Linkuri accesibilitate

Succesul unui marș al comunității LGBT la Chișinău se măsoară încă în „intersecții” (VIDEO)


Chișinău, 22 mai 2016
Chișinău, 22 mai 2016

Printre cei mai vehemenți și activi protestatari anti-gay s-au numărat preoți și credincioși ortodocși. Mitropolia Moldovei nu îşi asumă manifestaţiile împotriva marşului LGBT.

E vorba de câte intersecții trece marșul înainte ca opozanții să devină violenți, forțând intervenția poliție. Duminică, marșul desfășurat sub sloganul „Fără frică!”, a ajuns la intersecția cu strada Vasile Alexandri, după care poliția a fost nevoită sa-i evacueze pe participanți pentru că erau atacați cu ouă din toate părțile. Organizația Genderdoc-M a considerat asta o victorie, la fel faptul că au participat aproape 300 de persoane. Printre cei mai vehemenți și activi protestatari anti-gay s-au numărat preoți și credincioși ortodicși, ieșiți în stradă cu icoane și cruci. Își asumă Mitropolia Moldovei vreo responsabilitate?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00
Link direct

Mitropolia Moldovei nu îşi asumă manifestaţiile împotriva marşului LGBT de duminică la care au participat mai mulţi slujitori ai bisericii şi enoriaşi, ne-a spus vicarul mitropolitan, episcopul Ioan:

„Mitropolia nicicum şi în nici un fel nu ar trebui să-şi asume responsabilitatea pentru că sentimentul apărării evlaviei şi spiritualităţii noastre i-a determinat pe enoriaţi şi pe unii slujitori să participe şi să vină cumva cu o repostă la acest marş, de altfel, mârşav şi mocirlat de păcat. A fost o determinare lăuntrică a creştinilor. Nu a existat o coordonare cu Mitropolia.”

Sâmbătă trecută, în 14 mai, când la Chişinău s-a marcat Ziua Europei, Mitropolia Moldovei a organizat un marş al tăcerii în susţinerea familiei „tradiţionale”, la care Mitropolitul Vladimir şi-a reluat criticile la adresa minorităţilor sexuale şi a legii privind asigurarea egalităţii, singura care apără şi drepturile comunităţii LGBT. Mitropolitul a spus că legea ar fi o „înjosire a creștinilor moldoveni, care ar reprezenta „98 la sută” din populație. Acelaşi argument mitropolitul l-a invocat în Parlament, într-un discurs în ajunul sărbătorilor pascale cerând anularea legii privind asigurarea egalităţii.

----------------

Duminică, imediat după ce marșul LGBT a fost întrerupt, ambasada Statelor Unite și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapional și-au exprimat solidaritatea cu membrii comunității minorităților sexuale. Și au îndemnat la mai multă toleranță. Politicienii moldoveni au preferat tăcerea, cu excepția socialiștilor care au o poziție homofobă asumată.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:20 0:00
Link direct

Dintre liderii de opoziţie, deocamdată, doar fruntaşul Partidului „Casa Noastră Moldova”, Grigore Petrenco, fost deputat comunist, a avut o reacţie, ce-i drept, în ajunul marşului LGBT, de duminică. Într-o postare pe Facebook, acesta şi-a exprimat susţinerea faţă de dreptul la libera exprimare a tuturor cetăţenilor. Reacţia lui Petrenco a provocat multiple critici, inclusiv din partea susţinătorilor săi, dar şi admiraţie din partea apărătorilor pentru drepturile omului.

Preşidenţia, Parlamentul şi Guvernul nu au comentat deocamdată incidentele de la marşul LGBT de duminică, întrerupt la mai mult de jumătate de traseu din cauza atacurilor din partea unor preoţi, enoriaţi şi alţi manifestanţi anti-gay care au aruncat cu ouă în participanţii la marş. Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, le-a mulţumit poliţiştilor care au asigurat ordinea publică. „Poliția a acționat profesionist, gestionând o situație deloc ușoară, calculând toate riscurile au fost evitate ciocniri violente” a notat Ministrul Jizdan pe Facebook.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a condamnat „acţiunile violente” care au dus la întreruperea marşului LGBT.

Marș LGBT la Chișinău: „Fără frică!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

La solicitarea noastră, unii reprezentanţi ai partidelor parlamentare au acceptat să comenteze. Iată ce ne-a spus deputatul liberal democrat, Vladimir Pistrinciuc, vorbind în nume propriu:

„Îmi pare regretabilă apariţia acestor grupuri radicale, fanatice care au manifestat chiar violent. Este condamnabilă atitudinea lor. Vreau să le mulţumesc organizatorilor că au fost în număr destul de mare şi am manifestat curaj, ne-au dat şi nouă, politicienilor o lecţie, subscriu şi eu sub asta. În ce priveşte autorităţile, este salutabil faptul că poliţia a reacţionat prompt. Nu a permis să fie violenţe. În rest, cred că toţi ar trebui să condamne şi subscriu că de data aceasta întreaga clasă politică nu a avut suficient curaj şi operativitate ca să suţină acest eveniment al societăţii civile paşnic şi inofensiv.”

Lidera fracţiunii comuniştilor, Inna Şupac, membră a comisiei parlamentare pentru drepturile omului, a refuzat să comenteze:

„Alaltăieri am fost la Căuşeni, ieri la Basarabeasca şi astăzi sunt la întâlnire cu alegători. Sincer încă nu am intrat în esenţă ce şi cum a fost, nu am avut pur şi simplu timp să înțeleg ce a fost, din aceste considerente nu pot să comentez.”

Dar iată ce ne-a spus preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov:

„Nu am fost ieri la Chişinău, abia azi am venit. Nu ştiu ce s-a întâmplat.”

Europa Liberă: Au fost aruncate ouă în protestatari, în coloana unde erau şi ambasadori, şi reprezentanţi ONU.

„Este o manifestare primitivă, fiindcă dacă noi vrem să fim parte a Europei, trebuie să demonstrăm toleranţă în primul rând.”

Dumitru Diacov ne-a mai spus că nu exclude că acţiunile ar fi fost dirijate de unele forţe, fără a le nominaliza însă.

Partidul Socialiştilor a organizat în semn de protest duminică un festival în susţinerea familiei „tradiţionale”. Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a negat duminică implicarea activiştilor lor în incidentele de la marşul LGBT.

----------

Între timp, s-a anunțat că cea mai mare asociație de organizații pentru protecția persoanelor LGBT din Europa, ILGA-Europe, din care face parte și GENDERDOC-M, a spus că marșul de duminică de la Chișinău a marcat o piatră de hotar pentru lupta pentru drepturile persoanelor LGBT din Moldova, având cea mai mare participare din cele care s-au ținut până acum. „Totuși – se spune într-o declarație ILGA-Europe făcută pentru Europa liberă – e limpede că în Moldova mai sunt multe de făcut pentru a asigura libertatea deplină de asociere, întrucât marșul a fost întrerupt de contra-protestatari și s-a încheiat cu evacuarea de urgență a participanților. Faptul că întreruperea s-a produs în ciuda încercărilor activiștilor de a negocia cu poliția și edilii orașului o face cu atât mai regretabilă. ILGA-Europe va continua să-și sprijine prietenii din Moldova în încercarea lor de a se bucura pe deplin de dreptul la întrunire pașnică.” (Mircea Țicudean)

Previous Next

XS
SM
MD
LG