Linkuri accesibilitate

Eliberată din Rusia Nadia Savcenko a fost repatriată la Kiev


Nadia Savcenko la sosirea pe aeroportul internațional Borispil International de la Kiev
Nadia Savcenko la sosirea pe aeroportul internațional Borispil International de la Kiev

Frank-Walter Steinmeier: „o veste bună, pentru care am făcut multe eforturi și pe care am așteptat-o multă vreme”

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a sosit la Kiev la bordul avionului președintelui ucrainean Petro Poroșenko, după ce a fost grațiată de președintele rus Vladimir Putin. Într-o adresare către jurnaliștii adunați pe aeroport, Savcenko a mulțumit tuturor celor care au ajutat-o și a spus că este gata să-și dea viața pe câmpul de bătălie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Tot astăzi, Ucraina a trimis la Moscova doi ruși capturați în luptele cu separatiștii din estul Ucrainei, Alexandr Alexandrov și Evgheni Erofeev. Kremlinul a negat însă că ar fi vorba de un schimb de prizonieri.

Președintele Putin a spus într-o declarație televizată că speră că grațierea lui Savcenko va contribui la detensionarea situației din estul Ucrainei și la reducerea numărului de victime de acolo. Nadia Savcenko (34 de ani) fusese condamnată la 22 de ani de închisoare în martie pentru că ar fi participat la uciderea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei. Ea a negat orice implicare, spunând că a fost răpită și dusă în Rusia în mod ilegal. Putin a spus astăzi că a decis s-o grațieze după ce a primit o petiție în acest sens de la rudele jurnaliștilor uciși.

La o conferință de presă ținută la președinția ucraineană în compania pilotului repatriat, Petro Poroșenko a spus că Savcenko a devenit un simbol: „Suntem cu toții mândri de felul cum s-a purtat Nadia ca ostatic al Rusiei, al agresorului, timp de 709 zile”.

Nadia Savcenko eliberată de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:30 0:00

Eliberarea Nadiei Savcenko a fost salutată de ministrul de externe german Frank-Walter Steinmeier, care este și președintele în exercițiu al OSCE. „Este o veste bună, pentru care am făcut multe eforturi și pe care am așteptat-o multă vreme”, a spus Steinmeier. O declarație asemănătoare a dat șefa politicii externe europene, Frederica Mogherini, care a spus că „UE sărbătorește împreună cu Ucraina” eliberarea lui Savcenko.

Președintele Poroșenko a spus astăzi la o ceremonie specială că Ucraina va recâștiga controlul asupra Crimeii și regiunilor separatiste din est, așa cum a reușit să o aducă acasă pe Savcenco.

Rușii Alexandr Alexandrov și Evgheni Erofeev, care au ajuns astăzi la Moscova la bordul unui avion al companiei de stat Rossia, după ce au fost grațiați de președintele Petro Poroșenko, au fost capturați anul trecut. Ei au recunoscut să sunt ofițeri ruși, dar ministerul rus al apărării a spus că ar fi demisionat înainte vreme din armată. Cei doi au fost judecați de un tribunal din Kiev, care i-a condamnat la câte 14 ani de închisoare după ce i-a găsit vinovați de terorism și de participare la confruntările din estul Ucrainei.

Spicherul camerei superioare a Rusiei, Valentina Matvienko, a spus astăzi că Ucraina greșește prezentând-o pe Savcenko ca pe o eroină. „Istoria o va condamna, în loc s-o ierte”, a declarat președinta Consiliului Federației.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG