Linkuri accesibilitate

„Dacă suntem aşa de deştepţi, cum de ajungem, mereu, pe mâna unor politicieni atât de mediocri? (A. Pleșu/Adevărul)


liderii de la București nu sunt la înălțimea pe care ar reclama-o amenințarea Rusiei în zonă (C. Câmpeanu/România Liberă).

Pentru că a primit reproșuri, Răzvan Voncu explică în Adevărul nota de pesimism prezentă în mai toate articolele sale despre Republica Moldova. Moldovei îi lipsesc cel puțin două atuuri care au făcut povești de succes din țările baltice – singurele foste republici sovietice care au reușit pe cont propriu: îi lipsește sprijinul european consistent. N-a putut fi acordat Chișinăului din pricina orientării europene intermitente și mai mult declarative. Al doilea atu lipsă este cultura politică activă în țările baltice. Or, scrie Răzvan Voncu, „în Basarabia, unica metodă de rezolvare a problemelor este îngheţarea lor. Pentru totdeauna.(...) Tot ce face Chişinăul, din 1992 încoace, e... să nu facă nimic, în afara concesiilor care permit separatiştilor să îşi atingă, punct cu punct, obiectivele”. În aceste condiții, scrie comentatorul, „Republica Moldova are o nişă foarte îngustă de reuşită”.

După inaugurarea scutului antirachetă american de la Deveselu, Cristian Câmpeanu trage concluzia, în România liberă, că liderii de la București nu sunt la înălțimea pe care ar reclama-o amenințarea Rusiei în zonă. Dovadă, unele absențe orgolios-provinciale de la ceremonie. Amenințarea ar fi dincolo de orice dubiu, dar ea nu constă într-un pericol nuclear, cum tot vântură Moscova, ci în felul în care Rusia caută pretext să rupă unilateral Tratatul de neproliferare a armelor nucleare. Ideea că Deveselu ar viza reședința de vacanță a lui Vladimir Putin de la Soci, Crimeea, iar scutul din Polonia – Kaliningradul e extravagantă, dar numai bună să justifice instalarea de „arme nucleare tactice în Crimeea, la câteva sute de kilometri de Constanța”, se arată în România liberă.

Oficiali de la Chișinău tot cad pradă unor jurnaliști „glumeți” din Rusia. Dan Nicu se ocupă în Adevărul de ultima întâmplare de acest fel: ministrul culturii Monica Babuc a fost abordată telefonic de cineva care s-a recomandat drept omologul său din Ucraina. I-a cerut sprijin în favoarea concurentei ucrainene la concursul Eurovision, iar Babuc s-a arătat dispusă caute cum să dea o mână de ajutor. Doar că la capătul firului s-a aflat unul din realizatorii de radio ruși cunoscuți pentru farse. „Vovan” și „Lexus” și-i adăugaseră deja în palmares pe președintele Niculae Timofti și pe un fost ministru de interne moldovean, cu care se discutaseră așa-zise chestiuni de nivel secret. De ce nu contracarează serviciile secrete din Republica Moldova asemenea acțiuni? se întreabă Dan Nicu, dar tot el adaugă: „societatea a avut ocazia să se convingă de totala iresponsabilitate şi naivitate a celor care ocupă funcţii publice de mare răspundere în stat”.

Nici românii nu stau tocmai bine, dar aici glumele se fac deocamdată în popor. Andrei Pleșu scrie – și tot în Adevărul – despre răspunsurile primite de realizatorul emisiunii TV intitulate Vax populi la întrebarea cine a inventat apa. Cele mai spectaculoase afirmau într-un fel sau altul că românii au inventat-o, pentru că sunt deștepți. „Dacă suntem aşa de deştepţi (şi sunt gata să accept că nu suntem de lepădat, scrie Pleșu), cum de ajungem, mereu, pe mâna unor politicieni atât de mediocri? Când nu sunt proşti, sunt doar şmecheri. Sau sunt lacomi până la inconştienţă. Sau sunt lichele. Sau sunt fundamental nepricepuţi. Sau sunt necultivaţi. Sau dispun doar de competenţa (relativă) a înşelătoriei”.

XS
SM
MD
LG