Linkuri accesibilitate

Ziua portului ucrainean la Chișinău


„Vișinvanka” este numele iei ucrainene. Ea are și o zi internațională a sa, marcată astăzi la Chișinău cu un marș foarte colorat.

Comunitatea ucrainenilor din Republica Moldova a marcat astăzi Ziua Internațională a bluzei ucrainene. Astfel, la Chișinău a fost organizat un marș, care a început în scuarul Catedralei și a continuat pe stada pietonală din centrul capitalei. Zeci de persoane, îmbrăcate în port tradițional ucrainean, au cântat piese tradiționale iar la sfârșit au lansat în aer baloane în culorile steagului ucrainean, dar și a tricolorului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Vyshyvanka, așa cum spun ucrainenii cămășii populare, cunoscută în Republica Moldova drept ie, este sărbătorită anual, în a treia zi de joi din luna mai. Tradiția a pornit de la studenții Facultății de Istorie, Științe Politice și Relații Internaționale de la Universitatea din Cernăuți. Și pentru că în această zi, ucrainenii de pretutindeni poartă Vyshivanka, la Chișinău comunitatea a organizat un marș, la care l-am întâlnit și pe Dumitru Cernobai, persoana care dădea tonalitatea evenimentului la un acordeon nemțesc, vechi de 70 de ani, spune el.

„Cu cât mai des vom organiza asemenea evenimente, cu atât mai bine o să ne înțelegem și o să ne cunoaștem. Mulți nici nu știu că în Republica Moldova este o comunitate a ucrainenilor. Cea mai populară piesă ucraineană este Пигмеи, підманула.

Victor Cojocari, ucrainean care locuiește în Republica Moldova, se mândrește că vyshyvanka, pe care a purtat-o astăzi la marș, a moștenit-o de la strămoși și va fi transmisă copiilor.

„Fără vyshyvanka ucraineană, este imposibil să-ți imaginezi ucrainenii și Ucraina. Este mândria noastră, face parte din istoria noastră și reprezintă viitorul nostru, de aceea suntem atenți cu valorile noastre, pe care încercăm să le transmitem copiilor și nepoților.”

Iată și alte câteva păreri de la cei prezenți la eveniment:

„Chiar dacă suntem departe de casele părintești, atunci când îmbrăcăm o cămașă populară, este ca și cum o parte din noi se află acolo, în patrie. Nu am putut să nu venim la această sărăbătoare și să trecem pe alături, fără să purtăm o vyshyvanka, în care să ne mândrim alături de conaționalii noștri.”

„Pentru mine, Ucraina este patria părinților, eu m-am născut în Rusia, iar Moldova este patria copiilor mei. Iubesc toate aceste trei țări. Astăzi port un costum caracteristic regiunii Bucovina, care face parte atât din România cât și din Ucraina.”

Marșul a atras atenția trecătorilor, care s-au alăturat și au scandat, împreună, sloganul devenit deja popular - „Glorie Ucrainei!”.

„Ce înseamnă Слава Украине? Eu sunt unul dintre milioanele care suntem solidari cu Ucraina, care luptă contra ocupației. Chiar sunt mândru că am participat la acest eveniment.”

Marșul a culminat cu lansarea a zeci de baloane în culorile drapelului ucrainean, dar și a tricolorului, în semn de prietenie dintre cele două state vecine. Cu ocazia aceste zile, ucraineni din zeci de state au promovat portul național, fie pe rețelele de socializare, fie prin manifestații similare celei din Republica Moldova.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG