Linkuri accesibilitate

O nouă ședință din dosarului grupului Petrenco a fost amânată...


...după ce s-a anunțat că președintele completului de judecată care examinează cazul s-ar fi îmbolnăvit.

Următoarea ședință e programată pentru 6 iunie, la mai mult de o lună după ce instanța a decis ca membrii grupului Petrenco să fie cercetați sub control judiciar. Avocata Ana Ursachi ispune însă că o amânare până la acea dată ar fi ilegală și că s-ar încălca hotărârea Curții Constituționale din 19 mai, potrivit căreia controlul judiciar ar trebui să fie dispus de către judecători pentru perioade bine definite și nu nedeterminate, ca în cazul grupului Petrenco.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct

Scenariul din 14 mai, când Grigore Petrenco a încercat să părăsească teritoriul Republicii Moldova, dar a fost reținut de către poliția de frontieră cu câteva momente înainte să urce în avion, se poate repeta.

Lui Petrenco îi este interzis să părăsească Republica Moldova, pentru că este cercetat sub control judiciar pentru violențele de la un protest din septembrie anul trecut, din fața Procuraturii Generale. În ciuda acestui fapt, activistul spune că va încerca din nou să plece peste hotare, inclusiv în data de 6 iunie, atunci când este invitat la Parlamentul European:

„Având în vedere că pe data de 26 mai expiră controlul judiciar, sigur că am intenția să particip... să fiu la Strasburg în data de 6 iunie, dar eu nu exclud că vor fi organizate provocări din partea procurorilor.”

Avocata lui Grigore Petrenco spune însă că instanța ar fi amânat ședința de astăzi în mod intenționat, și asta pentru că urma să depună o cerere de revocare cu privire la măsura de control judiciar care, potrivit ei, este ilegală. Ana Ursachi face referire la o hotărâre a Curții Constituționale:

„Din 19 mai, de când Curtea a declarat neconstituțional articolul 191, în virtutea căruia sunt eliberați provizoriu sub control judiciar Grigore Petrenco și camarazii săi era obligația instanței să stabilească un termen de 30 de zile de fiecare dată pentru a verifica dacă mai trebuie sau nu să existe acest control judiciar. Având în vedere că în 26 mai, măsura preventivă pusă în 26 aprilie, va expira, sigur că am venit astăzi cu o asemenea cerere, având pentru aceasta diverse motive: în privința lui Grigore Petrenco - invitația să călătorească la o întrevedere Bundestag, apoi pe data de 6 iunie către Parlamentul European la o ședință în care se vor dezbate întrebări cu privire la Republica Moldova și evident miliardul și deținuții politici.”

Ion Guzun, expert juridic al Centrului de Resurse Juridice spune însă că legea oferă în continuare spațiu de manevră iar decizia de a dispune sau nu un termen pentru măsura de control judiciar rămâne la mâna judecătorilor:

„Reiese că Curtea Constituțională adoptă niște hotărâri iar judecătorii trebuie să aplice legea, legea care până la moment nu este modificată de Parlament, respectiv s-ar părea că hotărârea Curții Constituționale ar substitui în anumite circumstanțe Codul de Procedură Penală și respectiv durata măsurilor care urmează a fi aplicate, ceea ce este inadmisibil. Parlamentul trebuie în mod urgent să adopte legislația care să fie conformă drepturilor omului, să fie clară și previzibilă pentru orice persoană care se află în situații similare.”

Europa Liberă: Deci până la modificarea legii de către Parlament, judecătorii nu vor fi obligați să respecte acea hotărâre a Curții?

Ion Guzun: „Parțial, pentru că judecătorii în lipsa unor anumite norme exprese, pot aplica legea în spiritul acesteia, sau pot aplica direct Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, dar aceasta evident că necesită eforturi suplimentare pentru judecători pentru a motiva hotărârile respective.”

Tot luni, președintele Partidului Demnitate și Adevăr a declarat în cadrul unei conferințe de presă că i-ar fi fost spartă poșta electronică. Potrivit lui Andrei Năstase, contul de e-mail ar fi fost accesat de reprezentanții comisariatului de poliție din Cantemir. El presupune că oamenii legii i-ar urmări activitatea sub pretextul unui dosar penal, catalogat de Năstase drept un „dosar fabricat” ca urmare a activității politice și a protestelor antiguvernamentale. Solicitați de moldova.org, reprezentanții Inspectoratului General de Poliție au menționat că vor veni cu o reacție la acuzațiile aduse mai târziu.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG