Linkuri accesibilitate

De ce martorii apărării lui Vlad Filat nu s-au prezentat la audieri?


Vladimir Filat în Parlament, 15 octombrie 2015
Vladimir Filat în Parlament, 15 octombrie 2015

Printre cei cinci martori care trebuiau să fie audiați astăzi este și fostul guvernator al Băncii Naționale, Dorin Drăguțan.

La judecătoria Buiucani de la Chișinău, s-au amânat din nou astăzi audierile în procesul de corupție al lui Vlad Filat. Ședințele de judecată se amână mereu încă de la mijlocul lunii aprilie, când s-a încheiat audierea martorilor acuzării. Urma să în ceapă audierea martorilor chemați de apărare. Dar astăzi au apărut noi indicii că unii dintre aceștia nu se prezintă la proces.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct

Nici unul dintre cei cinci martori care trebuiau să depună astăzi mărturii în apărarea lui Vlad Filat nu a ajuns la judecătorie. Avocatul Igor Popa consideră că martorii au fost intimidați:

„Cu părere de rău, nu s-a prezentat nici un martor. În astfel de cazuri, legea spune clar că martorul urmează să fie sau poate să fie adus silit sau poate să primească și o amendă judiciară. Considerăm că există posibilitatea ca acești martori să fie intimidați, pentru că nu putem găsi explicații de ce, dacă legea cere clar ca ei să fie prezenți în instanță, totuși martorii au găsit de cuviință să ignore aceste invitații oficiale și să nu respecte citarea făcută de judecător.”

Potrivit avocatului, printre cei cinci martori care trebuiau să fie audiați astăzi este și fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțan. Acesta nu a fost de găsit pentru a infirma sau confirma informațiile.

De cealaltă parte, procurorul care instrumentează cazul, Adriana Bețișor sugerează că apărarea nu face decât să tărăgăneze examinarea dosarului:

„Eu bănuiesc că declarațiile domnului Popa cu privire la faptul că sunt citați martorii din partea lor nu sunt credibile pentru că nu am văzut un document confirmativ în acest sens. [..] Până într-un final tot noi suntem acuzați că noi am face ceva ce n-ar putea să ducă la prezentarea martorilor în cadrul ședinței de judecată din partea părții apărării, ceea ce este chiar bizar.”

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea susține că în asemenea situații, când martorii refuză să fie audiați în instanță, judecătorii trebuie să dispună aducerea forțată a acestora.

„Judecătorul deja a admis lista martorilor. În momentul în care a admis lista martorilor, martorul este obligat să vină în fața judecătorului. Dacă nu vine atunci acesta este adus forțat, pentru că este obligația persoanei de a veni în fața judecătorului, nu este un drept al martorului de a spune sau a nu spune.”

Europa Liberă: Indiferent că este martorul apărării sau acuzării?

„Da, da... nu contează.”

Tot astăzi, avocatul Igor Popa a anunțat că instanța a respins cererea de a desfășura următoarele ședințe în mod public, solicitare făcută în mod repetat de către apărare.

Vlad Filat rămâne în arest din octombrie anul trecut și este cercetat pentru suspiciuni de corupție și implicare în fraudele financiar-bancare. În ultimul său mesaj postat pe rețelele de socializare, acesta scria că va lupta până la capăt ca să-și demonstreze nevinovăția.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG