Linkuri accesibilitate

Compania Fly One și fondatorii ei (Anticorupție.md)


Agricultura poate ajuta la reducerea enormelor deficite comerciale şi financiare basarabene (Răzvan Zvoncu/Adevărul).

La începutul acestei săptămâni în Republica Moldova a fost lansată o nouă companie aeriană, ce va transporta călători spre mai multe oraşe europene. Firma, înregistrată în toamna anului trecut, o are printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari, dar şi pe fostul socru al directorului Autorităţii Aeronautice Civile, Mircea Maleca. Anterior, portalul de investigaţii Anticorupţie.md scria, cu trimitere la o scrisoare ce ar fi semnată de Mihai Balan, directorul SIS, că, de fapt, prin intermediul firmei proaspăt create s-ar dori subminarea potenţialului Întreprinderii de Stat Air Moldova. „Nu s-au făcut influenţe de nici un fel”, a punctat Nicu Berla, directorul general al companiei Fly One, insistând că aceasta îşi propune să fie o alternativă de zbor accesibilă la preţ şi confortabilă pentru cetăţenii Republicii Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Editorialistul Nicolae Negru de la „Ziarul Naţional” îşi îndreaptă atenţia peste Nistru, constatând că „statu-quoul transnistrean devine tot mai puțin suportabil pentru Rusia și nu este exclus ca ea să încerce să folosească Transnistria în calitate de monedă de schimb în relațiile cu Occidentul, deteriorate grav în urma ocupării Crimeei”. Editorialistul sugerează că un indiciu în susţinerea punctului său de vedere ar fi propunere secretă a Federaţiei Ruse în legătură cu deblocarea negocierilor în problema transnistreană, despre care vorbea săptămâna trecută analistul american Vladimir Socor, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„Dar de ce ar face Republica Moldova jocul cuiva în detrimentul propriei suveranități și a suveranității ucrainene, care îi servește ca scut în fața agresivității și expansiunii rusești? Mizează Moscova pe trădare sau incompetența Chișinăului? Sau și pe una, și pe alta?”, sunt întrebările cu care îşi încheie Nicolae Negru editorialul semnat pentru „Ziarul Naţional”.

Portalul de limba rusă Newsmaker.md scrie că formaţiunile numite pro-europene din Republica Moldova, inclusiv cele extra-parlamentare, discută cu uşile închise posibilitatea înaintării unui candidat unic la alegerile prezidenţiale de la toamnă. E vorba de Partidul Liberal Democrat, Partidul Popular European, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de fosta ministră a Educaţiei, Maia Sandu. Iniţiatorii ar fi Partidul DA şi PAS. Vicepreşedintele Platformei „Demnitate şi Adevăr”, Alexandru Slusari, a declarat pentru Newsmaker.md că negocierile au loc de câteva săptămâni, iar în prezent se discută despre mecanismul de selectare a candidatului. Pe de altă parte, Platforma „DA” a anunţat deja că va merge în alegeri cu Andrei Năstase, Partidul European insistă pe Iurie Leancă, iar apoi s-a declarat că Maia Sandu va reprezenta în alegeri Partidul Acţiune şi Solidaritate. „Partidele de centru-dreapta au trei opţiuni. Unu: vor alege un candidat unic dintre liderii partidelor, doi: vor alege un candidat din afara partidelor şi, trei, îşi va vedea fiecare de trabă şi vor candida independent – aplaudaţi de Vladimir Plahotniuc”, a fost opinia vicepreşedintelui PPEM, analistul politic Oazu Nantoi.

Într-un comentariu pentru agenţia de ştiri IPN, politologul Dionis Cenuşă îşi opreşte atenţia asupra recentei reuniuni a Comitetului de Asociere UE-Republica Moldova, care a avut loc la Chişinău. El constată că în pofida faptului că retorica eurodeputaţilor a conţinut o doză mare de critică, aceasta a fost oricum moderată şi redusă la constatarea faptelor cunoscute. Actuala guvernare, crede Dionis Cenuşă, nu dispune de foarte mult teren de manevră. „Opoziţia politică constructivă şi societatea civilă, împreună cu UE şi partenerii de dezvoltare, sunt principalii actori ce pot impune o conduită pro-reformă a guvernării. Fără o sete adevărată de reforme, un val nou de instabilitate politică este inevitabil, la fel cum şi prăbuşirea actualei guvernări”, conchide Dionis Cenuşă.

Citând presa de la Moscova, portalul Moldnova.eu scrie că liderul autoproclamatei republicii transnistrene, Evgheni Șevciuk, ar putea să ocupe un post important în peninsula Crimeea, anexată în 2014 de Federaţia Rusă. Șevciuc s-a eschivat de la întrebările jurnaliștilor referitoare la zvonurile privind propunerea Moscovei, răspunzând scurt că „a primit propuneri”, fără a oferi comentarii suplimentare. Agenţia rusă de ştiri Regnum.ru aminteşte că mandatul lui Evgheni Şevciuk expiră în decembrie. El nu a exclus participarea sa la „alegerile” viitoare. Totodată, unii analiști susțin că Şevciuk nu are mari șanse de a învinge, analizând rezultatele obținute de susținătorii acestuia la numitul scrutin parlamentar din noiembrie 2015.

Silviu Tănase observă într-un editorial publicat pe site-ul publicației Timpul.md, că ridică anumite semne de întrebare faptul că președintele PAS, Maia Sandu, încearcă să organizeze alegeri parlamentare anticipate, de parcă ar fi câștigat deja alegerile prezidențiale. Editorialistul de la Timpul afirmă despre Maia Sandu, care a spus că un președinte al opoziției ales ar putea declanșa alegeri anticipate, că se creează senzația că se doresc alegeri anticipate cât situația socio-economică rămâne complicată, chiar dacă prețul plătit pentru intrarea în Parlament a două partide de opoziție va fi câștigarea de către partidele pro-moscovite a majorității din Parlament. Maia Sandu, ca majoritatea politicienilor din Republica Moldova, notează Silviu Tănase, rămâne în capcana viziunilor incompatibile ale diverselor segmente ale electoratului.

Răzvan Voncu de la Adevărul.ro scrie că Republica Moldova are şansele ei de a se dezvolta şi de a prospera. Limitate drastic de dimensiuni şi de propria ei tradiţie economică şi puse în pericol de întregul context politic ex-sovietic, aceste posibilităţi, totuşi, există, scrie autorul. Între altele, Răzvan Voncu se referă la agricultură. Aceasta, în opinia autorului, poate fi „fitilul” care declanșează dezvoltarea, dacă e inteligent administrată. „Prin conjuncţie cu industria agro-alimentară şi cu o politică de comerţ exterior adecvată, agricultura poate ajuta la reducerea enormelor deficite comerciale şi financiare basarabene şi, mai ales, poate ridica relativ repede standardul de viaţă al cetăţenilor”, scrie Răzvan Voncu.

XS
SM
MD
LG