Linkuri accesibilitate

Optzeci de nume de candidați la alegerile locale care nu îndeplinesc criteriile de integritate stabilite de asociația „România curată” („22”)


Europa în criză de legitimitate (V. Naumescu/contributors.ro)

Analistul Iulian Chifu comunica in Adevarul informatiile pe care le-a putut culege intr-o conferinta internatională dedicata problemei luptatorilor straini in teatre de operatiuni. Lucrarile participantilor vor intra intr-o carte in care se compara prezenta luptatorilor straini in conflictul din Siria-Irak si, respectiv, din Estul Ucrainei. Chifu spune ca s-a ajuns la concluzii interesante, in special legat de motivatia celor care se inroleaza ca luptatori straini. Daca e vorba de cei care au luptat in Donbas de partea Rusiei, e vorba de nevoia de bani. Mercenarii ii primesc de la Rusia ca salarii si, de asemenea, ca ajutoare de urmas platite familiilor in caz de deces. Bineinteles, totul in schimbul semnarii unui acord de confidentialitate. Mai putin investigate au fost pana acum, arata Chifu, motivatiile europenilor care se inroleaza ca luptatori straini.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:01 0:00
Link direct

Ele merg de la impulsurile primite la concerte heavy metal, pana la explicatii mult mai cinice: o forma de turism, eventual de vanatoare, doar ca… , cazul finlandezilor care au mers in teatre de operatiuni pe banii lor!. Desigur, exista si persoane care se inroleaza din simţ al datoriei de apărare a etniei şi a religiei. „Interesant este însă că nu vorbim despre oameni nebuni sau dezaxaţi, ci deseori despre unii inteligenţi sau şcoliţi”. Textul lui Iulian Chifu acorda, de asemenea, spatiu unei priviri inapoi catre inceputurile doctrine „dughiniste” in Rusia. Practic, ce s-a intamplat acum in Ucraina a fost anuntat de Dughin inca din 1995, apoi pregatit pas cu pas pana la stadiul actual. O veriga importanta a fost crearea si antrenarea asa-numitelor „brigazi europene”, care au actionat in Estul Ucrainei nu impotriva ucrainenilor, ci a Statelor Unite si a Europei.

Analiza lui Valentin Naumescu de pe site-ul contributors.ro anunta noua criza cu care se confrunta Uniunea Europeana, dupa cea economica, cea politica si cea institutională (referitoare la esecul tratatului European): e vorba de o criza legitimitatii. Europa are nevoie de un discurs refondator, ca sa recastige increderea europenilor. Deja sunt schitate cateva – de pilda discursul premierului britanic David Cameron, al cancelarului german Angela Merkel. Nu se stie ce va fi, viziunea nu mai e unitara, dar e clar, spune Naumescu, ca dilema europeana se apropie de un punct critic: nu se poate renunta nici la Uniune, nici la democraţie şi statele naţionale suverane.

Editia online a revistei 22 preia informatii despre lista neagra publicata de site-ul romaniacurata.ro. Se gasesc acolo 80 de nume de candidati la alegerile locale care nu indeplinesc criteriile de integritate stabilite de asociatie. E vorba de a nu fi fost implicati în comiterea de infracțiuni sau cazuri de corupție; sa nu nu aiba condamnari si sa nu fie trimisi în judecată pentru astfel de fapte; fara „avantaje (ne)patrimoniale nejustificate” sau „conflict de interese”; sa nu fi migrat de la un partid la altul, sa nu aiba probleme de morala publica. Sunt pe lista neagra si cei care au promovat valori sau interese contrare celor ale statului roman, cei care au fost in conducererea fostului partid communist sau au facut parte intr-un fel sau altul din fosta Securitate. Inacceptabili sunt, din punctul de vedere al celor de la romaniacurata, si candidatii care au pronmovat un discurs discriminatoriu, bazat pe ură.

XS
SM
MD
LG