Linkuri accesibilitate

„From Russia, with Love” sau relația Putin-Trump


Graffiti în Lituania...
Graffiti în Lituania...

Trump vorbește admirativ despre Putin, în timp ce Vladimir Putin crede că Donald Trump este „inteligent, chiar briliant și talentat”.


De luni de zile, Donald Trump este considerat la Moscova „candidatul Kremlinului”, preferatul președintelui Vladimir Putin și asta cu mult înainte ca să fie clar că Donald Trump va fi candidatul oficial al partidului republican în alegerile prezidențiale americane din noiembrie. În rezumat o analiză a săptămânalului german „Der Spiegel.

Trump vorbește admirativ despre Putin, un lider „puternic”, în timp ce la Moscova, Vladimir Putin crede că Donald Trump este „inteligent, chiar briliant și talentat”. Atâtea schimburi de complimente, constată saptămânalul „Der Spiegel”, neliniștesc fostele țări comuniste, în special fostele republici sovietice, astăzi membre în NATO și UE. Nu este de mirare că grafittiul cu Putin si Trump într-o îmbrățișare a la Breșnev- Honecker a apărut pe un zid din Vilnius.

Ce ar putea aduce o președinție Trump pentru NATO? Candidatul republican crede că Alianța trebuie să-și reducă activitatea. Iar dacă țările europene vor mai multă siguranță, cum cer cele din flancul estic al Alianței, atunci „să plătească ”. Donald Trump nu înțelege nici de ce Statele Unite s-ar preocupa atâta de criza din Ucraina. Este „problema țărilor europene”. Tensiunile din relațiile cu Rusia trebuie să dispară, așa că Trump a promis că odată la Casa Albă va căuta și va găsi „subiectele care ne unesc”. Cum ar fi Siria, pentru că Trump declară să sprijină „100%” intervenția rusească acolo.

Afinitatea dintre cei doi nu este greu de explicat, crede Fiodor Lukianov, expert în politică externă de la Moscova, redactorul publicației „Russia în Global Affairs”. „Lui Putin îi plac oamenii direcți, care nu se țin de regulile corectitudinii politice”.

În plus, cei doi au un adversar comun, Hillary Clinton. „Trump face declarații atît de flatante la adresa lui Putin și pentru a o provoca pe Hillary”, crede Josef Braml, expert în politică americană la Societatea germană de Politică Externă. Omul de afaceri nu are o linie de politică externă bine definită, toate declarațiile stau sub semnul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie, mai apreciază analistul german.

Pentru Moscova, Hillary Clinton, fost secretar de stat, este simbolul elitei politice americane care astăzi s-a „întors împotriva Rusiei”. Trump, pe de altă parte, și-a construit toată campania electorală pe un discurs anti-elită. „În politică externă” apreciază Josef Braml „Trump nu vrea decât liniște, ca să se poată ocupa de agenda lui internă de reforme”.

Hillary Clinton este mai antipatizată în Rusia decât președintele în exercițiu Barack Obama: ea este cea care din 2012 i-a reproșat președintelui Putin că vrea să refacă Uniunea Sovietică. După anexarea forțată a peninsulei Crimeea în martie 2014, Clinton a făcut paralele între modul cum a acționat Putin și Hitler. Iar recent, Hillary Cliton a declarat că Rusia trebuie făcută să plătească „și mai scump intervențiile din Siria și Ucraina”

Tonul reconciliant, chiar admirativ, adoptat de Trump față de Rusia lui Putin îl deosebește clar de Hillary Clinton. Dar și de majoritatea elitei republican. Fostul fostul candidat la președinție, Mit Romney, consideră Rusia drept „cel mai mare rival politic al Statelor Unite”, iar fostul candidat republican la președinție, John McCain, acuza recent administrația de la Kremlin că „folosește criza refugiaților ca o armă” împotriva Occidentului.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG