Linkuri accesibilitate

Donald Tusk și Brexit: „nu mai pot să tac”


Ecouri la o comparație controversată a fostului primar al Londrei, Boris Johnson, care a comparat obiectivele UE cu cele ale lui Napoleon și Hitler.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a implicat în dezbaterea britanică privind eventuala ieșire din Uniunea Europeană, criticându-l pe fostul primar londonez, Boris Johnson, pentru că a comparat obiectivele Bruxelles-ului cu cele ale lui Adolf Hitler.

Donald Tusk a spus marți că până acum Uniunea Europeană a încercat să nu intervină în disputele britanicilor înaintea referendumului de la 23 iunie, la care sunt chemați să decidă rămânerea sau ieșirea țării din structura cu 28 de membri. „Dar când aud că Uniunea Europeană este comparată cu planurile și proiectele lui Adolf Hitler, nu mai pot să tac” – a spus Tusk, președintele Consiliului European, pe care unii îl numesc mai succint „președintele UE”.

La sfârșitul săptămânii trecute, fostul primar londonez Boris Johnson a spus într-o declarație pentru ziarul „Sunday Telegraph” că UE vrea să transforme Europa într-un super-stat, așa cum au mai vrut și alții, inclusiv Napoleon sau Adolf Hitler.

Boris Johnson
Boris Johnson

Remarca a fost de îndată criticată de tabăra britanică pro-UE. Politicianul laburist Ed Balls a spus că remarca cu Hitler vine după altele, la fel de bizare, inclusiv una referitoare la originea kenyană a președintelui Statelor Unite sau la ideea că noul primar al Londrei, Sadiq Khan, ar fi un musulman extremist.

„Când îl aud de Boris Johnson în ultimele săptămâni – a spus Ed Balls – îmi dau seama că vrea să distragă atenția de la chestiunile cu adevărat importante și o face cu niște argumente care demonstrează o lipsă gravă de judecată, de spirit de discernământ.

Vorbind marți la Copenhaga, Donald Tusk a spus și el că argumente de felul celor folosite de Johnson ar trebui ignorate cu totul „dacă n-ar fi fost formulate de unul din cei mai influenți politicieni din partidul de guvernământ” britanic.

În Marea Britanie se va ține la 23 iunie un referendum pe tema rămânerii sau ieșirii din Uniunea Europeană. Șansele sunt egale, campania este tot mai tensionată, iar fostul primar londonez se numără printre personalitățile cele mai colorate din tabăra celor care vor ieșirea din Uniunea Europeană.

Comparația cu Hitler nu este nici pe departe prima care face valuri. La 9 mai, la o conferință de presă, Johnson răspundea în felul următor unei remarci a premierului David Cameron – care vrea rămânerea în organizație - privind avantajele economice ale Uniunii Europene: „A insista că Uniunea Europeană este importantă economic și are legături cu economia este ca și cum ai spune că mafia italiană este interesată în uleiul de măsline sau piața imobiliară”.

Liderii UE au lăsat asemenea remarci, și multe altele, fără răspuns, temându-se că orice implicare a Bruxelles-ului în campanie ar face mai mult rău decât bine cauzei rămânerii Marii Britanii în UE.

Donald Tusk
Donald Tusk

Dar după cea mai recentă comparație controversată, aceea cu Hitler, Donald Tusk a spus că „Boris Johnson a depășit limitele discursului rațional, demonstrând amnezie politică”.

Associated Press scrie că Johnson a încercat în mod evident să evoce memoria lui Winston Churchill și rezistența singulară a britanicilor la nazism.

În replica sa Donald Tusk a spus însă că „UE rămâne cea mai eficientă apărare împotriva periculoaselor și tragicelor conflicte dintre națiunile europene”. „Singura alternativă la UE este haosul politic și întoarcerea la egoismul național”, a mai spus Tusk.

Remarca lui Boris Johnson a avut ecouri speciale în Germania. „Cine își permite să intre în asemenea polemici demonstrează că nu mai are argumente adecvate”, a spus Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al Uniunii Creștin-Democrate, partidul german de guvernământ, al cancelarului Angela Merkel.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG