Linkuri accesibilitate

Maia Sandu: „Nu avem unde să fugim de realitate... cel mai important este să credem în forțele noastre”


Maia Sandu la Congresul de constituire a partidului său
Maia Sandu la Congresul de constituire a partidului său

Interviul dimineții cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate.

Construirea unui sistem politic integru – cu acest obiectiv principal porneşte la drum Partidul Acţiune şi Solidaritate, noua formaţiune politică creată de fosta ministră a educaţiei Maia Sandu care şi-a ţinut duminică congresul de constituire la Chişinău.

Maia Sandu, aleasă în fruntea formaţiunii, este invitata noastră matinală de astăzi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:57 0:00
Link direct

Europa Liberă: Spuneaţi ieri că după 25 de ani de independenţă Moldova s-a trezit un stat capturat, că aţi pornit acest proiect politic „de nevoie” şi că veţi construi împreună cu formaţiunea Dvs. un sistem politic integru. Ce vă propuneţi mai exact să faceţi ca să atingeţi acest obiectiv?

Maia Sandu: „Ca să ajungem la guvernare și să putem să îndeplinim promisiunile pe care le-am făcut ieri, inclusiv prin programul pe care l-am prezentat și l-am aprobat la Congres trebuie mai întâi să reabilităm conceptul de proiect politic, de partid politic în Republica Moldova, pentru că doar așa vom putea fi credibili și vom putea obține sprijinul populației. Cum facem acest lucru?

Începem de la noi, de la propriul partid și asta înseamnă în primul rând să demonstrăm că în politică vin sau pot veni oameni corecți, oameni onești, oameni integri. Și aici am pus un accent mare atunci când am anunțat crearea echipei și când am anunțat regulile prin care vor fi promovați oamenii atât în partid, dar și în funcții publice mai târziu.

Trebuie să demonstrăm că noi înțelegem ce înseamnă democrație și aplicăm principiile democratice în procesul de construcție a propriului partid, doar atunci ne va crede societatea că vom construi democrație veritabilă. Vorbim despre finanțare transparentă a partidelor politice și aici noi am făcut dovada faptului că ne dorim să activăm într-un cadru total transparent, am făcut până acum publice toate cheltuielile de constituire a partidului și același lucru îl vom face și în continuare.

Vrem să reușim să construim o echipă puternică, o echipă care să nu scindeze societatea, dimpotrivă să o unească, pentru că doar așa putem să reușim să îndeplinim dezideratele pe care ni le-am propus. Și asta este primul obiectiv.”

Europa Liberă: Scopul final din ce înțeleg, dna Sandu, cum e firesc pentru orice partid în constituire e să ajungă la guvernare. Cele mai apropiate alegeri vor fi cele prezidenţiale. Aţi spus mai devreme că ţintiţi în funcţia de şef de stat. Credeţi totuși că e un obiectiv realistic, din moment ce, aşa cum arată cercetările sociologice în acest moment, preferatul electoratului e liderul socialist Igor Dodon, iar Dvs. îl urmaţi, dar la o distanţă cam mare?

Maia Sandu: „Bineînțeles că cred că este un obiectiv fezabil în aceste câteva luni de când am anunțat sau am inițiat mișcarea de crearea partidului am demonstrat că există foarte multă lume bună care vrea să vină să se implice într-un proiect politic pentru a crea o alternativă veritabilă partidelor de centru dreapta, a celor care cred că modelul de dezvoltare european este cel mai potrivit pentru Republica Moldova. Și dacă vom continua în același fel vom face eforturi mari și până în toamnă avem toate șansele. Și la fel de important este să reușim să unim toate forțele de pe dreapta pentru ca să mergem cu un candidat comun.”

Europa Liberă: Aţi înfiinţat, dna Sandu, un partid pro-european într-o perioadă în care ideea europeană se confruntă cu multiple crize pe interior, iar entuziasmul Uniunii Europene față de Chișinău a scăzut sub cota de avarie. Nu vă descurajează acest lucru?

Maia Sandu: „Asta este realitatea și nu avem unde să fugim de această realitate. Pentru partenerii noștri de dezvoltare este important ca noi să înțelegem aici pe intern că putem să facem lucrurile bine și atunci când o să demonstrăm cetățenilor noștri că suntem altfel de partid și suntem o alternativă veritabilă atunci va fi mai ușor să reabilităm încrederea partenerilor de dezvoltare și a guvernelor din Occident în Republica Moldova. Cel mai greu acum este să discutăm pe intern, să înțelegem cu toții că noi avem șanse, să uităm de decepțiile din trecut, să fim foarte vigilenți atunci când ne dăm votul pentru un partid sau altul, dar să credem în forțele proprii - acesta este cel mai important lucru.”

Europa Liberă: Vorbind despre partenerii de dezvoltare Dvs. v-aţi anunţat intenţia de a crea un proiect politic după o vizită în Statele Unite ale Americii. Am putea bănui că aţi fost încurajată la Washington să faceţi acest lucru. Recent, însă, Washingtonul l-a primit pe prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Nu vă încearcă o dezamăgire aici?

Maia Sandu: „Sunt două lucruri diferite. Eu am pornit în acest proiect politic încurajată nu de o cancelarie occidentală sau alta, ci încurajată de oamenii de aici din Republica Moldova. A existat o cerere, am avut mai multe discuții cu oamenii și acesta este singurul lucru care mă motivează.

În raport cu vizita lui Plahotniuc la Washington, a mai spus-o și cu altă ocazie, este o încercare din partea lui de a atrage atenția și de a câștiga încredere, cel puțin pe extern dacă pe intern nu-i reușește, pentru că vedem care este

Depinde de noi cât de repede putem să construim această alternativă pro-europeană și să ajungem la alegeri anticipate parlamentare pentru ca să schimbăm clasa politică existentă...”

sprijinul populației pentru partidul pe care el în reprezintă și, mai ales, pentru candidatura lui. Și aici avem și elemente de politică sau de geopolitică atunci când cancelariile occidentale sunt îngrijorate de pericolul venirii la putere în Republica Moldova a forțelor pro-ruse, dar în același timp avem un pericol la fel de mare a rămânerii la putere în Republica Moldova a forțelor corupte care subminează statul Republica Moldova.

Suntem într-o capcană aici și depinde de noi cât de repede putem să construim această alternativă pro-europeană și să ajungem la alegeri anticipate parlamentare pentru ca să schimbăm clasa politică existentă, dar să nu admitem schimbarea oligarhilor. Noi ne dorim schimbarea oligarhiei, nu doar a oligarhilor.”

Europa Liberă: Revenind la prezidenţiale, aţi vorbit despre nevoia unui candidat unic al dreptei pro-europene. Fărâmițarea pe dreapta, aţi spus, e periculoasă. Se poate întâmpla să nu ajungă în turul doi un candidat potrivit. Ce anume veţi face ca să nu să se întâmple totuşi?

Maia Sandu: „Discutăm cu alte forțe politice, este cel puțin un partid care și-a declarat deschis disponibilitatea pentru acest proces de căutare a unui candidat comun și acum rămâne să identificăm un mecanism concret prin care cu toții ajungem la acest candidat comun. Ideea este să fie candidatul cu cele mai mari șanse pe centru dreapta. Avem ceva timp înainte, deci șansele sunt mari în continuare.”

Europa Liberă: Am văzut ieri, dna Sandu, cu cine porniți la drum. Am văzut din ce zone vin oamenii, am văzut câţiva foşti colegi de la Ministerul Educaţiei, dar şi un cunoscut istoric, Sergiu Mustaţă. Dvs. personal veniți din zona PLDM - ați fost ministra educației într-un Guvernul condus de liderul acestui partid, Vlad Filat, care acum este sub anchetă pentru devalizarea BEM. Următorul șef al Guvernului din care ați făcut parte, Iurie Leancă, este oarecum atins și el de acest caz, unii îl cred responsabil de acoperirea acțiunilor prin care s-a dus la bun sfârșit această devalizare. Nu credeți că e o vulnerabilitate pentru Dvs.?

Maia Sandu: „Eu am ajuns să pornesc un proiect politic datorită sprijinului oamenilor și acest sprijin vine ca răspuns la reformele pe care le-am inițiat în educație (este sectorul de care am fost responsabilă) și pentru lucrurile bune și mai puțin bune pe care le-am făcut în educație sunt gata să răspund. Pentru alte lucruri din sistemul bancar și nu doar nu poartă răspundere Ministerul Educației.

Ceea ce pot să promit eu este că atunci când o să ajungem la putere primul lucru pe care o să-l facem o să cerem sprijin internațional pentru investigarea furtului bancar și, mai ales, pentru recuperarea banilor și, bineînțeles că noi promitem o administrare responsabilă a treburilor statului absolut în toate domeniile așa cum am făcut-o în sistemul educațional. În rest este decizia alegătorului, este decizia cetățeanului Republicii Moldova dacă el crede că echipa cu care vin eu suntem credibili, suficient de buni pentru ca să ni se dea acest vot de încredere în continuare.”

Europa Liberă: În denumirea formațiunii Dvs. există un cuvânt frumos „solidaritate” preferat mai cu seamă de partidele de stânga. Ce înseamnă solidaritate pentru Dvs. și cum vreți să o faceți vizibilă într-o societate în care fiecare s-a baricadat în citadela lui familială?

Maia Sandu: „Pentru noi solidaritate înseamnă coeziune și asta ne dorim. Ne dorim să unim societatea în jurul unor obiective pe care cu toții le împărtășim, pentru că chiar dacă societatea este foarte divizată și acesta este un impediment major în dezvoltarea Republicii Moldova există și obiective comune și acestea sunt, de exemplu, lupta cu corupția, deoarece nimănui nu-i place să fie furat, acestea sunt o guvernare bună în general servită și de calitate în educație, în sănătate, asta înseamnă o economie puternică care să poată crea locuri de muncă bine plătite.

Sunt lucruri foarte concrete pe care cu toții le împărtășim, pe care cu toții ni le dorim și aceste lucruri trebuie puse în față, haideți să ne concentrăm pe ele după care ajungem să rezolvăm și probleme un pic mai sensibile pentru societatea noastră. Noi vrem să fugim de la tradiția partidelor politice de până acum care au folosit această divizare în societate pentru a obține scoruri electorale.”

Europa Liberă: Avem un minut pe final, dna Sandu, ca să vă întreb dacă v-aţi făcut timp să urmăriţi ce s-a întâmplat la Eurovision, pentru că mă interesează cum vedeţi victoria Ucrainei şi a piesei Jamalei la acest concurs, o victorie despre care Rusia a spus că a fost una politică?

Maia Sandu: „Nu am avut prea mult timp ca să urmăresc desfășurarea acestui concurs pe motiv că am fost foarte ocupați cu Congresul. Dar comentariul meu scurt ar fi că votul pentru această piesă reflectă și talentul interpretei, dar reflectă într-o anumită parte și protestul oamenilor față de anexarea Crimeea de către Rusia acum ceva timp.”

XS
SM
MD
LG