Linkuri accesibilitate

La Odesa „nu contează dacă vorbești rusa sau ucraineana, oricum ai accent evreiesc” (10)


Roman e unul dintre consilierii lui Miheil Saakașvili, guvernatorul regiunii Odesa. A terminat dreptul, și-a abandonat slujba bine plătită în urmă cu un an pentru a deveni voluntar în administrația fostului președinte georgian, pe care îl admiră și care i-a devenit „model”.

Mihail Saakașvili, guvernatorul regiunii Odesa, la un miting anticorupție în decembrie 2015
Mihail Saakașvili, guvernatorul regiunii Odesa, la un miting anticorupție în decembrie 2015

Ar vrea și el să facă politică, dar deocamdată stă și învață de la „cel mai bun”. Îmi spune că Saakașvili nu are încă rezultate concrete de când a devenit guvernator, dar susține că unele lucruri s-au schimbat mai ales în vămi și că administrația a devenit mult mai transparentă.

Roman s-a născut în Rusia, dar părinții lui s-au mutat la Odesa când el era foarte mic. Sunt ucraineni, dar acasă vorbesc rusa. Circa 60% din populația orașului vorbește rusa ca prima limbă, cu toate că trei sferturi dintre locuitorii Odesei sunt ucraineni. Rusa a fost adoptată ca limbă maternă de mulți ucraineni în ultimii 150 de ani, ca urmare a presiunilor din perioada Imperiului Țarist și apoi din vremea Uniunii Sovietice. Nu era doar limbă de stat sau lingua franca de la Marea Baltică la Oceanul Pacific pentru oamenii din cele peste 100 de etnii diferite din acest spațiu care se înțelegeau între ei în rusă, ci și limba culturii și a centrului.

Manifestație pentru legea care ar impune cote de emisiuni în ucraineană, la radio, Kiev, 31 mai 2016
Manifestație pentru legea care ar impune cote de emisiuni în ucraineană, la radio, Kiev, 31 mai 2016

Un scenarist local, Igor Kneller, se amuză pe seama divergențelor legate de limba pe care trebuie să o vorbească locuitorii Ucrainei fiindcă la Odesa „nu contează dacă vorbești rusa sau ucraineana, pentru că oricum ai accent evreiesc”.

Călătoriile Sabinei: spre Kurdistan, pe urma conflictelor de lângă noi


Există o axă a conflictelor și a revanșelor istorice care are o continuitate mai lungă de 2000 de ani. De la Marea Neagră, prin Turcia, spre regiunea kurdă întinsă pe mai multe țări și până în Georgia, Armenia și Azerbaidjan, drumurile militarilor s-au întretăiat mereu cu cele ale comerțului. În toată această regiune, Rusia, Turcia și Iranul se luptă pentru influență, iar Occidentul se străduiește, fără prea mult succes, să aducă democrația liberală.

În august 2021, am plecat în călătoria mea solitară, pentru a înțelege mai bine de ce hărțile nu se suprapun peste geografia oamenilor, până unde merge candoare și de unde începe ura.

Un proiect Black Sea Trust, susținut de Radio Europa Liberă Moldova și Freedom House România.

XS
SM
MD
LG