legii și toți actorii vizați au fost informați, spune vicedirectorul Centrului de Sănătate Publică, Ion Șalaru, în următoarea lună, la prima constatare a încălcării, nu se vor aplica amenzi:

„Având în vedere că este o prevedere nouă, care intră pentru prima dată în vigoare, prima intervenție va fi prescrierea, deci nu va fi sancțiunea, cu înaintarea unui termen. După verificarea repetată, deci dacă agentul economic nu se va conforma, înseamnă că vor urma sancțiunile. Aceste sancțiuni pot să dureze chiar pe durata primei luni sau ulterior.”

Legea pentru controlul tutunului interzice și amplasarea sau difuzarea de publicitate la produsele din tutun, inclusiv în unitățile comerciale. Următoarele prevederi ale legii, care vor intra în vigoare abia în anul 2020, vor interzice expunerea pachetelor de țigări la vedere în punctele de vânzare.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG