Linkuri accesibilitate

Manevre militare în Polonia: NATO își testează capacitatea de reacție rapidă


NATO desfășoară în Polonia, țară din flancul său estic, zece zile de manevre militare pentru testarea eficacității forțelor sale de reacție rapidă, create urmare a summitului din Țara Galilor, din 2014, pe fundalul crizei ucrainene și anexării Crimeei de către Rusia.

Numite Brilliant Jump 2016, manevrele implică peste 800 de unități de tehnică militară și 2500 de soldați din patru țări aliate, Albania, Spania, Polonia și Marea Britanie.

Exercițiile sunt coordonate de Corpul Multinațional de Nord-Est, unul din cele 9 comandamente NATO din țările din flancul estic, fortificate în ultimii doi ani pentru a arăta că Alianța este gata să-și apere aliații estici în caz de amenințări militare, în primul rând din partea Rusiei.

Pentru NATO, principalul scop, pe lângă acela de a testa eficacitatea acelei forțe multinaționale de 5000 de oameni, capabilă de a interveni în câteva zile în flancurile Sud și Est, este să demonstreze interoperabilitatea trupelor aliate.

Polonia este țara membră a NATO care optează pentru crearea unor baze militare permanente ale Alianței pe teritoriul său, dar o decizie în acest sens nu a fost luată deocamdată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG