Linkuri accesibilitate

Leonid Litra: „Rusia va încerca să joace pe argumentul că este posibil compromisul”


Nadia Savcenko la întîlnirea cu președintele Petro Poroșenko
Nadia Savcenko la întîlnirea cu președintele Petro Poroșenko

Un interviu cu expertul moldovean în problemele ucrainene, pe tema eliberării Nadiei Savcenko.

Europa Liberă: Să vorbim despre acest eveniment care s-a produs pe neaşteptate în această zi, pilotul militar Nadejda Savcenko a fost eliberată din închisoare în Rusia, în schimbul a doi militari ruşi. Aceştia fuseseră condamnaţi la mai mulţi ani de închisoare în Ucraina pentru participarea la un război de agresiune. Până la urmă, e un schimb de deţinuţi politici sau e graţiere?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:51 0:00
Link direct

Leonid Litra: „Eu cred că trebuie să împărţim acest răspuns în două părţi. Prima parte, din punct de vedere legal, a avut loc o procedură de graţiere simultană în ambele părţi. Preşedintele Poroşenko i-a graţiat pe cei doi colaboratori ai GRU şi preşedintele Rusiei a graţiat-o pe Nadejda Savcenko. Dar, totuşi, cred că procesul, a doua parte, e un schimb de deţinuţi.

Ucrainenii insistă că Nadejda Savcenko este un ostatic, un prizonier al războiului, iar pe marginea celor doi colaboratori ai GRU, partea rusă nu a vorbit prea mult şi nu s-a dat în detalii, atunci când a vorbit despre aceşti doi. Dar în acest schimb, care a avut loc, există undeva şi o recunoaştere a faptului că Ucraina a reuşit să obţină ceea ce a dorit. Pentru că, dacă ne uităm strict la acest schimb, atunci vedem că Savcenko s-a întors şi vedem că Rusia a schimbat-o pe Savcenko în schimbul celor doi colaboratori GRU, pe care nu-i recunoştea de fapt, până în acest moment, pentru că ei spuneau: „Trupele noastre nu există în Rusia” şi aceste două persoane s-au rătăcit sau multe-multe alte argumente care nu consunau cu ceea ce se întâmpla de fapt în teren.”

Europa Liberă: Preşedinte rus Putin a spus că speră că această graţiere a Nadejdei Savcenko să contribuie la detensionarea situaţiei din estul Ucrainei şi să reducă numărul de victime de acolo. Ce mesaj transmite domnul Putin? Şi cui îl transmite?

Leonid Litra: „Ceea ce s-a întâmplat azi influenţează cel puţin trei situaţii. Prima este acea situaţie din Rusia, în care unii au văzut aceasta ca o cedare tactică a lui Putin. Influenţează situaţia din Ucraina, pentru că în Ucraina s-a insistat foarte mult pe idealizarea Nadejdei Savcenko, ceea ce, bineînţeles, a contribuit la victoria de azi, dar şi a făcut ca atenţia pe ceilalţi deţinuţi să fie foarte scăzută. Ucraina are foarte mulţi deţinuţi încă în Rusia, care ar fi ostatici ai conflictului dintre Rusia şi Ucraina. Şi cred că aici există undeva o problemă. Şi, bineînţeles, ceea ce aţi menţionat dumneavoastră, este dimensiunea implementării Acordului de la Minsk şi a conflictului dintre Rusia şi Ucraina în regiunea Donbasului. Din acest punct de vedere, Rusia va avea un argument în favoarea anulării sancţiunilor, care au fost impuse de către Uniunea Europeană, SUA, Japonia ş.a.m.d. Următoarea întrevedere va avea loc în formatul G7, grupul celor şapte economii mondiale mari.”

Europa Liberă: A propos, da, doar cu câteva săptămâni înainte ca Uniunea Europeană să decidă dacă va extinde sau nu aceste sancţiuni care vizează Federaţia Rusă, s-a produs această eliberare a lui Savcenko, care a fost cerută de foarte multe guverne occidentale. Ar putea să reducă tensiunile dintre Moscova şi Vest?

Leonid Litra: „Ar putea să convingă într-un fel Vestul că Rusia este capabilă să găsească compromis, atunci când se oferă această opţiune. Nu cred că eliberarea Nadejdei Savcenko va contribui cumva la anularea sancţiunilor în această vară, pentru că situaţia este mult mai complexă. Eliberarea Nadejdei Savcenko este doar un element mic din ceea ce trebuie să se întâmple, conform Acordului de la Minsk. Dar acest argument va contribui la schimbarea unei dezbateri în Uniunea Europeană, în Vest, asupra a ceea ce face Rusia. Deci, Rusia va putea spune: „Uitaţi-vă, domnilor, noi împotrivă am păşit peste legislaţia noastră, cum ar fi, şi am mers în întâmpinarea acelor cereri care au venit din partea doamnei Merkel, din partea preşedintelui Obama. Pentru că au fost aceste cerinţe de a contribui la eliberarea Nadejdei Savcenko şi într-un fel noi am făcut un pas în întâmpinare, pentru ca să găsim limbă comună”. Contextul în care aceste dezbateri vor avea loc se va schimba şi UE cumva va vedea Rusia cu o faţă mult mai blândă şi, posibil, ca un stat care îşi doreşte cumva reanimarea bunelor relaţii cu Occidentul. Aceasta înseamnă inclusiv revederea sancţiunilor după iunie, pentru iarna viitoare şi, posibil, de ce nu?, Rusia va putea spune că, contribuie pozitiv la rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, la îndeplinirea acelor condiţii pentru ca acolo să poată avea loc acel scrutin despre care se vorbeşte foarte mult timp şi pentru ca să se revină la un control cel puţin parţial din partea Ucrainei şi la rezolvarea acestui conflict.”

Europa Liberă: Imediat după ce a revenit la Kiev, şi Nadejda Savcenko a făcut declaraţii şi a spus că: „Eroii în Ucraina nu trebuie să moară, pentru că atunci când eroii sunt morţi este convenabil, iar când aceştia sunt vii sunt incomozi”. Ea a spus că va face totul ce îi stă în puterile ei ca să fie eliberaţi toţi prizonierii. Dumneavoastră cum înţelegeţi semnificaţia acestui mesaj?

Leonid Litra: „Există încă, din cei ce sunt relativ cunoscuţi, până la zece prizonieri, dar, din alte surse, am auzit că există circa 40. Nu ştiu în ce măsură Nadejda Savcenko poate influenţa eliberarea acestora. Mie îmi vine greu să cred că, în afara faptului că aceasta ar putea vorbi des, de a insista ca acest subiect să fie pe agenda discuţiilor, de exemplu, din „formatul Normandia”, nu văd ce alte posibilităţi ar putea fi folosite. Posibil, Nadejda Savcenko, fiind şi deputat din partea Partidului Batkivșcina condus de doamna Timoşenko şi fiind membră a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, ar putea pune pe agendă acest subiect. Dar, până la urmă, vedem că şi în cazul eliberării Nadejdei Savcenko acest lucru a fost posibil mai degrabă prin convingerea personală a doamnei Merkel şi a preşedintelui Obama şi influenţa lor pe care o au asupra preşedintelui rus, Vladimir Putin. Din această cauză nu ştiu în ce măsură ea va putea să facă acest lucru, dar bineînţeles că intenţiile ei sunt bune.

Important e că activitatea ei, cel puţin aşa s-a anunţat, într-un fel, că ea se va încadra în viaţa publică, în viaţa politică din Ucraina, important e că ceea ce va face ea să nu aducă la un blocaj în acea reglementare a conflictului din estul Ucrainei, care se încearcă a face. Pentru că totuşi Nadejda Savcenko are viziuni în care nu există compromis, practic. Și cred că aceasta ar putea fi o problemă, dacă ne gândim din punct de vedere al rezolvării conflictului. Din punct de vedere al Ucrainei, bineînţeles că este o poziţie binevenită, într-un fel.”

Europa Liberă: Cât a stat în închisoare, totuşi a arătat că e curajoasă, că nu se teme de maşinăria pe care o puneau în funcţiune cei din Rusia.

Leonid Litra: „Într-adevăr, ea înţelegea că este vorba despre totul sau nimic, adică ori câştiga totul, ori nu câştiga nimic. Aceasta a fost strategia apărării Nadejdei Savcenko. Cei doi ani pe care i-a petrecut au demonstrat încă o dată cât de controlată poate fi justiţia în Rusia, în primul rând, şi că Rusia va folosi orice oportunitate pentru ca să-şi atingă interesele în Ucraina. Deci, cu părere de bine, Ucraina s-a putut folosi de aceşti doi deţinuţi ai GRU, pentru a-i schimba pe Savcenko, dar nu ştiu ce va folosi pentru a obţine eliberarea celorlalţi. Pentru mine deocamdată nu e clar care vor fi pârghiile, ce vor da înapoi, pentru că e clar că Rusia, în orice situaţie de schimb sau de eliberare a unor deţinuţi ucraineni, trebuie să primească ceva înapoi. Şi în momentul în care Ucraina nu poate oferi acel ceva înapoi, va fi o problemă pentru păstrarea, ruşii spun foarte des, „сохранить лицо”, deci, să-şi păstreze faţa, într-un fel, pentru că dacă ei vor elibera necondiţionat sau fără a primi ceva înapoi, va fi văzut ca un semn de slăbiciune din partea Rusiei, ca un semn de cedare în faţa Occidentului, ceea ce, din punct de vedere al situaţiei interne, nu prea consună cu mesajele pe care le emite Rusia în acest moment.”

Europa Liberă: Relaţia dintre Kiev şi Moscova, după acest caz, va cunoaşte o altă evoluţie?

Leonid Litra: „Dintre Kiev şi Moscova nu cred că va cunoaşte o altă evoluţie, dar bineînţeles că este, poate, unul dintre semnalele pozitive care poate fi văzut în toată această aglomeraţie de evenimente negative. Dar ceea ce va încerca Rusia să joace pe acest argument, este că compromisul este posibil, atunci când există argumente şi când cealaltă parte – Ucraina – încearcă tot să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă. Pentru că în acest moment ceea ce se întâmplă este că Rusia acuză Ucraina ca fiind cea care nu implementează Acordul de la Minsk şi care nu cedează niciun pas înapoi. Şi acelaşi lucru îl face Ucraina, pe bună dreptate, că, conflictul este unul inspirat de Rusia şi Ucraina nu are de ce să dea înapoi, pentru că are absolută dreptate. Dar această eliberare a fost ca un test de a demonstra că pot exista anumite progrese, dacă toţi partenerii, inclusiv, în special, este vorba de cancelarul Germaniei şi preşedintele Hollande, şi preşedintele Obama, care au fost implicaţi în acest dialog în cadrul „formatului din Normandiaʾ.”

Europa Liberă: Preşedintele Poroşenko va aduna lauri din partea cetăţenilor Ucrainei?

Leonid Litra: „Şi da, şi nu.”

Europa Liberă: El a promis că va face tot ce îi stă în puteri pentru a o aduce înapoi în ţară pe Savcenko.

Leonid Litra: „Da, el a promis. Doi ani se împlinesc de când preşedintele Poroşenko a fost ales. Este un rezultat cu care poate ieşi în faţa presei şi a-l anunţa, pe fundalul unor rezultate proaste în alte domenii. Deci, este, bineînţeles, un avantaj pentru preşedintele Poroşenko, dar nu ştiu dacă poate fi considerat acest avantaj ca fiind unul de lungă durată, pentru că Nadejda Savcenko face parte totuşi dintr-un partid care este, formal, în opoziţie cu preşedintele Poroşenko și cu partidul dânsului în Rada Supremă.

Din această cauză, vom vedea, eu cred că pentru politica ucraineană va fi foarte interesant acum dacă Nadejda Savcenko se angajează într-o viaţă publică, într-o viaţă politică, pentru că ea va fi greu de controlat chiar de către preşedintele partidului, Timoşenko. Ea este cumva o persoană incomodă, dificil de înţeles, greu de găsit puncte comune, probabil, pentru că dânsa are un mesaj destul de puternic, un mesaj care răsună în societatea ucraineană, că Ucraina nu ar trebui să facă cedări. Acest mesaj sună bine, dar în realitate este unul foarte greu de implementat pe teren, pentru că altfel, dacă nu vor exista anumite cedări, nu ştiu cine mai mult ar trebui să cedeze, dar dacă nu vor exista anumite cedări, atunci procesul nu cred că se va mişca din loc foarte mult.”

XS
SM
MD
LG