Linkuri accesibilitate

Siegfried Mureșan: „Este esențial ca guvernul să implementeze ceea ce a fost stabilit de comun acord între Republica Moldova și UE”


Un interviu în exclusivitate cu europarlamentarul român.

„Acordul de Asociere semnat și ratificat între Uniunea Europeană şi Republica Moldova este cel mai important mijloc de apropiere al țării de UE, de aceea, prioritatea absolută a guvernului de la Chișinău trebuie să fie implementarea lui”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:15:03 0:00
Link direct

Europa Liberă: Acordul de Asociere al UE cu Republica Moldova ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie. Anunțul a fost făcut chiar de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreședintele Comisiei Europene, doamna Federica Mogherini. Și dumneavoastră, aflându-vă la Chișinău, ați vorbit că guvernul poate fi numit pro-european doar dacă legiferează toate angajamentele din foaia de parcurs, dar și le implementează. Problema e că despre agenda de reforme se vorbește de când a fost semnat acest acord moldo-comunitar, iar reformele întârzie.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan
Europarlamentarul Siegfried Mureșan

Siegfried Mureșan: „Așa este. În primul rând, acest acord este cel mai bun mijloc care a existat vreodată de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Acest acord permite ajutorarea financiară substanțială dinspre Uniunea Europeană spre Moldova. Acest acord prevede ajutorare ca expertiză din partea Uniunii Europene pentru toate reformele de care Republica Moldova are nevoie.

Acest acord permite ca Republica Moldova să folosească experiența existentă în Uniunea Europeană în combaterea corupției, în construirea unei justiții puternice, independente, reforma Procuraturii, Centrului Național Anticorupție, Comisiei de Integritate. Deci, este esențial ca acest acord să intre în vigoare, este esențial ca guvernul să implementeze ceea ce, de altfel, a fost stabilit de comun acord între Republica Moldova și Uniunea Europeană, negociat.

Săptămâna trecută s-a întâmplat un lucru important, au sosit în Republica Moldova 25 de experți din mai multe state ale Uniunii Europene care vor lucra cot la cot cu funcționarii din Republica Moldova în ministere, tocmai în aceste domenii importante: justiție, transparență, stat de drept, combaterea corupției, dar și în alte domenii, agricultură, mediu. 25 de experți, care au reformat administrația publică în țările lor, știu exact ce trebuie făcut și vor lucra cot la cot cu funcționarii din ministere.

Acum va fi un moment al adevărului pentru guvernul Filip, fiindcă au început foarte timid procesul de reformare, au adoptat câteva legi, încet, or, cheia este implementarea. Acum jocul s-a schimbat fiindcă vor fi 25 de experți, în fiecare minister minim unul care zi de zi va spune ministrului: „Aceasta trebuie să faci”. Iar dacă ministrul nu îndeplinește ceea ce de comun acord Moldova și Uniunea Europeană au stabilit, fiți siguri că din acest moment se va afla mult mai repede și mult mai precis la Bruxelles care sunt problemele.”

Europa Liberă: Guvernanții de la Chișinău spun că peste 50% dintre angajamentele pe care și le-a asumat, semnând acest Acord de Asociere, deja au și fost implementate. Dar e de ajuns oare doar să fie adoptate aceste acte prevăzute în foaia de parcurs? Sau, în opinia dumneavoastră, care ar trebui să fie adevăratele rezultate de pe urma cărora cetățenii să aibă împăcare, împlinire, că se face ceva şi întru bunăstarea vieţii lor?

Siegfried Mureșan: „Aveţi dreptate. Evident că doar adoptarea legii nu este suficientă. În momentul în care oamenii simt că în justiţie cel care a greşit este pedepsit, indiferent de numele lui, iar cel care nu a greşit nu are aceste temeri că deciziile sunt transparente, că dacă un caz este alocat unui judecător, acel judecător va judeca cazul şi nu-și va declina responsabilitatea, până cazul ajunge la un alt judecător, când judecătorii sunt recrutaţi exclusiv pe bază de merite, de competenţe.

Deci, adoptarea legilor este primul pas necesar, dar implementarea este esenţială. În momentul la care oamenii vin şi spun: „Da, este mai bine. Şcolile sunt mai bune, sistemul de sănătate, justiţia e independentă, funcţionează”. Există în acest Acord de Asociere mijloace pentru a înfăptui toate aceste lucruri.”

Europa Liberă: Cum se trece de la cantitatea reformelor la calitatea lor, astfel ca oamenii, cetăţenii să vadă cu adevărat schimbări?

Siegfried Mureșan: „Cred că importantă este depolitizarea administraţiei. Pentru mine un minister trebuie să fie politic doar la nivelul ministrului şi al secretarilor de stat, dar nu mai jos. Mai jos lăsaţi funcţionarii publici să-şi facă treaba, să-şi îndeplinească misiunea. De aceea cred că venirea și acestor 25 de experţi europeni e un pas extrem de important. Şi doi la mână, eu am propus în plenul Parlamentului European următorul proiect şi voi insista foarte mult pe el, în următoarele luni, vreau ca funcţionarii publici din ministerele din Republica Moldova, experţi, nu persoane afiliate politic, să poată merge la Bruxelles în Comisia Europeană, să poată efectua un stagiu de şase-nouă luni de zile din bani europeni, plătiţi de către Comisia Europeană, un stagiu în care să lucreze în instituţiile Uniunii Europene, cot la cot cu funcţionarii europeni pentru a vedea cum funcţionează acolo administraţia publică cu adevărat eficientă. Şi după aceea să se întoarcă acasă şi să aplice aceste lucruri. Deci, funcţionarilor publici de bună credinţă, competenţi, care nu sunt pe anumite poziţii doar datorită afilierii lor politice vreau să le fie dată această şansă.”

Europa Liberă: Dumneavoastră aţi spus că veţi face tot posibilul ca să fie mărită asistenţa financiară din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova. Dar lumea se întreabă de ce atât de greu se descoperă acest furt din sistemul bancar şi când vor fi recuperaţi banii care au dispărut?

Siegfried Mureșan: „E foarte importantă întrebarea. Şi anume ancheta Kroll progresează, iar Kroll este o entitate cu o reputaţie internaţională foarte bună. Atâta timp cât ştim că, Kroll lucrează, eu sunt liniştit. Şi cred că trebuie să avem răbdare, fiindcă o anchetă de o asemenea anvergură, exact cum spuneţi dumneavoastră, un miliard de euro, probabil au fost implicate multe persoane, o anchetă de asemenea anvergură are nevoie de timp. Şi nu o spun pentru că vreau ca ceva să se muşamalizeze acolo sau cineva să nu fie pedepsit, ci o spun tocmai fiindcă trebuie acordat suficient timp Kroll, pentru a avea imaginea completă a acestei fraude.

Deci, suntem cu toţii nerăbdători, cetăţenii Republicii Moldova, în primul rând, şi au dreptate, fiindcă acest miliard furat va împovăra bugetul public şi contribuabilul din Republica Moldova. Deci, oamenii au tot dreptul să afle ce s-a întâmplat cu miliardul. El trebuie recuperat până la ultimul cent. Eu nu sunt alarmat, fiindcă ştiu Kroll este o entitate serioasă şi îşi face treaba bine.”

Europa Liberă: La Chişinău se află fostul preşedinte al Comisiei Europene, domnul José Manuel Barroso. A participat astăzi la forumul oamenilor de afaceri „Republica Moldova în noul context regional”. Deocamdată mediul de afaceri nu e atât de prietenos, despre aceasta vorbesc şi demnitarii europeni, dar se vede că întârzie aceste investiţii de care atât de mult are nevoie Republica Moldova. De fapt ce credeţi despre această prezenţă a domnului Barroso la Chişinău?

Siegfried Mureșan: „Mai importantă e discuţia despre investiţii, decât discuţia despre prezenţa domnului Barroso. Vă răspund întâi la investiţii. Oportunitatea ca Republica Moldova să atragă în următorii ani mari investitori străini este mai bună decât a fost oricând în ultimii 25 de ani, dar va depinde de guvern, dacă va reuşi să atragă investitorii sau nu. De ce este mai bună oportunitatea? Fiindcă există Acordul de Asociere, iar pentru investitori aceasta contează foarte mult. Faptul că există un mijloc de apropiere de Uniunea Europeană este un certificat foarte important pentru Republica Moldova. În al doilea rând, de ce investitorii ar veni în Republica Moldova, pe lângă faptul că este Acordul de Asociere semnat?

Vedem instabilitatea în vecinătatea estică, în Ucraina, în Crimeea, riscul venind din Federaţia Rusă. Deci, investitorii care caută să investească în apropierea Uniunii Europene, Uniunea Europeană care este cea mai mare economie la nivel mondial, fiindcă economia Uniunii Europene, piaţa unică din Uniunea Europeană produce mai mult decât Statele Unite ale Americii sau China, sau Japonia în fiecare an, deci, acesta e un lucru important, Uniunea Europeană este, din punct de vedere economic, o mai mare putere decât Statele Unite ale Americii. Ei, investitorii care caută să investească în apropierea Uniunii Europene au tot mai puţine oportunităţi – în nordul Africii e instabilitate, în Orientul Mijlociu e instabilitate, în Ucraina şi în regiune e instabilitate.

De aceea, este o şansă foarte mare pentru Republica Moldova de a atrage investiţii în anii următori, dar depinde de guvern dacă va reuşi să facă aceasta. Şi ce trebuie guvernul să facă? Statul de drept, funcţionarea justiţiei. Ca investitor, vreau să ştiu că, dacă respect legea, nu mi se va întâmpla nimic rău, iar concurentul care nu respectă legea va fi pedepsit. Cadrul fiscal simplu, transparent şi mai ales reformele economice, economia trebuie să fie competitivă, piaţa forţei de muncă, infrastructura trebuie îmbunătăţită. Educaţia trebuie adaptată nevoilor practice.”

Europa Liberă: Şi despre prezenţa domnului Barroso la Chişinău aţi vrut să precizaţi ceva?

Siegfried Mureșan: „Da. Am aflat ieri că domnia sa este aici la invitaţia Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.”

Europa Liberă: Această asociaţie a fost creată de politicianul şi omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Tocmai domnul Plahotniuc astăzi a spus că el îşi asumă angajamentul de a menţine stabilitatea politică în Republica Moldova.

Siegfried Mureșan: „Prezenţa unui fost înalt oficial european în Republica Moldova este un lucru bun. Însă, dacă domnul Plahotniuc crede că prin întâlniri cu oameni politici de primă mână din Europa va reuşi să îşi sporească credibilitatea acasă, se înşeală, la fel cum s-a înşelat Victor Ponta în România în anii 2012-2014. Noi în România avem această experienţă. Şi domnul Victor Ponta a căutat fotografii, discuţii, întrevederi cu marii lideri ai lumii pentru a se legitima politic acasă şi a compensa pentru lipsa de încredere pe care o avea din partea populaţiei şi nu a reuşit. Dacă el încearcă să se credibilizeze printr-o transfuzie de încredere de la oameni politici serioşi nu va reuşi. Trebuie să le arătăm cu degetul că e exact ce a încercat Victor Ponta şi nu a reuşit.”

Europa Liberă: Domnule Mureşan, la Chişinău aţi propus tuturor forţelor de centru-dreapta să meargă la alegerile prezidenţiale din toamnă cu un candidat unic, pentru a avea mai multe şanse să obţină o victorie pro-europeană, aşa aţi numit-o dumneavoastră. Vor fi capabili cei de centru-dreapta să ajungă la un numitor comun, înaintând un singur candidat pentru această funcţie?

Siegfried Mureșan: „Ca forţele pro-europene de centru-dreapta să aibă o şansă în alegerile prezidenţiale, trebuie să prezinte un candidat unic şi anume trebuie să îl prezinte dinainte de primul tur. Nu e suficient să spună: „Vom merge fiecare cu candidatul nostru în primul tur. Îl vom susţine pe acel care intră în turul al doilea”, fiindcă există riscul să nu intre niciunul dintre ei în turul al doilea, având în vedere că, probabil, candidatul socialiştilor şi, poate, şi un candidat din partea actualului guvern vor avea şanse de a intra în turul al doilea. De aceea, în discuţiile cu ei a reieşit faptul că ar fi extrem de important să se intre cu un candidat comun în alegeri. Şi aceasta este o solicitare fermă din partea Partidului Popular European: „Vă rugăm intraţi cu un candidat comun în alegerile prezidenţiale din această toamnă”.

Toţi au fost de acord că este necesar un candidat unic, dar acum nu sunt nici eu naiv, cunoaştem bine situaţia din Republica Moldova, există impedimente, există orgolii. Noi le-am cerut şi le vom cere în continuare să lase orgoliile de o parte, să înţeleagă că toţi au ceva bun de oferit – credibilitate, experienţă, bună cunoaştere a Europei, structuri în teritoriu. Fiecare dintre aceste partide are ceva de oferit şi de aceea trebuie puse aceste lucruri la comun. Dacă vor prezenta un candidat comun, vor avea cu toţii de câştigat.

Aceste alegeri vor decide în ce direcţie va merge Republica Moldova, va continua Republica Moldova drumul spre Uniunea Europeană, va merge mai repede spre Uniunea Europeană sau nu. Miza este esenţială, fiindcă dinspre Europa vin pentru Republica Moldova atât prosperitatea, cât şi siguranţa. La fel este pentru România. Şi România a beneficiat foarte mult în cei zece ani de apartenenţă la Uniunea Europeană. Fără Uniunea Europeană, nu am fi reuşit să ne reformăm justiţia, să venim de hac corupţilor. Vedeţi că DNA acum anchetează oameni politici la cel mai înalt nivel, indiferent de partidul lor de provenienţă, indiferent dacă sunt de la guvernare sau din opoziţie. Nu am fi reuşit acest lucru fără Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Dar finanţare externă, până la finele anului, vine pentru Republica Moldova?

Siegfried Mureșan: „Eu cred că va veni în următoarele luni, până la finele anului.”

Europa Liberă: Din partea cui?

Siegfried Mureșan: „Din partea Fondului Monetar Internaţional şi după aceea şi Uniunea Europeană se va putea implica. Exact cum Uniunea Europeană a spus dintotdeauna: „Vrem să ajutăm, dar avem nevoie de un certificat de la Fondul Monetar, care are expertiză, un certificat că guvernul îndeplineşte condiţiile necesare pentru a îmbunătăţi situaţia economică”. Fiindcă Moldova are nevoie de bani acum, fiindcă s-au făcut greşeli în trecut şi e nevoie de ajutor extern pentru plata salariilor, pensiilor, pentru investiţii publice, pentru sănătate, pentru educaţie ş.a.m.d.

Deci, e clar că trebuie de schimbat ceva. Şi acesta trebuie să fie rezultatul negocierilor cu FMI, mai bună colectare a taxelor, cheltuirea cumpătată, bine ţintită a banului public şi reforme economice. Când acestea vor fi agreate, deși există o foaie de parcurs pentru ele, atunci încrederea poate fi redobândită şi ajutorul va fi oferit. Guvernul trebuie să implementeze cele agreate, pentru ca economia să ajungă la liman, să avem mai multă creştere economică, mai multe locuri de muncă create, cursul leului să fie mai stabil, inflaţia să scadă, pentru a nu fi afectaţi oamenii cu venituri mici şi fixe.”

XS
SM
MD
LG