Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate INFO


Invitata rubricii de astăzi este Elena Cioina.

„Exodul cadrelor medicale din Moldova continuă. Numărul medicilor care părăsesc țara s-a dublat în ultimii cinci ani. De la aproape 700 în 2010, la aproape 1.300 - în 2015. Cel puțin așa arată datele Sindicatului Sănătatea pentru anul trecut. Doar într-un singur an, numărul doctorilor plecați a crescut cu 300 față de 2014. Nici campaniile de motivare și nici promisiunile autorităților despre salarii și condiții de muncă mai bune nu-i opresc în Moldova. Cu toate acestea, tendința generală a exodului cadrelor medicale este în ușoară descreștere. Anul trecut au părăsit sistemul și au emigrat aproximativ 6 mii 200 de angajați medicali față de peste 6.600 în 2014. Sărăcia, salariile mizere și instabilitatea economică sunt factorii principali care-i determină pe doctori să-și ia valiza și să plece.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
Link direct

La câteva săptămâni de la izbucnirea scandalului dezinfectanților diluați în România, responsabilii din sănătate de la Chișinău habar nu au dacă instituțiile medicale folosesc produsele Hexi Pharma. Asta chiar dacă în anul 2012, patru produse biodistructive ale acestei companii au fost certificate și au dreptul să fie importate. Pe de o parte, pesponsabilii de la minister spun cu fermitate că dezinfectații de la Hexi Pharma nu se regăsesc în instituțiile medicale din țara noastră, totuși, pe de alta – ministrul a dat ordin către toate centrele de sănătate publică din țară să verifice toate instituțiile ce preparate biodistructive folosesc. De asemenea, autoritățile din sănătate ar urma să le facă vizite inopinate mai multor importatori de dezinfectanți, dar și unor instituții medicale.

Promisiuni pentru cuplurile infertile. Ministerul Sănătății a anunțat că acestea pot beneficia de o procedură de fertilizare in vitro gratuită, fără să aibă pregătite toate regulamentele. Instituția a venit cu propuneri de modificare a legii privind sănătatea reproducerii care prevăd ca familiile cu probleme de fertilitate să beneficieze de o procedură gratuită, în baza poliței medicale, conform indicațiilor medicale și al venitului cuplului cum e în prezent. Deși procedura gratuită este prevăzută și în varianta actuală a legii, ea nu poate fi aplicată din cauza unor lacune legislative. Astfel de la intrarea ei în vigoare, în 2012, și până acum, Compania Națională de Asigurări în Medicină nu a prevăzut niciodată cheltuieli pentru acest serviciu. Respectiv niciun cuplu nu a putut beneficia de ea. Nici acum nu e clar cum va fi, având în vedere că autoritățile abia au dat documentul la avizare și deocamdată nu au vreun regulament privind stabilirea indicațiilor medicale.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG