Linkuri accesibilitate

Retrospectiva săptămânii politice


Cum a marcat regiunea transnistreană ziua de 9 mai; o bună parte a liderilor politici de al Chișinău au ajuns pe panoul inamicilor presei.

Săptămâna aceasta a debutat în mod tradițional cu manifestațiile caracteristice zilei de 9 mai, atunci când și în alte țări din fosta Uniune Sovietică este marcată Ziua Victoriei în cel de-al doilea Război Mondial.

Link direct

În afară de disputele din spațiul public cu privire la faptul dacă trebuie să marcăm o victorie sau să comemorăm victimele luptelor sângeroase, anul acesta a venit cu o premieră.

În timp ce la Chișinău, militarii americani, după lungi discuții între autorități și formațiunile de opoziție, au evitat să desfășoare expoziția de tehnică militară în Piața Marii Adunări Naționale în ziua de 9 mai, la Tiraspol, militarii ruși au participat la paradă, în ciuda solicitărilor de abținere din partea Chișinăului.

Într-un editorial pentru ziarul „Timpul”, Dan Nicu scrie că Moscova, prin asemenea gesturi, nu face decât să confirme concluzia că „a jucat întodeauna pe stimularea fricii pentru a dobândi putere”.

„Cred că este vorba despre o diferență de percepție și paradigmă în care funcționează cele două puteri. Puterea Federației Ruse în această regiune s-a axat întodeauna pe amenințare, pe proiecția unei violențe atât simbolice cât și propriu zise în anumite perioade, Georgia - 2008, Ucraina - 2014 și Transnistria - 1992. Strategia Rusiei pe termen lung este pierdantă pentru că nici un popor nu poate fi ținut la nesfârșit sub puterea fricii, nu poate fi șantajat până la nesfârșit.”

În această săptămână, o bună parte a liderilor politici au ajuns pe panoul rușinii, cunoscut drept și panoul „inamicilor presei”. Acțiunea, devenită deja un obicei anual, are scopul de a încerca să responsabilizeze politicienii, spune directoarea „Ziarului de Gardă”, Alina Radu:

„Jurnaliștii trebuie să se simtă liberi, să adreseze întrebări critice, să adreseze solicitări puterii și să facă și panouri atunci când reprezentanții puterii nu răspund și nu-și îndeplinesc obligațiile. Pe mine mă îngrijorează modul în care a reacționat puterea și de această dată. Se știe că politicienii dețin mai multe posturi TV și radio, aproximativ 60 la sută din spațiul audio-vizual și iată oficial ei nu au adresat nici o întrebare exponenților panoului rușinii, dar blogerii asociați lor au criticat ONG-urile de media și jurnaliștii care critică autoritățile publice. Este cel mai îngrijorător când puterea angajează blogeri ca să se apere sau ca să atace jurnaliștii.”

Știrea acestui sfârșit de săptămână vine de la Orhei, unde judecătorii l-au achitat pe deputatul PD Constantin Țuțu, în dosarul omorului lui Alexei Veretco în anul 2012.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG